TAR INGEN SJANSER: Innsiden av tanklokket på TV 2s velbrukte varebil er tydelig merket. Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2
TAR INGEN SJANSER: Innsiden av tanklokket på TV 2s velbrukte varebil er tydelig merket. Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2

Derfor er det omtrent umulig å fylle diesel på en bensinbil

Sommer er høysesong for veihjelp, og fylling av feil drivstoff er en av de vanligste grunnene til at det blir full stopp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ferietid er kjøretid. Mange reiser til nye steder og kjører kanskje en ukjent bil som er lånt eller leid. Da gjelder det å passe på når man skal fylle.

Om man fyller bensin på en dieselbil eller omvendt, kommer man ikke særlig langt.

– Om du fyller bensin på en dieselbil, kan det bli veldig alvorlig. Bensin smører ikke på samme måte som diesel, så her kan alt skjære seg og det kan bli kjempedyrt. Vi snakker fort 100.000 kroner, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

Dyre deler

Dieselpumpe, dyser og commonrailrør er deler som kan ryke om man starter opp en dieselbil med bensin på tanken. Bennys råd er at man ikke starter motoren om man oppdager at man har fylt feil.

– Få bilen tauet til verksted. Der kan de tappe tanken, og man slipper kanskje unna med å bytte dieselfilteret, sier Benny.

Om man fyller diesel på en bensinbil, vil den fuske og stoppe. Bilen må på verksted, men motoren blir ikke ødelagt.

– Men det skal godt gjøres å fylle diesel på en bensinbil fordi dieselpistolen er tykkere enn bensinpistolen, forklarer Benny.

100.000 blir strandet

Viking Redningstjeneste bekrefter at feilfylling er en vanlig årsak til at bilister må tilkalle hjelp i sommertrafikken.

Viking regner med å yte veihjelp til over 100.000 nordmenn langs veien i sommer, opplyser Viking og Sparebank1 i en pressemelding.

– Feilfylling, motorproblemer eller batteriutfordringer er blant de hyppigste årsakene, sier Stine Bakke-Haugseth, leder for smart bilforsikring i Sparebank1 Forsikring.

– Bruk 15 sekunder ekstra

Før i tiden var det ikke vanskelig å skjelne en bensinmotor fra dieselens karakteristiske knakking. Men moderne motorer er så godt dempet at det kan være vanskelig å vite hva man kjører ut fra motorlyden.

Benny Christensen råder folk til å sjekke en ekstra gang om de står med en ukjent bil på en ukjent bensinstasjon.

– Er du usikker, vil det stå enten på tanklokket eller på innsiden av tanklokket hva slags drivstoff bilen går på. Sjekk en ekstra gang, se på tanklokket og på fyllepistolen – er den svart eller grønn – og bruk 15 sekunder ekstra på dette, råder Benny.