KRITIKK: Morten Wold mener Europarådets kritikk må få konsekvenser for norsk barnevern.
KRITIKK: Morten Wold mener Europarådets kritikk må få konsekvenser for norsk barnevern. Foto: Bendiksby, Terje

– Resultatet av møtet med barnevernet avhenger av hvilket kontor du møter

Europarådets resolusjon viser sterk kritikk mot norsk barnevern, mener Morten Wold (Frp).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I to år har en sak med utgangspunkt i norsk barnevern blitt behandlet i Europarådet. På torsdag vedtok parlamentarikerforsamlingen i Europarådet, der Norge har fem medlemmer, en egen resolusjon om barns og familiers rettigheter.

Her står det blant annet at barn bare skal skilles fra foreldrene som siste utvei. Barn som tas fra foreldrene skal deretter søkes gjenforent med foreldrene så snart som mulig.

– Ingen enhetlig behandling

Morten Wold, stortingsrepresentant fra Fremskrittspartiet, mener at resolusjonen kommer med meget sterk kritikk mot Norge.

I selve resolusjonen nevnes ikke Norge spesifikt, men i rapporten som forklarer bakgrunnen for resolusjonen, blir det klart at en sak fra det norske barnevernet er brukt som case-studie.

Til TV 2 sier Wold at dette må få konsekvenser for norsk barnevern.

– Særlig dette at behandlingen av barn og foreldre er så forskjellig fra kommune til kommune er et problem. Det er ingen enhetlig behandling i Norge. Resultatet av møtet med barnevernet avhenger av hvilket kontor du møter, sier Wold.

– Resolusjonen sier også at nær familie skal konsulteres og benyttes i barnevernsaker, noe som ikke alltid har vært tilfelle i Norge. Og så må antallet tvangsovertakelser i Norge ned, sier Wold, som bare fikk med seg Senterpartiet av de norske parlamentarikerne under avstemningen i Strasbourg på torsdag.

43 medlemmer stemte for resolusjonen, to imot og 14 var avholdende. Både Arbeiderpartiet og Høyre stemte avholdende.

Stortingsrepresentant Ingjerd Schou fra Høyre, som er norsk delegasjonsleder til Europarådet, sier til TV 2 at resolusjonen ikke inneholder kritikk mot Norge.

– Men du stemte likevel avholdende?

– Ja, jeg stemte avholdende fordi jeg ikke støtter grunnlaget for resolusjonen og de holdningene som saksordføreren står for. De mener at familien bør gå foran barnets beste. Det mener ikke jeg. Jeg mener at barnets beste er viktigst, sier Schou til TV 2.

– Fake news

På fredag la Morten Wold ut et innlegg på Facebook, hvor han skrev at «Europarådet har (...) vedtatt en resolusjon med sterk kritikk av det norske barnevernet».

Senere har Wold endret Facebook-innlegget, slik at det nå står at «Europarådet har behandlet en rapport med sterk kritikk av det norske barnevernet».

Advokat Jon Wessel-Aas reagerer på at Wold sa Europarådet har vedtatt sterk kritikk av det norske barnevernet, og i en Twitter-melding kalte han det «regelrett fake news fra Frp-representanten».

– Det står ikke noe om Norge i resolusjonen, og det er ganske avgjørende. Ikke bare fordi Wold, feilaktig, formidlet at norsk barnevern ble utsatt for «sterk kritikk» i resolusjonen, men også fordi det jo er resolusjonen som Europarådets parlamentarikerforsamling har vedtatt, sier Wessel-Aas til TV 2.

I dokumentet som forklarer bakgrunnen for resolusjonen, er Norge nevnt som en viktig bakgrunn for rapporten. Advokaten understreker at det ikke er dette bakgrunnsdokumentet som er vedtatt.

– Det er forfattet av en enkeltpolitiker, og er altså ikke en del av resolusjonen. Europarådet har med andre ord ikke vedtatt noen kritikk av Norge.

På Twitter skriver Wessel-Aas at resolusjonen kun inneholder gjengivelse av gjeldende rett etter Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK).

Kritikk fra flere land

Norsk barnevern har fått mye kritikk i flere land etter flere kontroversielle omsorgsovertakelser.

Det startet med en sak fra Sogn og Fjordane i 2015 der en norsk-rumensk familie ble fratatt alle sine fem barn, blant dem en baby på fire måneder. Saken fikk mye omtale og stor oppmerksomhet. I kjølvannet dukket det også opp andre saker som satte barnevernet i et dårlig lys. I 2016 var det demonstrasjoner i 20 land mot norsk barnevern.

Europarådet besluttet på bakgrunn av dette å gjennomføre en egen undersøkelse av barnevernet i alle medlemslandene, der situasjonen i Norge ble vurdert spesielt. Denne undersøkelsen har nå resultert i den ferske resolusjonen som blant annet sier at man skal være svært varsomme med å ta barna fra foreldrene.

I begrunnelsen for resolusjonen har Valeriu Ghiletchi, som har vært saksordfører i Europarådet, skrevet et eget kapittel om Norge, der han utdyper kritikken mot det norske systemet. Ghiletchi, som er fra Moldovia , har selv vært i Norge for å undersøke forholdene. I sin forklaring kritiserer han både praksis ved omsorgsovertakelser og besøksordningene som fastsettes av barnevernet.

Håper på endring

En gruppe på 268 norske spesialister har samlet også rettet til dels skarp kritikk mot barnevernet. Lederen av denne gruppen, psykolog Einar Salvesen, har selv bidratt med informasjon til Europarådet. Han er glad for at de har fått gjennomslag for at deler av norsk barnevernpraksis ikke har vært god nok.

– Vi håper denne resolusjonen vil føre til bedre og fornuftigere rammebetingelser for barnevernet og en god og ansvarlig praksis i framtida, sier Salvesen til TV 2.

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland sier til TV 2 at uttalelsen fra Europarådet er i tråd med norsk lovverk og praksis.

– Barnevernet skal ivareta barnets beste, og barnevernloven legger til grunn at barn skal vokse opp i familien. Det er strenge vilkår i loven for å ta barn ut av familien sin. Å overta omsorgen for et barn er siste utvei, etter at hjelpetiltak har blitt forsøkt. Når barnet skal plasseres i fosterhjem, skal barneverntjenesten alltid vurdere om noen i barnets familie eller nære nettverk kan velges som fosterhjem, sier Hofstad Helleland.

Her er hele resolusjonen med forklarende tekst.