KRITISK: Richie Porte er en av favorittene til å vinne årets Tour de France, men laget hans kan forsvinne etter sesongen. Foto: / AFP PHOTO / BRENTON EDWARDS
KRITISK: Richie Porte er en av favorittene til å vinne årets Tour de France, men laget hans kan forsvinne etter sesongen. Foto: / AFP PHOTO / BRENTON EDWARDS

Sykkelstjernens lag kan forsvinne: – De er i en desperat situasjon

BMC Racing Team har ennå ikke klart å skaffe en ny hovedsponsor, og kanskje setter det kjepper i hjulene for ambisjonene til Richie Porte i Tour de France.

Se Tour de France fra 7.juli på TV 2 og TV 2 Sumo.

Richie Porte går inn i årets Tour de France med ambisjoner om å vinne, og australieren er en av favorittene.

Men det ser der i mot mørkt ut for hans arbeidsgiver BMC Racing Team. For etter at firmaets sjef Andy Rhis gikk bort i april, har BMC valgt å trekke seg ut av laget til Jim Ochowicz.

– Det er en svært kritisk situasjon for de, og det inntrykket jeg får er at de er i en desperat situasjon, og at de ikke har kontroll på det i forhold til å finne en ny sponsor. Så det er jo realistisk at det laget legges ned etter sesongen, sier TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad.

For å gjøre vondt verre for laget, ser det nå ut til at to av de største stjernene er på vei bort etter sesongen.

STJERNE: Greg Van Avermaet er en av BMCs største stjerner, men kan nå være på vei bort fra laget. Foto: AFP PHOTO / BELGA / NICOLAS MAETERLINCK / Belgium OUT
STJERNE: Greg Van Avermaet er en av BMCs største stjerner, men kan nå være på vei bort fra laget. Foto: AFP PHOTO / BELGA / NICOLAS MAETERLINCK / Belgium OUT

– Jeg får jo inntrykk av at sånn som Greg Van Avermaet, Richie Porte også videre er på vei ut. Og det er fordi at de ikke har et tilbud i BMC foreløpig. De håper selvfølgelig på at de skal få det, men ting ikke er avklart og vi er snart inne i juli, så er det klart at rytterne begynner å bli desperate. Så da signerer de andre steder. Og da blir det ikke akkurat noe lettere å selge det prosjektet videre, for ledelsen i BMC.

– Når rytterne har kniven på strupen
Og det store spørsmålet blir da om usikkerheten i laget vil påvirke Porte sine muligheter i kampen om den gule trøya.

– Jeg tror ikke det nødvendigvis gjør noe med Porte. Han vil jo bare satse knallhardt videre på sine personlige resultater. Det som kan gjøre at det blir litt vansker for han er om laget fortsetter å fungere, når rytterne har kniven på strupen i forhold til kontrakt videre. Om de da vil gi like mye av seg selv i rollen som hjelperyttere, eller om de kjører mer for sine egne sjanser, fordi de er desperate etter å finne en ny arbeidsgiver. Det er jo det som kan bli en utfordring, sier Mads Kaggestad og fortsetter:

– Men vi så jo med EF-Education (tidligere Cannondale-Drapac) i fjor at de likevel klarte å mobilisere lagånd og kjøre bra sammen, til tross for at situasjonen da var helt desperat for de. Sannsynligvis fortsetter alle å jobbe sammen som de ellers ville gjort om de ikke var i den situasjonen.

Thor Hushovd var selv en del av mannskapet til BMC i perioden 2012 til 2014. «Oksen fra Grimstad» kjenner naturligvis godt til laget og de mekanismene som påvirker rytterne.

– Det kommer til å være et stressmoment hvis de ikke får noe svar i løpet av Tour de France, men jeg tror ikke det kommer til å påvirke sånn som Porte. Men det vil være et tema for de og da spesielt støtteapparatet er kanskje mer nervøse enn rytterne, sier Hushovd.

– Det er en modell med en del svakheter
Håpet er ikke ute for BMC helt ennå, men sannsynligheten for videre drift av det sveitsiske laget, minsker for hver dag som går.

Mye av det skyldes modellen som lagene er driftet på, en modell som Kaggestad mener ikke er optimal.

– Det er jo en modell som har en del svakheter. Lagene er helt avhengige av sponsorinntektene, 100 % av «fundingen» er jo sponsoren. Der er det også en kamp internt i sykkelmiljøet om at sykkellagene ønsker seg en større del av TV-rettighetene, men det er jo ikke, arrangørene av Tour de France og Giro d`Italia særlige interessert i. For det er jo en viktig inntektskilde for de, sier Kaggestad og fortsetter:

– Når sponsoren da plutselig trekker seg ut, det kan jo være av ulike årsaker, det kan være et plutselig fall i markedet eller sånn som med BMC hvor investoren dør. Så det er en del tilfeldigheter som avgjør eksistensen til laget, og det er jo en svakhet.

– Man har sett det før at andre har klart det
Men til tross for svakheter i systemet og at laget snart går inn i sin tolvte time, tror Hushovd at det skal være mulig å få på plass en ny sponsor.

– Jeg tror absolutt at muligheten er til stede, for du har et godt produkt du kan selge i form av tv-tid og det. Men igjen så er ikke sponsormarkedet i dag det samme som det var. Og det er klart hvis han ikke har noen ting nå, så skal han være heldig hvis han klarer å finne det på overtid, men man har sett det før at andre har klaret det, sier Hushovd.

Også Kaggestad ser en mulighet for at laget kan bli å se også neste år, selv om de ikke har de største stjernene å selge inn til investorer.

– Jeg tror at hvis du skal være sponsor, så må du se lengre frem i tid og tenke litt mer langsiktig på det. Og tenke at de kan bygge opp igjen ett enda bedre lag, enn det de får i utgangspunktet.