Kripos har beslaglagt rundt 700 kilo cannabis – ni personer pågrepet

Gjennom «Operasjon Hubris» har Kripos de siste ukene gjort flere store beslag av cannabis. Kripos knytter beslagene til gjengmiljøet i Oslo.

ENORMT CANNABIS-BESLAG: Kripos har beslaglagt mellom 600 og 700 kilo cannabis. Beslagene knyttes til gjengmiljøet i Oslo. Foto: Kripos
ENORMT CANNABIS-BESLAG: Kripos har beslaglagt mellom 600 og 700 kilo cannabis. Beslagene knyttes til gjengmiljøet i Oslo. Foto: Kripos

Beslagene er gjort på ulike steder på Østlandet, og det er så langt til sammen snakk om anslagsvis mellom 600 og 700 kilo.

– Vi utelukker ikke flere beslag i forbindelse med etterforskningen. Vi vet at det nylig er gjort betydelige beslag i Danmark, men kan ikke gå ytterligere inn på det nå, sier Kripos-sjef Ketil Haukaas.

– Jevnlige leveranser over tid

Etter Kripos' oppfatning har etterforskningen avdekket en «meget betydelig» innførselsåre for narkotika til Norge, hvor flere av mottakerne har tilknytning til gjengmiljøet i Oslo.

Hittil i etterforskningen er det pågrepet ni personer. Tre ble varetektsfengslet i forrige uke, og seks er eller blir fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett torsdag og fredag denne uka.

Kripos sier de er i en tidlig fase av etterforskningen, men etter deres oppfatning har etterforskningen så langt avdekket en betydelig og viktig innførselsåre for narkotika til Norge.

– Dette synes, slik vi vurderer det, å ha vært jevnlige leveranser over tid. Til sammen er det trolig innført enorme kvantum narkotika.

Vil følge spor ut av landet

Kripos kobler altså beslagene til gjengmiljøet i Oslo. På nåværende tidspunkt vil Kripos ikke gi informasjon om hvilke roller de pågrepne kan ha hatt, eller spesifisere hvilke miljøer de er tilknyttet.

– Det er selvsagt viktig for oss å avdekke og stanse en så stor innførsel av narkotika til Norge, som trolig har pågått i lang tid. Det er viktig å få stanset de som tjener penger på dette i Norge, og vi ønsker også å følge spor ut av landet. Kripos prioriterer ressursene mot de vi mener har størst skadepotensiale, ofte multi-kriminelle miljøer, sier Haukaas.

I etterforskningen samarbeider Kripos med blant annet dansk og svensk politi, Oslo politidistrikt, Innlandet politidistrikt og Øst politidistrikt. Distriktene har avgitt betydelige operative og kriminaltekniske ressurser til etterforskningen.

– Vi er i en tidlig fase av en større etterforskning, med forgreininger til utlandet. Av hensyn til arbeidet videre, er det mange saksopplysninger vi ikke kan gå ut med eller bekrefte nå.

Kan være mange mottakere

Fredag klokken 12 holdt Kripos pressekonferanse for å informere om beslaget. Leder for Etterforskningsavdelingen i Kripos, Eivind Borge, sier det er gjengrelaterte personer som går igjen i etterforskningen.

– Vi ser at dette har pågått over tid, at frekvensen av innførsler har vært hyppig og at kvantumet er veldig stort. Vi er ganske sikre på at vi har fått gode resultater inn mot en innførselsåre som har vært sentral i Norge, sier Borge.

Kripos-sjef Ketil Haukaas utelukker ikke at innførselen av cannabis har foregått over flere år, men understreker at Kripos er i en tidlig fase av etterforskningen. Nå jobber Kripos iherdig med å finne ut hvem som har mottatt cannabisen.

– Det at innførselskanalen har vært permanent og gått over lang tid med jevne leveranser betyr ikke at det nødvendigvis har vært de samme mottakerne hele tiden, sier Haukaas.