Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke bare fordeler med det fantastiske været vi har i store deler av Norge om dagen.

De høye temperaturene fører til at særlig Sør- og Østlandet får en kraftig spredning av gresspollen.

Spres raskt

– I helgen og flere dager fremover vil det være kraftig spredning i disse områdene, sier Isabella Martinsen, væranker i TV 2.

Det er ingen regn i vente, og dermed vil den store spredningen fortsette i tiden fremover.

Se pollenvarslingen her.

Seniorforsker i Norges astma- og allergiforbund, Hallvard Ramfjord, sier til TV 2 at når luften er så varm på dagtid fører det til mye turbulens, og små partikler som pollen sprer seg derfor raskt.

– Vi mennesker er i underkant av to meter, og det er i denne høyden vi ser særlig mye gresspollen, sier Ramfjord.

Gode tips

Seniorforskeren sier at 20 prosent av alle nordmenn er allergisk mot pollen i en eller annen form.

Cirka halvparten av disse er plaget av gresspollen. Ramfjord sier at det finnes flere enkle tips for å unngå de største plagene.

– Vær forsiktig med lufting, unngå å sykle, installer pollengardiner på soverommet, pollenfilter i bil, ikke heng opp klær ute. Det er heller ikke så dumt å følge med på pollenvarslingen når det kommer til planleggingen av ferie, fritid og reise, sier Ramfjord.

10 gode råd til deg med pollenallergi:

 • Ta medisin etter legens anvisninger. Start i tide før symptomene blir for sterke. Medisinene skal tas regelmessig og forebyggende selv om du på enkelte dager har få eller ingen plager.
 • Ta hensyn til egen allmenntilstand, særlig ved fysiske kraftanstrengelser. Vær forsiktig med hardtrening ute når spredningen er på sitt sterkeste.
 • Vær obs på mulige kryssreaksjoner fra rå frukt og grønt. Alkoholinntak kan forverre symptomene.
 • Vask ansikt og hender når du har vært ute. Skyll håret og skift putevar før leggetid.
 • Pollenpartiklene samler, og fester, seg på overflater og i tekstiler. Ved bevegelse blir det til svevestøv som kommer på øyeslimhinnene eller pustes inn. Ekstra rengjøring kan hjelpe.
 • Unngå utlufting av huset, eller tørking av klær utendørs, når pollenutslippet er størst, fra morgen til ut på ettermiddagen. På dager med fint og varmt vært vil det også være mye pollen på kvelden. Luft sent på kvelden eller natten til tidlig på morgenen, men med måte – det slipper alltid pollen inn.
 • Skift filtre i ventilasjonssystemer før og etter pollensesongen.
 • Hold bilens dører, soltak og vinduer lukket, sjekk om du må skifte pollenfilter i bilen.
 • Kjæledyr får pollen i pelsen utendørs, dusj eller børsting hjelper.
 • Informer omgangskrets, arbeidsgiver m.fl. om sykdommen slik at de forstår, kan ta hensyn og tilrettelegge. Studenter kan søke om forlenget eksamenstid. Legeerklæring kreves.
 • Ta ferie fra pollenspredningen/pollenplagene – høyt til fjells, langs kysten, utlandet.
 • Pollenmaske som dekker nese og munn minsker innånding av pollen. Pollennett/filter kan plasseres over vinduer og dører og slipper inn mindre pollen i boligen. Dette kan kjøpes vår nettbutikk. Det hjelper å dekke til håret og å bruke solbriller ute.

Kilde: Norges Astma- og allergiforbund.