Tallknuserne: – Så stor sjanse er det for Brann-gull

Brann troner alene på toppen av tabellen og er ubeseiret etter 14 serierunder. Nå har tallknuserne regnet seg frem til hvor stor sjanse det er for at Brann egentlig blir seriemester.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Følg Brann – Molde i FotballXtra søndag klokken 17.30

Brann flyr høyt om dagen og har gjennomført en svært solid sesongstart.

Etter sesongens første 14 kamper topper Brann tabellen med 34 poeng og 21-5 i målforskjell.

Se hvordan Brann slo Rosenborg i Sportsnyhetene øverst!

Serietoer Rosenborg ligger på andreplass, hele sju poeng bak rødtrøyene fra Bergen.

Den gode sesongen hittil har selvsagt skapt optimisme i Bergen. Fansen både tror og håper at Brann kan gjenta triumfen fra 2007, og bli seriemester for fjerde gang i klubbens historie.

Men hvor stor sjanse er det egentlig for at Brann kan ta seriegullet igjen?

TV 2 Sporten har spurt tallknuserne i GIG Sports.

– Så store er sjansene for Brann-gull
De har regnet seg frem til at det er 64,5 prosents sjanse for at det blir gullfest for Brann-spillerne på Torgallmenningen til høsten.

– 64,5 prosent er nok tall som får bryggeriene i Bergen til å i alle fall vurdere å begynne å brygge på gullølet. Det betyr at Brann vinner serien nesten to av tre ganger etter våre tall. Sjansen er dermed bra for at det skal ende veldig godt i Bergen, men samtidig er den ikke ubetydelig for at det skal gå ille, sier sportanalytiker Runar Endestad til TV 2 Sporten.

Tallene fra GIG Sports.
Tallene fra GIG Sports.

Han forklarer at Branns seier over Rosenborg på Lerkendal tidligere i vår forsterket Bergen-klubbens sjanser til å vinne serien betraktelig.

– Rosenborg er fortsatt det beste laget i Norge også i våre modeller. På nøytral bane vil vi anslå at de skal slå Brann med 0,20 mål, sier Endestad, og legger til:

– Før sesongen var dette tallet over 0,70, så det viser litt om hvor bra Brann faktisk har prestert i år, og ikke minst hvor bra prestasjonen var å slå Rosenborg borte på Lerkendal. Så det dette forteller oss, er rett og slett hvor stor fordelen til Brann er å lede med sju poeng og i tillegg har tre plussmål mer. I en lavtscorende sport som fotball er, der mål er så viktige og hvert poeng er vanskelig å få, er dette et formidabelt overtak, oppsummerer han.

– Mangler en klar målscorer
Sportanalytikeren forstår at Brann-fansen er i fyr og flamme om dagen.

– Selv om enhver Brann-supporter vet at det er utallige fallgruver, ser det unektelig bra ut, sier han.

Det er imidlertid en del faktorer som kan felle Brann i gulljakten, ifølge tallknuserne.

– Det største ankepunktet mot at Brann skal vinne serien, er at de mangler en klar toppscorer. Lag som vinner serien rundt omkring bruker å ha en klar ener som bøtte inn mål. Steffen Lie Skålevik var brennhet i starten av sesongen, men etterhvert ser det ut som de mer fysiske lagene har klart å nøytralisere han, poengterer Endestad, før han likevel legger til:

– Men kollektivet Brann er fantastisk, og evnen til å finne mål fra nær sagt hver eneste spiller i laget, er beundringsverdig. Den neste perioden blir selvsagt viktig, og det er nøkkelspillere Brann er helt avhengige av som må holde seg skadefrie. Men ser vi litt fremover i tid, har Brann fordelen av å møte Rosenborg hjemme(en kamp de i øyeblikket er små favoritter i med tanke på hjemmebanefordelen), samt at de avslutter sesongen med å spille hjemme i fire av seks siste kampene, konkluderer Endestad.

– Brann har vært det beste laget
Han gjør det klart at Brann fortjener å lede serien etter litt under halvspilt serie. Men eksperten understreker at ingenting selvfølgelig er avgjort allerede.

– Ser vi litt nøyere på de kampene som er spilt denne sesongen, har Brann vært det statistisk beste laget på alle måter. De har fortjent å score så mange som de har gjort, og samtidig er det ikke langt unna at de fem baklengsmålene er det reelle tallet de har fortjent etter 14 spilte kamper. Til tross for at Ranheim og Haugesund henger bra med på tabellen, regner vi bare Rosenborg som en reell utforderer. Trønderne har fortsatt 30,9% sjanse for å vinne serien.

Brann har fremdeles ikke tapt i Eliteserien denne sesongen. Endestad påpeker at serielederne nok kommer til å tape, men avslutter likevel med følgende påstand:

– Som en kuriosa er det nå 2,38 prosent sjanse for at Brann går gjennom serien ubeseiret, sier han.

Se FotballXtra søndag fra klokken 17.30