HVITHAI: Haien som ble observert er ca fem meter lang.
HVITHAI: Haien som ble observert er ca fem meter lang. Foto: ALNITAK / Beat von Niederhaeusern

Hvithai observert utenfor Mallorca

For første gang på 30 år har forskere dokumentert observasjon av hvithai i spanske farvann.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En fem meter lang hvithai ble observert, filmet og fotografert i 70 minutter utenfor øya Cabrera sør for Mallorca i Spania torsdag, skriver organisasjonen Alnitak på Facebook.

Ekspedisjon

Ti personer fra fem ulike land var med i ekspedisjonsskipet Toftevaag da haien ble observert ca 12 kilometer utenfor kysten.

Lokalavisen Diario de Mallorca kaller hendelsen historisk, men det har vært noen udokumenterte observasjoner av hvithai i samme farvann tidligere.

Marinbiolog og haiekspert, Fredrik Myhre, i organisasjonen Hjelp Havet Haier, er ikke overrasket.

– Hvithai ses i Middelhavet ganske regelmessig. Spesielt i forbindelse med fisking av tunfisk. Oftest blir det observert rundt sørlige deler av Italia eller utenfor kysten av Tunisia, sier Myhre til TV 2.

Dokumentasjon

Det er ikke dokumentert akkurat hvor stor hvithaibestand som finnes i Middelhavet, men den er antatt å være liten og synkende. Det er imidlertid ikke ofte det gjøres observasjoner i området rundt Spania.

– Det har vært flere rykter om observasjoner av hvithai i Spania de senere år, men for første gang er dette nå dokumentert, sier leder av organisasjonen Alnitak, Ricardo Sagarminaga, på organisasjonens facebookside.

De lover at de kommer til å publisere video av haien også.

På tross av svært mange badegjester i Spania og de spanske øynene, er det svært sjelden rapporter om haier, og enda sjeldnere at farlig hai blir observert nær strender og badende mennesker.

– Det er viktig å ha i bakhodet at det ikke finnes noen hai - heller ikke hvithai - som har mennesker på menyen. Men dette er store rovdyr man selvsagt skal ha respekt for, sier Myhre.

Fredrik Myhre startet organisasjonen «Hjelp Havets Haier» i 2010. FOTO: Hjelp Havets Haier
Fredrik Myhre startet organisasjonen «Hjelp Havets Haier» i 2010. FOTO: Hjelp Havets Haier

Utryddingstruet

– Hvithaien er en utryddingstruet dyreart og bestanden i Middelhavet er i dag kritisk truet. Mye av grunnen til det er den irrasjonelle frykten som mange mennesker har fått for dem skyldes filmer som for eksempel «Haisommer». Det som er virkelig farlig med haier er i hvor ufattelig stort tempo de forsvinner fra verdenshavene på grunn av vårt overfiske, sier han.

Ifølge Sharkattackdata har seks personer blitt angrepet av hai i Spania siden 2014. Ingen av dem fikk alvorlige skader. Det har ikke vært haiangrep med dødelig utfall i Spania siden 1912.

– På verdensbasis var det 88 haiangrep i fjor, kun fem av disse fikk dødelig utfall. Dette er et forsvinnende lite antall med tanke på hvor mange milliarder mennesker som bruker havet hvert år totalt. Haiene ser rett og slett ikke på oss mennesker som mat, sier Myhre.

Hvithaien som ble observert torsdag er en fullvoksen hai. De kan bli over seks meter lange, og kan veie opp mot to tonn.