SJEFEN FOR STJERNENE: Didier Deschamps (t.h.) skal lede Kylian Mbappé og delovende, franske spillerne til suksess i Russland-VM, men møter skepsis av TV 2s eksperter.
SJEFEN FOR STJERNENE: Didier Deschamps (t.h.) skal lede Kylian Mbappé og delovende, franske spillerne til suksess i Russland-VM, men møter skepsis av TV 2s eksperter. Foto: Franck Fife

– Hans aura finnes nesten ikke lenger

TV 2s ekspert er skuffet over Frankrike og mener trener Didier Deschamps ikke har det som skal til.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frankrike klatret forholdsvis uhindret ut av en ikke altfor krevende gruppe, men har ikke imponert noe særlig til tross for et mannskap spekket med stjerner, stortalenter og profiler.

– Kjedelig og grå fyr

Mange har hatt dem som outsider i forkant av VM, men på dørstokken til åttedelsfinalen og godbiten mot Argentina er det ikke mange som er overbevist av de unge stjernene, ledet den tidligere landslagskapteinen Didier Deschamps som førte Frankrike til VM-gull for 20 år siden.

– Jeg tror han (Deschamps) skulle vært byttet ut etter EM (i 2016). Ikke fordi han ikke har peiling på fotball, men fordi hans aura nesten ikke finnes lenger. Det virker som han ikke er typen til å løfte et lag når det virkelig gjelder. Som Klopp for eksempel, sier TV 2s fotballkommentator Simen Stamsø-Møller.

Hør TV 2s VM-podkast her!

Frankrike, med Antoine Griezmann, Paul Pogba, Kylian Mbappé, Ousmane Dembéle osv., scoret bare tre mål, slapp inn ett og stod igjen med sju poeng etter kampene mot Australia, Peru og Danmark. Stamsø-Møller liker ikke at Deschamps unngår å ta store sjanser, og derfor ofte tyr til spillere som Olivier Giroud og Blaise Matuidi når det begynner å butte litt.

– Etter en stund tror jeg auraen blir borte. Disse spillerne blir ledet i klubblag av enda større personligheter. Så kommer de på landslaget hvor Deschamps er en litt kjedelig og grå fyr som veldig sjelden tar store sjanser, sier Stamsø-Møller.

I TV 2s VM-podkast er det ikke bare Stamsø-Møller som er skuffet over franskmennene. Programleder Jan-Henrik Børslid tror presset fra omgivelsene kan bli for stort - spesielt med flere av 1998-heltene på plass med uttalelser til fransk TV og diverse aviser.

– Presset fra fransk media er helt enormt. Så er det et lag som har gjort det bra før, og nå er det et lag med ekstremt mye talent. Men jeg er litt skuffet. Jeg har tippet Frankrike som mester, for jeg så på stallen og så at det var mye kvalitet. Nå har de fått flere år på baken etter et EM de burde vunnet. De er solide, men de er litt kjipe fremover, sier Børslid.

Kjenner Argentinas svakheter

Men det er kanskje akkurat det som er resepten for å lykkes i VM? Første hinder er Argentina i åttedelsfinalen - et lag som har hanglet seg til utslagsrunden med til tider elendig forsvarsspill og et angrep som ikke ser ut til å spille med de samme notene. Det er også en observasjon de franske spillerne har gjort seg.

– Alle vet at de er veldig gode offensivt. De har noen utrolige spillere. Når det kommer til svakheter, ønsker jeg ikke å si for mye. Men jeg tenker at vi kan gjøre det vanskelig for dem med vår offensive kvalitet. Vi har noen veldig raske spillere som er gode med ballen. Jeg tror vi kan gjøre det vanskelig, fordi deres styrke er i angrepet, sier midtstopper Samuel Umtiti i et intervju med FIFA TV.

FORSVARSKLIPPE: Samuel Umtiti skal stoppe de argentinske angriperne.
FORSVARSKLIPPE: Samuel Umtiti skal stoppe de argentinske angriperne. Foto: Natacha Pisarenko

Han vet kanskje bedre enn noen hva som venter. 24-åringen er til daglig lagkamerat med Lionel Messi i Barcelona og får en av hovedoppgavene med å stoppe Argentinas fremste angrepsvåpen. Messi har spilt seg opp etter mye kritikk i starten av mesterskapet, og spesielt i skjebnekampen mot Nigeria stod verdens beste fotballspiller frem.

– Argentina har strålende spillere, men det er annerledes (for Messi). Stilen deres og mentaliteten er helt ulik. Det han gjør i Barcelona, er utrolig. Han er etter min mening verdens beste. Han kan score mål alene. Produsere målgivende pasninger. I kamper der det ikke går så bra, er han alltid der og redder dagen. Også for Argentina. Jeg så nesten alle kvalifiseringskampene. Det kan ikke ha vært lett, men når det var behov for ham mot slutten, var han der. Han er en type toppspiller som er der i store kamper når du trenger ham, sier Umtiti.

Også Presnel Kimpembe, PSG-backen som fikk sin VM-debut mot Danmark, er obs på farene som venter de franske forsvarsspillerne.

– Styrken deres ligger som alle vet i angrepet. Med strålende spillere som Messi, Di Maria, Higuain og Agüero. De har også gode spillere på benken. Det svake punktet deres er forsvarslinjen. Vi vet at den av og til slår sprekker siden de har sluppet inn mål i hver kamp. Så det blir opp til oss å være effektive i angrep og unytte svakhetene deres, sier Kimpembe, som også ble spurt om hvordan man stopper en spiller som Messi.

– Vi vet fremdeles at han er Messi – han er en verdensklassespiller. Jeg tror ikke noen i verden har nøkkelen til å stoppe ham. Vi vet at vi må være fokuserte og dedikerte i kampen.