Staten lanserer sine gjenværende aksjer i SAS. Her står to SAS-fly på Værnes lufthavn.
Staten lanserer sine gjenværende aksjer i SAS. Her står to SAS-fly på Værnes lufthavn. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

Staten selger seg ut av SAS

Den norske stat ved Nærings- og fiskeridepartementet lanserer salg av sine gjenværende 37,8 millioner aksjer i Scandinavian Airlines (SAS), ifølge en børsmelding.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved 17.30-tiden mandag annonserte den norske stat ved Nærings og fiskeridepartementet, at de lanserer salg av sine gjenværende aksjer i Scandinavian Airlines (SAS).

Ifølge børsmeldingen er det 37,8 millioner aksjer som lanseres for salg. Det tilsvarer omlag 9,88 prosent av det totale antallet ordinære aksjer i SAS.

«Transaksjonen følger statens tidligere salg av aksjer i SAS og vil, dersom alle 37.800.000 aksjene selges, fullføre statens nedsalg av sin eierandel i SAS,» står det i børsmeldingen.

Fornyet fullmakt

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, sier i en kommentar til TV 2 at regjeringen lenge har vært tydelig på at staten ikke er langsiktig eier av SAS.

– Stortinget har i flere omganger gitt regjeringen fullmakt til å selge seg ut av selskapet. Den fullmakten planlegger vi nå å benytte oss av. Fordi prosessen pågår nå, kan vi ikke kommentere saken utover det som kommer frem i børsmeldingen, sier han.

Fullmakten til å selge aksjer har blitt fornyet av Stortinget flere ganger, senest i nasjonalbudsjettet for 2018.

Forsøker å selge på et døgn

Leder for Stortingets finanskomité, Henrik Asheim (H), sier til TV 2 at staten i løpet av et døgn skal forsøke å selge seg helt ut av SAS, så lenge prisen man får er den riktige.

– Kan denne meldingen tyde på at det er en aktuell kjøper som er villig til å gi en akseptabel pris?

– Det vet jeg ingenting om. Nå er det slik at det sitter folk og megler og forsøker å selge disse aksjene på markedet, og så får vi se hvem som kjøper og hvilken pris staten eventuelt får, sier han.

Danmark holder igjen

Asheim understreker at å selge seg ut av SAS, er en prosess som begynte for lang tid siden.

– Jeg tror ikke så mange vet at statens eierskap i SAS er under ti prosent. Og også de andre skandinaviske landene, særlig Sverige, har solgt seg ned, sier han.

Per i dag er det den danske staten som er den nest største aksjonæren i SAS, etter svenskene.

– Danskene holer igjen, og det er fordi SAS er veldig viktig for dem fordi de gjerne vil opprettholde Kastrup som et knutepunkt for utenlandstrafikken, sier førsteamanuensis ved BI, Espen Andersen, til TV 2.