Japan videre i VM med historisk liten margin

Japan sikret avansement fra gruppe H med færre gule kort enn Senegal.

Japan - Polen 0-1 (0-0)

Japan trodde de hadde rotet vekk muligheten for avansement, men så kom Colombia til unnsetning.

​Se høydepunktene øverst

Japan hadde alle tiders mulighet til å avansere fra gruppe H, det eneste de trengte å gjøre var å unngå tap mot Polen, som allerede var slått ut av mesterskapet.

Men 30 minutter før slutt skjedde det som samtlige japanere hadde fryktet. Polens forsvarsspiller Jan Bednarek løp seg fri på en dødball, og satte inn polakkenes andre scoring i turneringen.

Men siden Colombia slo Senegal 1-0 i kampen som gikk parallelt i gruppe H, endte til slutt japanerne på andreplass bak gruppevinner Colombia. Japan hadde like mange poeng og lik målforskjell som Senegal, men siden afrikanerne hadde pådratt seg flere gule kort enn asiatene var det Akira Nishino og hans disipler som kunne juble for avansement.

Senegal hadde pådratt seg seks gule kort, mens Japan kun hadde pådratt seg fire, det var alt som skilte lagene i det som ble nok en dramatisk runde i dette VM.

– Det var en fryktelig svak kamp, det endte i en farse. Det må da være en bedre måte å avgjøre tabellen på enn antall gule kort?, sier BBCs fotballekspert Mark Lawrenson.

Da japanerne innså at de var videre med færre antall gule kort enn Senegal, tok de fullstendig tempoet ut av kampen. I sluttminuttene trillet de ballen utelukkende i egen forsvarsfirer. Oppførselen fikk BBC-ekspert Michael O'Neill til å rase.

– Jeg håper Japan blir smadret i neste runde etter oppførselen de viste, sier han.

Japan møter enten England eller Belgia i 8-delsfinalen.

Reservepreget Japan
Japans trener Akira Nishino gjorde seks endringer fra laget som spilte uavgjort mot Senegal i runde to. Takashi Inui og Shinji Kagawa, som har vært sentral for japanerens offensive spill så langt i mesterskapet, måtte begge finne seg i å starte på benken.

Japan var sikret plass i 8-delsfinalen om de holdt Polen til uavgjort, mens Colombia og Senegal kjempet om å slå følge med asiatene videre fra gruppe H, eller «hipstergruppen» som mange kaller den.

Polen er blant lagene som har skuffet aller mest i mesterskapet, og sto med null poeng etter to kamper og var allerede ute av VM før oppgjøret mot Japan.

Polakkene viste i åpningsminuttene at det ikke er tilfeldig at de står med null poeng i turneringen. Japan styrte spillet fullstendig, men greide ikke å skape annet enn halvsjanser.

Men det var ikke bare Polen som manglet intensitet. «Samurai Blue» levde ikke opp til kallenavnet sitt, for det var ingen akrobatisk forestilling som ble servert på Volgograd Arena. Japan virket mer interessert i reise gjennom siste gruppespillskamp uten å bruke for mye krefter.

Feberredning
Men det var polakkene som noterte seg for førsteomgangens største sjanse. Kamil Grosicki prøvde seg med et hodestøt fra elleve meter. Ballen hadde en fin retning mot hjørnet, men Japans keeper Eiji Kawashima hentet fram en av mesterskapets fineste redninger til nå, og fikk avverget.

Med tap kunne japanerne bli passert av både Colombia og Senegal. Etter Polens gigantsjanse så det ut som Akira Nishinos gutter innså alvoret, og kontrollerte kampen inn til pause på stillingen 0-0.

– Høydepunktet fra førsteomgangen var når 4. dommeren kun la til ett minutt. Det var en tam omgang, sier Nord-Irlands trener Michael O'Neill til BBC.

Men, så skjedde det som samtlige japanere fryktet. Jan Bednarek løp seg fri i boksen på en dødball, og satte innlegget fra Rafal Kurzawa i nettet på volley med 30 minutter igjen av kampen. Dermed var Japan skjøvet ned til tredjeplass i gruppen.

– Dette er katastrofalt for Japan, utbrøt TV 2s kommentator.

Polen var bare millimetere fra å legge på til 2-0 da Robert Lewandowski sendte ballen over mål fra kloss hold 20 minutter før slutt.

Dramatisk avslutning
​Men da alle trodde at japanerne var ute av VM kom Colombia med en hjelpende hånd. De slo Senegal 1-0, og da måtte det hele avgjøres på en historisk måte i VM-sammenheng. Senegal og Japan hadde helt lik målforskjell og like mange poeng, men siden afrikanerne hadde flest gule kort er det asiatene som kan juble for avansement sammen med Colombia fra gruppe H.

Polen og Senegal må ta den tunge veien hjem.

Slik startet lagene:

Japan (4-2-3-1): Kawashima - H. Sakai - Makino - Yoshida - Nagatomo - Shibasaki - Yamaguchi - G. Sakai - Muto - Usami - Okazaki.

Polen (3-4-3): Fabianski - Glik - Bednarek - Jedrzejczyk - Bereszynski - Goralsko - Krychowiak - Kurzawa - Grosicki - Lewandowski - Zielinski.

Dommer: Janny Sikazwe.

Stadion: Volgograd Arena.