SLÅS SAMMEN: Tour des Fjords (bildet) og Tour of Norway.
SLÅS SAMMEN: Tour des Fjords (bildet) og Tour of Norway. Foto: Schrøder, Tor Erik

Tour of Norway og Tour des Fjords slår seg sammen

Konkurrentene slår seg sammen for å danne ett skandinavisk storritt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge har vært bortskjemt med to etapperitt på våren. Det ene med base på Østlandet (Tour of Norway), mens det andre har sitt utspring på Vestlandet (Tour des Fjords). Nå er disse historie som to selvstendige arrangement.

– Vi slår oss sammen til ett ritt og én organisasjon, som skal arrangere et seksdagersritt fra neste år, sier Birger Hungerholdt til TV 2.

Må bli enige om navn

Han har arrangert Tour of Norway siden 2011, og har de fem siste årene konkurrert med Roy Hegreberg fra Tour des Fjords-organisasjonen i Stavanger om å sikre seg de beste profflagene. Forholdet mellom miljøene på Øst- og Vestlandet har vært kjent som hund og katt. At de nå slår seg sammen vil nok overraske mange.

– Vi samler det beste fra øst og vest. Det har alltid vært en kamp mellom oss og vi har vært konkurrenter, men vi har snakket sammen i et par år om å finne på noe sammen. Norway-gjengen er dyktige til noe, vi er flinke til andre ting, og sammen kan vi lage et fantastisk arrangement med en sterk internasjonal posisjon, sier Roy Hegreberg.

Partene har ikke klart å enes om et navn ennå, men Tour des Fjords AS vil stå som eier av det nye rittet, mens selskapet bak Tour of Norway, Interspons, blir med som samarbeidspartner og leverandør av kompetanse og ressurser.

Avviser tvangekteskap

Hungerholdt avviser at dette er et tvangsekteskap.

– Vi ser imidlertid at det erP fornuftig. I internasjonal sykkelsport er det tøffere og tøffere å komme med på rittkalenderen og å få de store lagene til å komme. Med den settingen som er nå; at Tour des Fjords gjennom sitt samarbeid med Velon og Hammer Stavanger er garantert 10 World Tour-lag de neste fire årene, så er dette veien å gå, sier han - som selv har avtale med Edvald Boasson Hagens lag, Dimension Data, om at de skal komme til Norge hver vår.

Hammer Stavanger er et konsept som lagene selv står bak, gjennom selskapet Velon. Det ble arrangert i forbindelse med Tour des Fjords for første gang i mai i år, og går over tre dager. Neste år kommer dette etter planen til å kickstarte den norske sykkeluka, før lagene blir igjen i Norge for å sykle det nye etapperittet, som vil gå over seks dager fra 28. mai til 2. juni.

– Dette skal bli det største rittet i Skandinavia der vi skal vise frem store deler av Norge. De har vært på Østlandet, mens vi har vært på Sør- og Vestlandet. Med seks dager så kan vi dekke større deler av Norge, sier Roy Hegreberg.

I 2018 kommer rittet til å gå fra Stavanger-regionen og ende opp på Østlandet. Men i fremtiden kan det blir aktuelt å vise frem steder som Trollstigen, Geiranger og Trøndelag.