Ølkrisen kan være avverget

Torsdag anløper et skip fullastet med kullsyre Telemark. Leverandøren Praxair tror CO2-krisen dermed er avverget i denne omgang.

SKÅL: Norske bryggerier unngår langvarig produksjonsstopp som følge av CO2-mangel. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
SKÅL: Norske bryggerier unngår langvarig produksjonsstopp som følge av CO2-mangel. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Vi regner med å kunne levere tilstrekkelige volumer i slutten av denne uken og gjennom helgen slik at ingen av våre industrikunder vil få langvarig produksjonsstopp. Vi tror derfor ikke at det er sannsynlig at det vil bli mangel på kullsyreholdige drikkevarer og andre næringsmidler i butikkene, sier administrerende direktør Sigurd Haukeli i Praxair Norge.

Oppmerksomheten rundt CO2-mangelen har i størst grad vært rettet mot konsekvensene den kan få for produksjon av øl og kullsyreholdige drikker, samt for rensing av drikkevann i Oslo.

Nok til alle

Haukeli understreker at produksjon som ivaretar menneskers liv, helse, dyrevelferd og sikkerhet vil ha førsteprioritet.

Men det er altså trolig nok kullsyre til alle. Den fryktede ølkrisen er trolig avverget inntil videre.

– Prioriteringen er nødvendig for å trygge at disse kundene har tilstrekkelige volumer til sikker drift. Deretter vil vi fra torsdag kveld, videre på fredag og gjennom helgen gjennomføre leveringer til blant annet matvareprodusenter, bryggerier og andre næringsvirksomheter, sier Haukeli.

Mange anlegg stanset samtidig

I Norge produseres flytende CO2 i Porsgrunn. CO2-gassen er et biprodukt fra produksjon av ammoniakk ved Yaras ammoniakkfabrikk, forklarer Praxair på sin nettside.

Flere av ammoniakkfabrikkene i Europa stenges fra april til juni på grunn av vedlikehold. Derfor kan tilgangen til CO2 være vanskelig på forsommeren.

I år har situasjonen vært verre enn vanlig på grunn av tekniske problemer og ekstra vedlikeholdsbehov. 17. juni stanset også Yaras ammoniakkfabrikk på grunn av tekniske problemer, og Norges produksjon av CO2 stoppet dermed opp.

Rasjonering

CO2-problemene rammer flere land. I Storbritannia har landets største ølgrossist, Booker, innført rasjonering av øl.

Booker selger øl til puber og dagligvareforretninger. Nå har de innført en maksgrense på ti kasser øl per handel, skriver Independent.

Kate Nicholls, sjef for handelsorganisasjonen UKHospitality, kaller CO2-mangelen en «betydelig krise» for serveringsbransjen. Barer og puber har hittil unngått rasjonering av øl til sine kunder, men det kan komme.

– Hvis CO2-mangelen ikke ordnes ganske kjapt, vil noen utsalgssteder stå overfor problemer, sier Nicholls til Independent.

Vanningsforbud

CO2 brukes også til vakuumpakking av matvarer og til rensing av drikkevann. Oslo kommune innførte vanningsforbud på grunn av problemer med CO2-leveransen. Kommunens vannbehandlingsanlegg er avhengig av CO2. Om kommunen går tom for CO2, må innbyggerne koke drikkevannet.

Onsdag opplyste kommunen at de får en leveranse av CO2 torsdag og at forbudet mot hagevanning trolig vil opphøre når leveransen er gjort og at kommunen innfører datovanning.

(©NTB/TV 2)