Oslo  20170824.
Mats Zuccarello under  pressekonferansen med Henrik Lundqvist .
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Oslo 20170824. Mats Zuccarello under pressekonferansen med Henrik Lundqvist . Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Roald, Berit

Hører på Zucca – tar grep allerede i høst

Hockeyforbudet merker en kursendring og vil ta initiativ til å redusere antall utlendinger i Get-ligaen allerede etter sommeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvor mange utlendinger skal vi ha i norsk hockey? Diskusjonene har vært mange og friske. Nå mener hockeyforbundet det er på tide å få en avklaring rundt debatten.

– Det blir en diskusjon i høst hvor vi tar det opp. Dette har vært tema som fra tid til annen har dukket opp. Meningen har vært delte, men klimaet er kanskje bedre for å ta dette opp nå, sier generalsekretær i ishockeyforbundet, Ottar Eide.

Landslagssjefen krever handling

I går tok både Mats Zuccarello og landslagssjef, Petter Thoresen til orde for å redusere antall utlendinger i Get-ligaen. I dag er det en så kalt «gentlemen's agreement» at klubbene ikke skal benytte flere enn sju utlendinger per kamp.

– Det er mange som snakker om å gå ned til én eller to færre på utenlandskvoten. Det bør vi kanskje slutte å snakke om, men gjøre til handling. Vi bør så fort som mulig redusere antallet. Det tror jeg er viktig. Alle A-lagene må også ta U20-lagene under sine vinger. Mister vi to utenlandsimporter, vil det automatisk satses mer på yngre spillere, argumenterer landslagssjefen.

Mange har pekt på at forbundet bør ta et større grep om denne debatten, men det er klubbene selv som må bli enige om å gå ned på antall utlendinger.

– Det er en utfordring, for det er ikke arbeidsnekt i Norge. Derfor må det være en overensstemmelse mellom klubbene om å gjøre dette. Hvis ikke kan dette bli testet arbeidsrettslig, sier Eide.

– Det er ikke bra

Men Eide er enig med landslagssjefen og mener en reduksjon er nødvendig.

– Det vil gi et bedre tilbud til norske spillere. I undertall og overtall bruker nesten alle klubbene utlendinger. U20-spillere får ikke testet å spille i de situasjonene før VM. Det er ikke bra, påpeker han.

– Mange frykter at kvaliteten på ligaen vil gå ned?

– Jeg tror det vil være marginalt. Flere unge spillere vil hevde seg med mer tillit. På Lillehammer har flere unge spillere tatt store steg. Hadde de hatt flere utlendinger på backsiden har de ikke utviklet seg like godt, mener Eide.

Men dette er bare et av flere tiltak som er nødvendig for å heve norsk hockey. Nå ligger Norge langt unna landene vi tidligere har sammenlignet oss med.

– Jeg tror det må til en kvalitetsheving i hele systemet. Alle må bidra. Dette går på penger også. Vi sammenligner oss med Tyskland, Sveits og de landene, men de har en helt annen økonomi. Det påvirker alt. Vi hadde blitt bedre med mer penger også, konstaterer han.

Petter Thoresen ønsker seg heltidsansatte trenere på alle våre yngre landslag.

– Mange ting må gjøres. Forbundet må skrape sammen såpass at de får heltidsansatte trenere på yngres landslag og en koordinator som har en tettere dialog med klubbene. Vi må legge noen midler inn for å få inn den profesjonelle tankegangen og da må vi ha profesjonelle trenere rundt dem, mener Thoresen.

Nå har forbundet ansatt en ekstra person som skal jobbe tettere mot sponsormarkedet i håp om å øke midlene. Da vil første prioritet være å styrke de yngre landslagene og satsingen på de yngre spillerne i klubbene.

– Vi må heve oss. Vi er ikke gode på yngre landslag. Vi må også gjøre klubbhverdagen bedre for de yngre spillerne. Klubbene må i større grad ha ansatte på spillerutvikling. Det er få som har det i dag, påpeker landslagssjefen.

Tar selvkritikk

Men Eide tar selvkritikk og mener samarbeidet med klubbene har vært for dårlig.

– Har dere i forbundet gjort nok for å utvikle norsk hockey?

– Med færre ressurser må vi stå sammen med klubbene og bli enige om å gjøre noen tiltak. Vi må nok være tettere på for å gi de den støtten de trenger. Vi må starte å gå i samme takt. Vi har nok levd våre liv hver for oss, sier Eide.

Zuccarello tok til orde for å «låse» ligaen på eksempelvis 12 lag for å gi klubbene trygghet og forutsigbarhet, og jobbe hardere for å få inn de største byene – som Trondheim og Bergen.

– Er det en idè å låse ligaen?

– Det er lite utskifting fra før. Jeg tror ikke dette er et virkemiddel i seg selv. Vil gjerne ha med Bergen og Trondheim vi, men de må være klare med sponsorbudsjett, haller osv. Det er ingen vits i å ta de inn dersom de ikke er klare. 8-9 av lagene er nesten alltid med så det er lenge mellom hver gang klubbene rykker opp og ned, svarer han.