Ellevilt drama da Argentina og Messi gikk videre i VM: – Jeg visste at Gud er med oss

Argentina var på vei ut av VM, men så ble alt snudd på hodet da Marcos Rojo banket inn vinnermålet tre minutter før slutt.

Nigeria - Argentina 1-2 (0-1)

Lionel Messi og Marcos Rojo våknet da Argentina trengte det som mest, og sendte søramerikanerne videre i VM etter et ellevilt drama.

Se høydepunktene øverst

Det så ut som Messi skulle bli den store helten da han satte inn et drømmemål tidlig i førsteomgangen.

Men da Nigeria utlignet etter en kontroversiell dommeravgjørelse så det ut som Argentina var på vei ut av mesterskapet.

Men fire minutter før slutt dukket Marcos Rojo opp og sendte de argentinske tilhengerne til himmels. Manchester United-spilleren rev seg løs i boksen og banket inn et innlegg fra Gabriel Mercado på hel volley.

– Jeg visste at Gud er med oss og ikke ville la oss i stikken. Vi fortsatte å tro, og det er vidunderlig å vinne på denne måten. Det er en fullt fortjent glede, sa Messi.

– Jeg har aldri opplevd maken til drama. Argentina var på vei hjem til Sør-Amerika i skam, men nå er alt snudd på hodet. Dette er helt vanvittig, utbrøt TV 2s kommentator Marius Skjelbæk da Rojo satte inn vinnermålet.

Siden Island tapte mot gruppevinner Kroatia er det Argentina som havnet på andreplass i gruppen og kan forberede seg på 8-delsfinale mot Frankrike, mens Nigeria slår følge med Island ut av VM.

– Apotekene i Argentina må holde åpent nå, for det blir en vanvittig fest etter dette. Argentina snudde alt på hodet i siste sekund. Nå er spørsmålet hvor langt Argentina kan gå. Er dette dosen med selvtillit argentinerne trengte. Vi friskmelder dem ikke enda, sa Sjelbæk.

Selv om Argentina jublet over avansement fra gruppen, har de ifølge ekspertene ikke imponert nevneverdig i VM så langt.

– Det er vanskelig å se hvordan Argentina skal klare seg mot Frankrike i 8-delsfinalen. De hadde nok klart det for fire år siden, men ikke etter det de har vist så lang i dette mesterskapet, sier BBC-ekspert Tim Vickery.

Messi-magi
Jorge Sampaoli gjorde hele fem endringer fra laget som tapte 0-3 mot Kroatia, og det så ut til å gi umiddelbar effekt.

For det tok bare 14 minutter før det løsnet for Lionel Messi. Den argentinske trollmannen tok ned en lang ball i bakrom fra Ever Banega, han holdt den nigerianske midtstopperen Kenneth Omeruo unna, og banket inn ledermålet for argentinerne.

– Det kan ikke gjøres bedre, og derfor er Messi verdens beste og deiligste fotballspiller. Alt ved det målet er rett og slett praktfullt, sa Jesper Mathisen.

– Når man skal kåre VMs fineste mål er det ofte et langskudd som vinner, men det Messi gjorde i forkant av scoringen er nesten umulig for de aller fleste på dette nivået å gjøre, fortsatte han.

– Messi er påskrudd i dag. Man kan se det på de kjappe bevegelsene, sier tidligere England-spiller Jermaine Jenas til BBC.

Det virket som Argentina hadde ristet av seg sjokket mot Kroatia, og fremstod langt bedre i åpningsminuttene mo Nigeria.

– Det er Argentina som har diktert spillet i starten av kampen. Meget lovende åpning av Lionel Messi og co, sa Jesper Mathisen.

Ti minutter før pause var Messi centimetere fra å sette sitt andre mål for dagen da han banket et frispark i stolpen fra 20 meter. Francis Uzoho strakk seg så lang han er, og fikk hindret Messi i å nærmest avgjøre kampen allerede i førsteomgangen.

Kontroversiell dommeravgjørelse
Nigeria våkent mot slutten av førsteomgangen og presset argentinerne lave, men Nicolas Otamendi og Marcos Rojo i Argentinas forsvar var solide og ryddet unna. Admed Musa var i fyr og flamme mot Island, men kom aldri til sin rett i de første 45 minuttene i skjebnekampen.

Men fire minutter etter sidebytte rotet Javier Mascherano det til for argentinerne. 34-åringen rev ned Leon Balogun på en corner. Den tyrkiske dommeren Cüneyt Cakir måtte se på video, men bestemte seg raskt for å idømme straffespark.

Victor Moses var iskald fra straffemerket og satte inn utligningen for Nigerianerne.

– Det skulle aldri vært dømt straffe. Det er kontakt mellom Mascherano og Balogun, men det er ikke nok til å dømme straffe. En dårlig avgjørelse av dommeren, freste Jesper Mathisen.

Etter Nigerias utligning gikk luften ut av Argentina. Verken Lionel Messi eller de andre stjernene tok tak i kampen.

15 minutter før slutt ropte Nigeria på nok et straffespark da Marcos Rojo handset innenfor egen 16-meter. Dommeren måtte nok en gang løpe ut av banen for å se på videobildene, men denne gangen lot han spillet gå videre.

– Det vil alltid finnes dårlige dommere, det ser vi også i VM. Dette var soleklart straffespark. Helt ufattelig at han ikke dømmer på den, sa Jesper Mathisen.

Sendte Argentina til himmels
Det var mye nerve i sluttminuttene da begge lagene jaktet det målet de trengte for å gå videre fra gruppen. Gonzalo Higuain fikk en stor mulighet åtte minutter før slutt, men avslutningen fra seks meter gikk himmelhøyt over mål.

Men fire minutter før slutt kom målet hele Argentina hadde ventet på. Marcos Rojo dukket opp og sendte de argentinske tilhengerne til himmels. Manchester United-spilleren rev seg løs i boksen og banket inn et innlegg fra Gabriel Mercado på hel volley.

Den forløsende scoringen fikk de argentinske tilhengerne til å juble vilt etter kampen. Det var åpenbart at dette betydde ekstremt mye for laget som nesten ikke ble levnet en mulighet etter de to første kampene.

– Dette er et fotballdrama uten sidestykke. Jeg har ikke sett maken til drama, sa Skjælbek.

Dermed er Argentina videre i VM sammen med Kroatia, mens Island og Nigeria må ta den tunge veien hjem.

Slik startet lagene:

Nigeria (3-5-2): Uzoho - Troost-Ekong - Omeruo - Balogun - Moses - Etebo - Mikel - Ndidi - Idowu - Musa - Iheanacho.

Argentina (4-4-2): Armani - Mercado - Otamendi - Rojo - Tagliafico - Perez, Mascherano - Banega - Di Maria - Messi - Higuain.

Dommer: Cüneyt Cakir

Stadion: Krestovsky Stadion