TDF-KLAR: Alexander Kristoff medgir at han trenger et godt Tour de France for å redde sesongen.
TDF-KLAR: Alexander Kristoff medgir at han trenger et godt Tour de France for å redde sesongen. Foto: Teigen, Trond Reidar

En «klokere» Kristoff før TdF: – Jeg tar færre sjanser i spurtene enn tidligere

– Av og til bremser jeg en gang for mye, sier Kristoff før de kaotiske Tour de France-spurtene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Tour de France på TV 2 og Sumo fra lørdag 7.juli

Lørdag 7. juli braker det løs i Tour de France, og Kristoff får umiddelbart en mulighet til å vise hva han er god for.

Etappe 1 fra Noirmoutier-en-l'Île til Fontenay-le-Comte vil etter all sannsynlighet ende med en massespurt. I premiepotten ligger etappeseier og gul trøye.

Et stort mål, naturligvis, for enhver spurter med ambisjoner, og Kristoff er fornøyd med inngangen til årets ritt - litt trøbbel til tross.

Kjemper for å redde sesongen

For etter en litt skuffende, om ikke svak, klassikersesong og «bare» fire seire så langt i 2018, går Kristoff inn i Tour de France med færre seire å vise til enn noen gang tidligere.

Formen skal imidlertid være der den skal være.

– Er du fornøyd med oppladningen?

– Ja, egentlig. Jeg føler jeg er der jeg skal være, selv om det var litt stang ut i Tour de Suisse. Jeg følte meg også OK i de lengre bakkene der. Og laget gjorde en god jobb. Så det lover godt, sier 30-åringen til TV 2.

– Hvor mange sjanser har du til å vinne?

– Johan Kaggestad hadde regnet på det, og han sa åtte, sier «Storhaug-ekspressen» og gliser.

– Kan vi si at du kjemper for å redde sesongen din i Tour de France?

– Ja, man kan si det. Fire seire er ikke dårlig, men det er dårlig i forhold til det jeg har gjort før. Man sammenlignes jo alltid med det man har gjort tidligere, så på den måten har det ikke vært bra i år. Får jeg en seier i Touren, så redder det helhetsinntrykket. En seier i Touren redder jo egentlig en hel sesong, sånn sett. Får jeg en seier der, så vil jeg si at sesongen er bra.

– Farligere å kjøre utforkjøringer!

Det er ingen hemmelighet at spurtene i Tour de France er for de litt tøffere av oss.

Mye står på spill, farten er ekstrem, rivalene mange, kaoset stort og beskyttelsen minimal.

Mange spurtere som bikker 30 og stifter familie merker etter hvert at de ikke lenger er villig til å risikere alt for å komme først over streken, og Kristoff, som fyller 31 to dager før Tour-starten, vedgår at også han tar færre sjanser enn tidligere.

– Jeg tar kanskje litt mindre sjanser enn tidligere, men jeg tror ikke det nødvendigvis er på grunn av det (med familie og barn, journ. anm). Men jeg ser litt bedre enn før hvilke situasjoner som resulterer i velt og ikke. Jeg tenker ikke på barna når jeg er midt i en spurt. Da tenker jeg mest på å unngå å krasje. Men jeg tar kanskje litt færre sjanser. Av og til bremser jeg en gang for mye, mer enn jeg gjorde før. Men før veltet jeg kanskje litt mer, forteller han.

– Er spurtene i Touren de skumleste?

– Spurter generelt er skumle. Som i Tour of Norway. Det er ikke Touren, men man velter der også. Det er ikke nødvendigvis så mye farligere i Touren. Det er ikke nødvendigvis så farlig at man mister livet eller noe, for det er rimelig sikret med rekkverk og påler og slikt. Jeg vil si at det er farligere å kjøre utforkjøringer!

Håper på kaotiske spurter

Stefar Stein Ørn er klar når vi spør om han sitter med hjertet i halsen underveis i spurtene:

– Ja! Jeg kjenner på det at vi også tenker mer konsekvenser, selvsagt, men det er en del av «gamet», sier han.

Som vanlig kryr det av raske menn i Tour-feltet.

Hele verdenseliten er samlet til kamp, med unntak av italienske Elia Viviani, australske Caleb Ewan og iren Sam Bennett.

Skal Kristoff vinne, må han distansere ryttere som Marcel Kittel, Mark Cavendish, Dylan Groenewegen, Fernando Gaviria, Peter Sagan og André Greipel.

– Er Kristoff rask nok til å vinne spurter i Touren?

– Det vi ser i år er at det mye mer enn tidligere handler om å komme seg gjennom i feltet på en god måte som avgjør, snarere enn selve akselerasjonen. Får Kristoff det til i Touren, så kan han vinne spurter, mener Ørn.

– Kan vi da dra konklusjonen at dess mer kaotiske spurter, dess bedre for Kristoff?

– Ja, jeg tror han har kommet til det stadiet nå hvor han har litt mer selvtillit og åpner opp for å bruke det som et alternativ. Men samtidig er det umulig å vinne mot et organisert opptrekkstog om du ikke har et godt opptrekk selv. Lag som Quick-Step Floors er gode til å lage tog, og om Alexander må hoppe fra hjul til hjul og så slåss mot Fernando Gaviria på halen av et slikt tog, så har han ikke mulighet. Men blir det kaotisk og ingen opptrekk, så åpner det seg en mulighet.