Aass bryggeri må stanse øl-produksjonen på grunn av CO2-mangel

Flere norske bryggerier trues av produksjonsstans.

Aass bryggeri er tom for CO2, og må stanse produksjonen av øl og andre drikkevarer, opplyser Bryggeri- og drikkevareforeningen til NRK.

Også CB bryggerier har problemer, melder statskanalen.

Årsaken er ifølge E24 mangelen på industriell CO2 i Europa, noe som fører til at også britiske puber sliter med å få tak i karbondioksid til ølet sitt.

– Jobber beinhardt

– Vi jobber nå beinhardt for å sørge for at kundene våre blir minst mulig skadelidende. Vi har fått beskjed fra leverandøren om at de ikke kunne garantere leveranser de nærmeste ukene. Vi prøver nå å spare på CO2en vi allerede har, sier administrerende direktør Christian Aass i Aass bryggeri til TV 2.

Den europeiske CO2-bransjen er ifølge E24 i den verste situasjonen på årevis.

Tirsdag innførte Oslo kommune forbud mot hagevanning, fordi kommunens leverandør av CO2 har leveringsproblemer.

– Når det varme været faller sammen med en mangel på CO2 er vi nødt til å innføre et hagevanningsforbud, sier fungerende avdelingsdirektør Frode Hult i Vann- og avløpsetaten.

Kommunen opplyser at dersom vannbehandlingsanlegget går tomt for CO2, blir man nødt til å sende ut kokevarsel for hele Oslo.

I en pressemelding onsdag ettermiddag opplyser Oslo kommune at CO2-situasjonen er bedret for Oslos forsyning.

– Oslo kommune har fått mer CO2 enn planlagt. Situasjonen er derfor mer forutsigbar. Dersom den planlagte leveransen av CO2 ankommer torsdag 28. juni vil kommunen heve hagevanningsforbudet og innføre datovanning. Alle husstander i Oslo vil bli varslet på SMS dersom datovanning innføres.

Vil merkes på alle utesteder

Direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen sier til TV 2 at det foreløpig er uavklart om flere norske bryggerier kommer til å rammes av CO2-mangelen.

– Vi har aldri opplevd noe lignende, dette er et sammenfall av uheldige omstendigheter: Rekordvarmen i Nord-Europa gjør at folk drikker veldig mye, og mange leverandører har samtidig fått problemer med å levere, på grunn av tekniske problemer, sier Nome.

CO2-mangelen vil merkes på alle utesteder og butikker i løpet av en uke eller to, sier han. Norges største bryggeri Ringnes opplyser til Dagens Næringsliv at de håper å kunne fortsette produksjonen.

Det er ventet leveranser av CO2 til Norge, og hvis alt er i rute, vil det gå bra for bryggerinæringen, sier Nome til TV 2. Bryggeriforeningen håper at nordmenn ikke begynner å hamstre drikke, men heller senker skuldrene.

På grunn av svært begrenset tilgang på flytende CO2 i Nord-Europa har Praxair Norge, som produserer flytende CO2 i Porsgrunn, valgt å prioritere leveranser til kunder som ivaretar liv, helse, dyrevelferd og sikkerhet.

– Vi har vært i en vanskelig leveransesituasjon av flytende CO2 over hele Nord-Europa, og vi beklager sterkt de ulempene det medfører. Flere forsyningskilder har blitt rammet av tekniske problemer og uventede vanskeligheter, samtidig som det varme været har medført en betydelig økt CO2-etterspørsel, sier Sigurd Haukeli, administrerende direktør i Praxair Norge.​ (TV 2/NTB)

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook