TYSK SPURTMASKIN: Marcel Kittel kan fort bli mannen å se opp for i en Tour de France-løype som favoriserer de aller raskeste spurterne. Foto: Dario Belingheri/ANSA via AP
TYSK SPURTMASKIN: Marcel Kittel kan fort bli mannen å se opp for i en Tour de France-løype som favoriserer de aller raskeste spurterne. Foto: Dario Belingheri/ANSA via AP

Kampen om den grønne trøya: – Hvis han får los på en seier, så kommer de litt på løpende bånd

I en løype som favoriserer de aller raskeste, tror Thor Hushovd at de to foregående vinnerne Peter Sagan og Michael Matthews skal få slite med å vinne poengtrøya.

Se Tour de France fra 7.juli på TV 2 og TV 2 Sumo.

​Når den første etappen tråkkes i gang fra Noirmoutier-en-l'Île, har spurterne kun én ting for øyet – den gule trøya.

Den som vinner får også låne poengtrøyen, og i årets utgave kan det se ut til at de med høyest toppfart er de med størst sjanser til å ta med den grønne trøya hjem etter tre uker i Frankrike.

– Det er klart at nå har Peter Sagan vunnet trøya fire ganger, men i år har han nok minst mulig sjanse fordi det er veldig mange rene spurtetapper, sier TV 2s sykkelekspert og tidligere vinner av den grønne trøya, Thor Hushovd og fortsetter:

– De andre årene har det kanskje vært to, tre og til og med fire avslutninger der det har vært såpass hardt at det bare er Sagan som spurter mot nesten de beste klatrerne. Men jeg tror likevel han kommer til å være nærme, for det er han alltid.

KVIKK: Michael Matthews vant den grønne poengtrøya under fjorårets Tour de France. Foto: AFP PHOTO / GEOFFROY VAN DER HASSELT
KVIKK: Michael Matthews vant den grønne poengtrøya under fjorårets Tour de France. Foto: AFP PHOTO / GEOFFROY VAN DER HASSELT

– Det er større sjanser for en ren spurter
Sagan ble kastet ut av fjorårets Tour de France etter en spurtduell med Mark Cavendish, hvor sistnevnte havnet inn i sperringene.

Cavendish måtte takke for seg og rittkommissærene mente at Sagan var skyld i hendelsen, og sendte slovaken hjem.

I Sagans fravær var det Michael Matthews som stakk av med den grønne trøya, men «Oksen fra Grimstad» har større tro på noen av de andre spurterne.

– Jeg tror at i år så er det en rytter som Kittel, Groenewegen og Demare som kan ta det.

I foregående år hvor Sagan og Matthews har tatt poeng på hardere avslutninger og innlagte spurter, tror ikke Hushovd at det blir like viktig i år.

– Jeg tror spurterne kommer til å plukke så mange poeng i forhold til en som for eksempel Matthews som vant den i fjor, så jeg tror ikke det er der det blir avgjørende i år, sier Hushovd og fortsetter:

– Det vil jo vise seg, men det er i alle fall større sjanse for at en ren spurter vinner den grønne trøya i år enn en sånn type allrounder som Sagan.

– Hvis han får los på seier, kan de komme på løpende bånd
Av de rene spurterne har vi denne sesongen blant annet vært vitne til at Dylan Groenewegen herjet i de norske rittene og at den 23 år gamle Colombianeren Fernando Gaviria stort sett har herjet i det han har stilt opp i.

– Hvem er den raskeste spurtern i feltet?

– De har jo spredt seg litt over alle hauer i år disse spurterne, så det er litt vanskelig å plukke ut en. Men det er klart at Kittel i en ren vanlig spurt er en av de, om ikke den raskeste i verden. Så har du Groenewgen og Demare som ser ut til å være i vanvittig god form. Og så kommer det en rekke andre med Gaviria, Sagan, Kristoff, Greipel og kompani, sier Hushovd.

Og hvis den tidligere storspurteren fra Grimstad skal spå hvem som ender opp med flest spurtseiere i årets Tour, faller valget på:

– Det tror jeg blir Kittel, han tror jeg har bygd seg opp gradvis. Vi har ikke sett så mye til han og det er ganske mange etapper som passer bra for han i år, sier Hushovd og fortsetter:

– Hvis han får los på en seier så har vi erfart at de kommer litt på løpende bånd.

Kittel måtte bryte fjorårets Tour de France, men ble nummer to sammenlagt i poengkonkurransen tilbake i 2016.