Han var Brasils nye stjerne – problemene fikk ham til å velge Russland

Mario Fernandes (27) er den russiske profilen som ikke snakker russisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se de flotteste målene fra gruppespillet i vinduet øverst!

Den hurtige høyrebacken, som står med én landskamp for Brasil, fikk VM-debuten i fjor høst – ett år etter han fikk innvilget statsborgerskap i Russland.

Se Spania – Russland fra 15.00 på TV 2 og Sumo!

At 27 år gamle Fernandes skulle spille VM i 2018 for Russland, og ikke Brasil, var det få som hadde sett for seg da forsvarsspilleren slo igjennom.

Forsvant

– Mario Fernandes har opplevd mye ekstraordinært i løpet av sin karrière, slår den spanske storavisen Marca fast.

Da en 18 år gammel Fernandes signerte for den brasilianske storklubben Gremio i 2009, forsvant han plutselig uten forvarsel. Verken familie, venner eller lagkamerater visste hvor han hadde blitt av.

Tre dager senere dukket Fernandes opp i hans onkels hus, mer enn 1000 kilometer unna hjembyen, ifølge Marca.

Forsvarsspilleren gikk gjennom en depresjon, og ble innlagt på sykehus.

Karrièren så ut til å være over, men legene ga Fernandes grønt lys og han stablet seg på beina. Blant annet hjulpet av en alvorsprat fra spillerens far, skriver Bleacher Report.

Festet seg bort fra landslaget

Etter comebacket satte karrièren virkelig fart. Han hadde etablert seg i Gremios midtforsvar, og drømte om å representere Brasil i VM på hjemmebane i 2014. På grunn av sin elegante stil ble han sett på som «den nye Lucio», skriver ESPN.

I 2011 led Gremio av en skadekrise, som medførte at Fernandes ble flyttet ut på høyrebacken. Det skulle vise seg å bli hans nye posisjon. Posisjonsbyttet fikk imidlertid ingenting å si for interessen fra storklubbene. I tillegg ble han tatt ut på det brasilianske landslaget.

Bak suksessen på banen skjulte det seg imidlertid et alkoholproblem.

Kvelden før han skulle dra på sin første samling med A-landslaget, dro han på nattklubb for å feire scoring i 2-1-seieren over Avei, hevdet brasilianske Globo Esporte. Festingen skal ha ført til at Fernandes mistet flyet morgenen etter. Forsvarsspilleren fikk ny flybillett, men da ville han ikke lenger reise.

Personlige problemer var spillerens forklaring på fraværet, som vekket oppsikt blant Brasil-fansen.

Mourinho ville ha ham

I 2012 ønsket José Mourinho å hente ham til Real Madrid. I tillegg skal Juventus og Inter Milan ha vært interesserte. Fernandes endte imidlertid opp i CSKA Moskva, hvor han har vært siden og blitt en stor suksess.

I 2014, etter VM på hjemmebane, fikk han en vennskapskamp for Brasil mot Japan under Dungas ledelse. I ettertid leverte han sjokkbeskjeden: Han ville heller spille for Russland.

Overfor Bleacher Report forklarer Fernandes bror hvorfor.

– Russland forandret livet hans. Han sier at å flytte dit er hans beste avgjørelse. Russerne åpnet døren for ham – han forteller meg hele tiden at han har funnet stedet for seg, sier broren Jo til nettstedet.

Sluttet å drikke

Dermed måtte han belage seg på tre nye år før det ble landslagsfotball igjen. Han måtte nemlig ha bodd fem år i Russland, i tillegg til å vente på klarering fra FIFA, før han kunne bytte landslag. I oktober fikk han debuten, og nå er han fast inventar i vertsnasjonens førsteellever. Men språket snakker han ikke.

– Han er veldig behersket, men han kan fortsatt ikke gi intervjuer på russisk. Selv etter å ha bodd her i seks år, forteller spillerens oversetter, Grigory Telingater, til Bleacher Report.

Selv forteller spilleren om en livstilsendring siden han flyttet til Øst-Europa.

– Familien min var kristne, mens jeg brukte tiden min på nattklubber, drakk og jeg droppet treningsøkter. Nå rører jeg ikke alkohol. Før kunne jeg noen ganger drikke så mye at jeg fortsatt var full på trening, sier Fernandes i et intervju med russiske rg.ru, og forteller at han «fant Gud» etter han flyttet til Moskva.

Søndag ettermiddag er Fernandes en del av det russiske laget som skal stoppe de spanske stjernene. Kampen kan du se fra kl. 15.00 på TV 2 og Sumo.

Kilder: Bleacher Report, ESPN, Marca, Globo Esporte og rg.ru.