Historisk bitter exit for Senegal

Senegal røk ut av VM på flere gule kort enn Japan, som gikk videre sammen med Colombia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Senegal - Colombia 0-1

Se seiersmålet i videovinduet øverst!

Senegal var siste sjanse for Afrika til å få et lag videre til utslagsrundene i VM, men i en dramatisk sisterunde i gruppen røk Senegal ut på flere gule kort enn Japan, som går videre med Colombia.

Senegal hadde seks gule kort i VM, mens Japan hadde fire advarsler. Begge hadde fire poeng, lik målforskjell og like mange mål scoret, samt spilt uavgjort innbyrdes.

– Jeg får Norway Cup-vibber når det skal avgjøres på gule kort, sa TV 2s fotballkommentator Marius Skjelbæk.

– Dette er ikke Dana Cup, Norway Cup eller Gothia Cup. Dette er VM i fotball, fortsatte TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

Det er første gang i historien at et lag ryker ut av VM på gule kort.

– Det er så utrolig. Det er helt vanvittig. Jeg trodde aldri jeg skulle se noe sånt. Vi forberedte oss på alt før sendingen. Dette er det merkeligste jeg har sett, å ryke ut på to gule kort mer enn et annet lag man har spilt mot, sier TV 2-ekspert Simen Stamsø-Møller.

Senegal var i store deler av kampen det førende laget mot Colombia, men et kvarter før slutt Yerri Mina stanget inn kampens eneste mål. Colombia møter enten enten Belgia eller England i åttedelsfinalen.

Det er første gang siden 1982 at utslagsrundene går uten et lag fra Afrika.

VAR stoppet Mané-straffe

Colombia skapte kampens første målsjanse på et frispark etter tolv minutters spill, men forsøket fra Juan Quintero ble reddet greit av Senegal-målvakt Khadim N'Diaye.

I det 19. spilleminutt broderte Senegal seg gjennom Colombia, før Sadio Mané ble spilt fri inn i 16-meteren, men Liverpool-vingen ble stoppet av Davinson Sánchez i skuddøyeblikket. Dommer Milorad Mazic døme straffespark umiddelbart, men avgjørelsen ble trukket tilbake etter bruk av VAR.

– Jeg har lært av både min mor og bestemor at man skal stole på førsteinntrykk, men her var det godt for Colombia å ha VAR, sa TV 2-kommentator Marius Skjelbæk.

– Det er rett og slett en fantastisk god takling, fortsatte TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

James Rodríguez ut med skade

Senegal hadde mye av spillet i første halvdel av førsteomgang, men etter 24 minutters spill kom Radamel Falcao med et skremmeskudd da han løp seg fri på et frispark og headet like over.

Det sto stadig målløst mellom Japan og Polen, og det var dårlig nytt for Colombia, som dermed måtte ha scoring og beseire Senegal. Afrikanerne hadde imidlertid god kontroll på colombianerne i en målløs førsteomgang.

Colombia ble også svekket da lagets største stjerne, James Rodríguez, ble byttet ut med skade for Sevilla-angriper Luis Muriel etter en halvtime.

– Kanskje har de gamblet, kanskje har lysten og hjertet gått på bekostning av hele og fysikk. Her tusler Colombias største stjerne av banen i en kamp de trolig må vinne, kommenterte Skjelbæk på bildene av en knust Rodríguez.

Heldige som slapp straffespark

Etter en times spill tok det fyr på Colombia-seksjonen på tribunen, for da nådde meldingene om at Polen hadde tatt ledelsen ved Jan Bednarek mot Japan. Da holdt uavgjort til å gå videre for både Senegal og Colombia. Det var faktisk med på å sette fart på oppgjøret.

Midtveis i andreomgang fikk Luis Muriel en fin sjanse, men innbytteren fikk ikke ordentlig klem på avslutning. Colombia kan ha blitt snytt for straffe like etterpå da Muriel taklet tøft av N'Diaye. Senegal-keeperen var først på ball, men kom inn med en voldsom kraft og tok Muriel i samme slengen.

​– Han er først på ball, men han fullfører på en måte som gjør at dommer har fullt belegg for å dømme straffespark. Det er en så voldsom opptreden. Der skal Senegal være lykkelig for at det ikke ble straffe, sa Jesper Mathisen.

Mina ga Colombia ledelsen

Et kvarter før slutt gikk Colombia opp i ledelsen da Yerry Mina steg til værs og stanget inn 1-0 bak en svak N'Diaye i Senegal-målet.

– Han har de største føttene i omtrent hele Colombia, men det er med hodet han sender Colombia på vei til åttedelsfinale, kommenterte Skjelbæk.

Senegal gikk desperat i angrep, og M'Baye Niang fikk en kjempesjanse umiddelbart da han dro seg løs og kom til skudd, men Ospina reddet fint.

Senegal forsøkte desperat å skape noe mot Colombia, men måtte innse at det endte med et 0-1-tap. Det holdt ikke, til tross for at Japan tapte 0-1.

Senegal og Japan hadde lik poengsum, lik målforskjell og like mange scoret mål. Derfor ble det avgjort på antall gule kort, og Japan hadde færrest.