Sveits videre i VM - Møter Sverige i 8-delsfinalen

Sveits gjorde jobben mot Costa Rica og er videre til 8-delsfinalen, der møter de Andreas Granqvist og de svenske VM-heltene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sveits og Costa Rica 2-2 (1-0)

Sveits hadde full kontroll mot Costa Rica og slår følge med Brasil videre fra gruppe F.

Se høydepunktene øverst

Sveits hadde VM-skjebnen i egne hender før oppgjøret mot Costa Rica. Hvis de unngikk tap, var de videre i mesterskapet.

Xherdan Shaqiri og resten av de sveitsiske spillerne gjorde akkurat det de trengte, og holdt et friskt Costa-Rica til uavgjort.

Siden Brasil gjorde kort prosess mot Serbia og vant 2-0, slår brasilianerne følge med rødtrøyene videre til 8-delsfinalen.

Dermed skal Sveitserne møte våre naboer fra Sverige i den første utslagsrunden 3. juli.

– Det blir et forrykende oppgjør mellom to lag med fysikk som sitt fremste våpen. Det er helt åpent, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

En ripe i lakken for Sveits er at både kaptein Stephan Lichtsteiner og forsvarskjempen Fabian Schar må sone karantene mot Sverige etter at begge fikk gult kort mot Costa Rica.

– Det er helt hårreisende. Dette er de to mest rutinerte spillerne til Sveits. De burde ha nok erfaring til å unngå unødvendige karantener i så viktige kamper, sa Mathisen.

Costa Rica forlater mesterskapet etter at de endte sist i gruppen med ett poeng.

– Sveits er ute og sykler
Både Serbia, Sveits og Brasil hadde muligheten til å gå videre fra gruppe E før den siste runden. Sveits klarte seg med uavgjort, det samme gjorde Brasil, mens Serbia måtte slå brasilianerne for å avansere til 8-delsfinalen. Costa Rica spilte kun for heder og ære etter null poeng på de to første kampene.

Det har vært uro rundt det sveitsiske landslaget etter at Granit Xhaka og Xherdan Shaqiri feiret en scoring mot Serbia med lage «den albanske ørnen» med hendene.

Om det har påvirket de sveitsiske stjernene er uvisst, men rødtrøyene var ikke påskrudd i åpningsminuttene. Det var derimot norgesvennen Celso Borges og Costa Rica.

Først banket Joel Campbell til fra 20 meter. Yann Sommer hadde få problemer med å redde avslutningen fra den Arsenal-eide 25-åringen, men det skulle vise seg å kun være et skremmeskudd.

Bare minuttet senere var Costa Rica igjen på farten framfor Sveits´ mål. Tidligere Fredrikstad spiller Celso Borges prøvde seg med et hodestøt fra fem meter, men Sommer var nok en gang våken og fikk slått ballen i stolpen før Sveits måket vekk ballen.

Sveits fikk nesten ikke trukket pusten før det igjen smalt i treverket bak Sommer. Daniel Colindres skar inn fra venstresiden og sendte avgårde et skudd som fikk tverrliggeren til å riste.

– Hva er det som skjer med Sveits. De er helt ute og sykler, utbrøt TV 2s kommentator Marius Skjelbæk etter søramerikanernes sjansebonanza.

– De lever farlig nå
Costa Rica fortsatte stormløpet og produserte sjanser på løpende bånd. Sveits, som var avhengig av minst uavgjort for å gå videre, klarte aldri å feste grepet om kampen.

– Sveits lever farlig nå. Det som er skummelt med å spille på et uavgjortresultat er at man blir passive. Det har vært alt annet enn imponerende det sveitserne har prestert i den første halvtimen, sa Jesper Mathisen.

Men i motsetning til Costa Rica tok Sveits vare på sjansene sine. Stephan Lichtsteiner kom løpende langs høyresiden på sitt sedvanlig vis. 34-åringen fant Breel Embolo med et glimrende innlegg. Den sveitsiske angrepsspilleren headet ballen ned til Blerim Dzemaili som dunket ballen i nettet bak Keylor Navas i målet til Costa Rica.

– Sveits scorer på sin eneste sjanse i kampen. Costa Rica har vært veldig positive så langt, men Sveits viser at de er effektive i sitt angrepsspill, sa Mathisen.

Europeerne fikk omsider mer kontroll på kampen, og det var tydelig at åpningstempoet begynte å tære på kreftene til Costa Rica.

«Los Ticos» hadde imidlertid ingen planer om å forlate mesterskapet uten et eneste poeng. Etter 50 minutter hadde Campbell igjen muligheten til å score søramerikanerens første mål i mesterskapet, men avslutningen fra 10 meter skled av foten gikk i reklameskiltene bak mål.

– Jubler som om de har vunnet VM
Men 30 minutter før slutt kom øyeblikket de costaricanske supporterne hadde ventet på. Kendall Waston steg til vers på en corner fra Campbell og stanget ballen i hjørnet. Det fikk supporterne til å gå av hengslene på tribunen.

– Hvis noen var i tvil om hva denne kampen betyr for Costa Rica, kan man bare se på jubelscenene etter scoringen. De er utslått, men jubler som de har vunnet VM. Herlige scener, utbrøt Mathisen etter scoringen.

Målet var Costa Ricas første scoring i VM siden de spilte mot Hellas i 2014.

Kontrollerte inn
​Siden Brasil hadde kontroll i kampen mot Serbia, og ledet 2-0 midtveis i andreomgangen, var avansementet fremdeles i boks for sveitserne. Og rødtrøyene vet hvordan man skal unngå å tape. De har nemlig ikke tapt en eneste kamp på 24 kamper, og kontrollerte inn kampen mot Celso Borges og hans lagkamerater.

Det så ut som Sveits skulle stikke av med seieren da Josip Drmic satte inn ledermålet med fem minutter igjen av kampen, men Costa Rica svarte umiddelbart da de fikk tildelt et straffespark på overtid. Bryan Ruiz banket ballen i tverrliggeren, via ryggen til Sommer, og i mål. Det ble det siste som skjedde i kampen.

Dermed slår Sveits følge med Brasil videre fra gruppe F, mens Costa Rica blir med Serbia ute av mesterskapet.

Slik startet lagene:

Sveits (4-2-3-1): Sommer - Lichtsteiner - Akanji - Schär - Rodriguez - Behrami - Xhaka - Shaqiri - Dzemaili - Embolo - Gavranovic.

Costa Rica (4-5-1): Navas - Gamboa - Acosta - Gonzalez - Oviedo - Campbell - Guzman - Waston - Borges - Ruiz - Colindres Solera.

Dommer: Clément Turpin

Stadion: Nizhny Novgorod Stadium