Fair Play-regelen får slakt: – Det er flaut for FIFA

Fair Play-regelen som sendte Japan videre fra gruppespillet på bekostning av Senegal vekker oppsikt blant ekspertene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se sammendraget av Japan og Polen øverst

– Det er fryktelig at skjebnen til lag skal bli avgjort med antall kort. Da burde det heller avgjøres på antall mål i kvalifiseringen, det er tross alt mål som er viktigst i fotball. Dette er flaut for FIFA, det er rett og slett en komedie.

Det sier BBC-reporter Mark Lawrenson etter at Japan gikk videre fra gruppespillet på bekostning av Senegal med færre gule kort enn afrikanerne.

Da Colombia tok ledelsen mot Senegal oppstod en historisk situasjon i VM-sammenheng. Japan og Senegal hadde like mange poeng og lik målforskjell, men Japan kapret andreplassen bak Colombia siden de hadde færre gule kort enn Sadio Mané og co.

– Dette er ikke Norway Cup
​Fair Play-regelen fikk flere eksperter til å heve øyenbrynene.

– Utrolig å ryke ut av VM med flere gule kort enn motstanderen. Man blir rett og slett slått ut på bakgrunn av dommernes vurderinger, sier Mark Chapman ifølge BBC.

– Jeg får Norway Cup-vibber når det skal avgjøres på gule kort, sa TV 2s fotballkommentator Marius Skjelbæk.

– Dette er ikke Dana Cup, Norway Cup eller Gothia Cup. Dette er VM i fotball, fortsatte TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

Japanerne kritiseres
Det så lenge mørkt ut for Japan som lå under med ett mål mot Polen, men da asiatene ble gjort kjent med at de lå an til avansement, ble det er parodi av en fotballkamp.

– Vi har vært vitne til et vidunderlig mesterskap så langt. Noen av kampene har vært helt fantastiske. Men kampen mellom Japan og Polen var en komisk affære. Det var alt vi ikke vil se i et VM, sier tidligere Everton-spiller Leon Osman til BBC.

Japanerne rullet ballen rundt på egen banehalvdel og ventet på at dommeren skulle blåse av kampen.

– Det er utenkelig for meg som trener å belage seg på et resultat i en annen kamp. Jeg har utviklet en begeistring for Japan, men nå håper jeg at de blir smadret i 8-delsfinalen, sier Nord-Irlands trener Michael O'Neill til BBC.

– Det var en fryktelig svak kamp, det endte i en farse. Det må da være en bedre måte å avgjøre tabellen på enn antall gule kort?, fortsatte Lawrenson som fulgte kampen for BBC.

Historisk avansement
​Japan er det første laget i VM-historien som drar nytte av Fair Play-regelen.

– For en måte å ryke ut på for Senegal. 6 gule kort mot Japan sine 4 ble altså det som til slutt avgjorde. At Fair Play er en viktig del av fotballen har vi alle forstått, men at det skulle avgjøre hvem som går videre fra ei gruppe i VM har jeg egentlig aldri tenkt på, skriver Jesper Mathisen på Twitter.

Når et lag først skulle gå videre på bakgrunn av Fair Play-regelen er det kanskje fortjent at Japan fikk muligheten. Asiatene har vært det mest lovlydige laget av samtlige som har spilte tre kamper i mesterskapet. De har bare laget 28 frispark.

Japan gikk videre sammen med Colombia fra Gruppe H. De møter enten England eller Belgia, avhengig av hvordan det ender når gigantene braker sammen senere i kveld.