Allsang på grensen

Hedret Viken: – Frode hadde syns det var helt på trynet om vi ikke var her

HALDEN (TV 2): DDE tok et tårevåt farvel med Frode Viken i sin første TV-opptreden etter gitaristens plutselige dødsfall. – Hver eneste kveld er på en måte en liten heder til Frode, sier Bjarne Brøndbo til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag er det premiere på «Allsang på Grensen», og i årets første sending opptrer DDE, Carola, Arne Hurlen, John Brungot, Las Ketchup, og den verdenskjente Boyzone-vokalisten Ronan Keating.

Det var DDE som fikk æren av å åpne årets show, hvor de hedret sin avdøde bandkamerat Frode Viken ved å synge «Det fine vi hadd sammen», med Frodes sønn Daniel Viken på gitar.

Hyllest

Bjarne Brøndbo sier til TV 2 at Frode har skrevet alle unntatt to av DDEs sanger, inkludert «Det fine vi hadde sammen» som ble fremført foran et rørt publikum i Halden.

– Det er han som har laget grunnlaget for at vi faktisk kan være her og spille for folk, og at vi har sanger som folk liker og har et forhold til, sier vokalist Bjarne Brøndbo til TV 2.

OVERTATT: Frode Vikens sønn Daniel har midlertidig tatt over farens plass i bandet. Foto: TV 2
OVERTATT: Frode Vikens sønn Daniel har midlertidig tatt over farens plass i bandet. Foto: TV 2

Under framførelsen av sangen var sønnen Daniel med-vokalist på andre refreng. Begge vokalistene tørket tårene etter sangen. Daniel har vært Frodes vikar under sykdomsperioden, og er nå midlertidig gitarist i DDE.

– Det er jo et litt annet bakteppe nå som min gamle far ikke skal tilbake i manesjen, sier Daniel til TV 2.

Han tar over rollen med blandede følelser, men er helt sikker på at faren hadde satt pris på hyllesten i kveld. Han forteller at familien alltid har vært mye sammen, og takler sorgen ved hjelp av alle de gode minnene.

– Daniel har jo steppet inn i faren sin plass, og det var det som føltes riktig. Jeg tror også fansen syns det er fint at det er sønnen som står der, og ikke noen andre, legger Brøndbo til.

Usikker fremtid i møte

Det populære bandet har bestemt seg for å fullføre årets gjenværende konserter, men hva som skjer etterpå er usikkert.

– Frode hadde synes det var helt på trynet om vi ikke fullførte, sier Brøndbo.

HEDRER: Bjarne Brøndbo er helt sikker på at Frode ønsket DDE å spille videre. Foto: TV 2
HEDRER: Bjarne Brøndbo er helt sikker på at Frode ønsket DDE å spille videre. Foto: TV 2

Bortsett fra Frode Vikens skrevne sanger, har Brøndbo skrevet én låt på bandets første album, «Voggesang», i tillegg til coverlåten «Ka e det du vil». Derfor er det uklart hvordan de vil produsere nye låter nå som Viken er død. Daniel Viken har sin egen musikalske karriere, og det er heller ikke sikkert om han blir med videre etter året er omme.

– Det skal vi snakke om når sommeren blir til høst, sier Brøndbo.

Han tror likevel det er sannsynlig at bandet vil fortsette, og dermed skape videre stemning som den som er å finne på Allsang på Grensen.

– Allsang har jo vært en arena, jeg tror ikke det er noen andre som har vært her like mange ganger som oss. Det er trivsel her, det er varmt og sola skinner. Det er bare hyggelig å komme hit, sier Brøndbo.

Nominert til Tidenes allsang

«Vinsjan på Kaia» og «Det går likar no» er to av DDEs mest populære låter. De er begge nominert til Tidenes Allsang. Sangene er skrevet at Frode Viken, og sistnevnte ble skrevet på et toalett i Bodø Kulturhus.

– Frode ble borte et kvarter, og skrev et hitlåt på do. Den skrev han på en papirlapp, sier Brøndbo lattermildt.

Vinsjan på kaia kaller han grunnfjellet i DDE, og sier klassikeren skaper stemning uansett hvor de spiller den. Brøndbo mener det nesten hadde vært rart om de ikke bli nominert til Tidenes Allsang, og ser på DDE som et band som skaper allsang og folkefest.

– Sånn sett tror jeg det er litt fortjent, sier han.

TV 2 skal i samarbeid med Dagbladet og Se&Hør kåre Tidenes beste norske allsang-låt. Juryen består av Århundrets stemme-dommer Ivar Dyrhaug (68), artist Hanne Sørvaag (38), tidligere Idol-dommer Ole Evenrud (55) og Dagbladets kulturredaktør Sigrid Hvidsten (40).

Sammen har de valgt ut 40 favoritter med høy allsangfaktor fra elleve år med «Allsang på Grensen».