Leiebil i ferien: Slik sparer du en tusenlapp i uka

Mange nordmenn kaster penger rett ut av vinduet.

Det er mange som tegner unødvendige forsikringer når de skal leie bil i sommer. Gjensidige anbefaler å sjekke hva reiseforsikringen din faktisk dekker. Her kan man fort spare en tusenlapp i uka. Foto: Scanpix
Det er mange som tegner unødvendige forsikringer når de skal leie bil i sommer. Gjensidige anbefaler å sjekke hva reiseforsikringen din faktisk dekker. Her kan man fort spare en tusenlapp i uka. Foto: Scanpix

Sommeren er for alvor i gang, og mange har allerede emigrert til sydligere strøk. På ferie hører ofte leiebil med, noe det kan knyttes store kostnader til.

Selv om bilen gjerne er bestilt på forhånd, vil nok mange kjenne seg igjen når selgeren i utleieskranken gjør alt for å selge deg ekstratjenester og forsikringer. Her kan du spare mye penger ved å høflig takke nei.

Det gjelder spesielt egenandelsforsikringen. Den er nemlig i mange tilfeller allerede dekket av reiseforsikringen din.

Kan spare en tusenlapp i uka

– Hvis du skal leie bil i utlandet i sommer, er det bare å kutte ut egenandelsdekningen dersom du har det på reiseforsikringen, anbefaler kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

Han forteller at mange nordmenn rett og slett kaster bort penger til egenandelsforsikring når de leier bil i utlandet. Derfor anbefaler han å bruke noen sekunder på å sjekke reiseforsikringen på dette punktet.

– Har du gjort det før avreise, slipper du å ta stilling til spørsmålet når du henter nøklene og skal starte ferien, sier han, og legger til at man fort kan spare en tusenlapp i uka på å droppe egenandelsdekningen.

Kjøpe brukt leiebil - er det smart eller skummelt?

4 av 5 ukjent med egenandelsdekning

En undersøkelse fra Gjensidige i Danmark viser at halvparten har opplevd at bilutleiefirmaet forsøker å selge en valgfri egenandelsdekning ved leie av bil i utlandet.

Det henger blant annet sammen med at 4 av 5 ikke vet hvordan deres reiseforsikring dekker bilutleie i utlandet, og derfor blir de ofte lokket til å tegne den valgfrie forsikringen.

Man er gjerne ikke på sitt blideste når man står i kø ved dette skiltet.
Man er gjerne ikke på sitt blideste når man står i kø ved dette skiltet.

– Mange er nok ikke klar over akkurat hva reiseforsikringen dekker. Her har også selskapene et ansvar for å gi bedre informasjon. Ikke alle synes det er like spennende – eller lett – å sette seg ned og lese forsikringsvilkår. Ofte er jo dette skrevet i et språk som kan være vanskelig å forstå for oss menigmenn, forteller Broom-Benny.

Slik unngår du leiebil-fellene i sommer

Kjøper falsk trygghet

Han leier en del biler i utlandet selv, og tror mange gjør det samme; nemlig å betale litt ekstra for å slippe unna eventuelt trøbbel og kjedelige hendelser i etterkant.

– Det resulterer gjerne i at man kjøper seg falsk trygghet, i form av forsikringer man strengt tatt ikke trenger. Som regel koster det også ekstra med bombrikke, flere sjåfører og så videre. Det baller fort på seg. Mange har heller ikke mulighet til å ta bilen i retur på søndager, slik at du ofte ryker på en ekstra leie-dag – da du må beholde den til mandag, enten du har behov for den eller ei.

Se opp – snart kommer de flyvende bilene!

Får ikke avtalt bil

Broom-Benny poengterer dessuten at man slett ikke alltid får bilen som er bestilt.

– Jeg var selv på ferie i USA nylig og hadde forhåndsbestilt en Ford Mustang Cabriolet. Jeg ble ikke helt uventet tilbudt «eller tilsvarende» - i dette konkrete tilfellet en kjønnsløs pudding av en Buick cabriolet. Noe jeg ikke godtok. Mustangen er et bilikon, Buicken så ut som en Opel noen hadde kappet taket av.

Lang historie kort: Benny fikk forhandlet seg frem til et bedre alternativ (Dodge Challenger) og attpåtil til en rimeligere pris.

– Mitt råd er å være årvåken, ha en dose med sunn skepsis, spørre og grave, samt ikke godta hva som helst. Samtidig som du må være tydelig, konkret og høflig. Særlig det siste er viktig i USA. Blir du forbanna og ufin, får du i alle fall ikke noe hjelp.

Slik gikk det da vi tok turen hjem til Kristian Valen for å snakke om bil...

Nye miljøkrav: Nå blir mange biler både tyngre og dyrere