Skogbranner langs Gjøvik-banen under kontroll

Brannene som oppsto langs Gjøvikbanen mellom Sandermosen i Oslo og Hakadal søndag, er under kontroll. Banen er fortsatt stengt for trafikk.

KONTROLL, MEN STENGT: Det ble meldt om flere skogbranner langs Gjøvikbanen mellom Hakadal og Sandermosen i Oslo søndag, men disse er nå under kontroll. Banen er stengt inntil videre. Helikoptre driver med slukking ved Strøm i Nittedal. Foto: Schrøder, Tor Erik/NTB Scanpix
KONTROLL, MEN STENGT: Det ble meldt om flere skogbranner langs Gjøvikbanen mellom Hakadal og Sandermosen i Oslo søndag, men disse er nå under kontroll. Banen er stengt inntil videre. Helikoptre driver med slukking ved Strøm i Nittedal. Foto: Schrøder, Tor Erik/NTB Scanpix

– I området sør for Oslo-grensa, der vi jobber, er det kontroll. Vi har to brannbiler som holder vakt og driver etterslukking, sier vaktkommandør i Oslo 110-sentral, Hans Kristian Steen, til NTB klokka 5.15.

Litt lenger nord, i Nittedal, begynte brannene å blusse opp i 20-tiden søndag kveld. Her så situasjonen ut til å være noe mer krevende, men også de melder om kontroll tidlig mandag morgen.

– Vi hadde en massiv innsats i Nittedal. Oslo hadde jo branner på samme strekningen samtidig, så vi fikk ikke så mye bistand, sier operatør Mads Østebøvik i Øst 110-sentral til NTB.

Lokalbefolkningen bidro

Brannvesenet fikk imidlertid bistand av innbyggerne i området.

– I innledningsfasen stilte folk seg selv og bøttene sine til rådighet. Det var et viktig bidrag, sier Østebøvik. En av dem som var på stedet, Christine Rehn Jensen, sa til NRK søndag kveld at rundt 50 personer hadde møtt opp og at de lagde lenker med bøttene der brannbiler ikke nådde fram.

Innsatsleder Ivar Myrbø sa til Romerikes Blad at han var overveldet over innsatsen.

– Innsatsen til lokalbefolkningen har vært fenomenal. På ett sted koblet brannvesenet på slangen og overlot den til de sivile før de reiste videre til neste sted, fortalte han.

Forberedt

Det ble også brukt flere helikoptre som holdt på til klokken 0.45 natt til mandag.

– Sivilforsvaret er på plass og vil være der til klokka 8. Brannvesenet på stedet sier de har fått dempet det meste, men det er snakk om områder med mye varme, så de er redd at det vil blusse opp igjen når sola står opp.

Østebøvik forteller at de derfor har brukt natta på å forberede seg på at dette kan skje. De vil også sette i gang helikoptre igjen i morgentimene.

Banen stengt

På grunn av brannene opplyste Bane Nor søndag kveld at banen var stengt, og at de ikke hadde oversikt over når den kunne åpnes igjen. Klokken 6 mandag morgen melder selskapet at det fortsatt er stengt mellom Oslo S og Hakadal.

Grunnet planlagt arbeid i Lieråsen tunnel går det for tiden flere tog enn normalt på Gjøvikbanen, inkludert togene mellom Oslo og Bergen.

NSB setter opp busser til Drammen for Bergensbanen og buss og taxi for Gjøvikbanen forbi brannstedene, ifølge NRK.

Mer innhold fra TV 2