UVÆR: Dette bildet er tatt i Tromsø tirsdag. Foto: Egil Pettersen (TV 2)
UVÆR: Dette bildet er tatt i Tromsø tirsdag. Foto: Egil Pettersen (TV 2)

Knallvær i sør – full storm i nord

Været har gått fra vondt til verre i nord: Ski og plater fløy avgårde i den sterke vinden i Tromsø. Men det er bedring i sikte, også for kalde og forblåste nordlendinger.

Mandag var Byglandsfjord varmest i landet med 32,1 grader, mens det ble målt 29,8 grader på Blindern i Oslo.

Tirsdag gikk det fra vondt til verre for nordlendinger som ønsker seg sol og varme: Det er full storm i Nord-Norge.

I tillegg til kraftig vind, er det ventet nedbør og og temperaturer på mellom 10 og 15 grader.

– Det er ekstreme forskjeller, med nesten tropevarme i sør. Større kontraster kan man nesten ikke få. Dette skjer ikke ofte, sier vakthavende meteorolog Roar Teigen i StormGeo.

– Et kraftig lavtrykk fra Island går nordøstover i nordlige deler av Norskehavet. Dermed blir det vindfullt med en god del regn i Nord-Norge, mens Sør-Norge stort sett får pent vær og det blir enda varmere - kanskje 30 grader på Østlandet, opplyser StormGeo.

Store forsinkelser

Stormvarselet gjelder nord for Bodø og hele Troms. Tirsdag ettermiddag blåste det opp til liten storm på kysten fra Vesterålen til Nordkapp. Onsdag er det ventet vestlig kuling i store deler av Nord-Norge med regnbyger og temperaturer i underkant av ti grader de fleste steder.

Troms politidistrikt opplyser at den sterke vinden fikk skibokser og isoporplater til å fly avgårde.

Flere steder har trær blåst over veien, og det er store forsinkelser i lufttrafikken i hele Nord-Norge. På Sandnessundbrua fløy ski og annet ut av åpne skibokser, men det oppsto ikke personskader. Det oppsto lange køer da brua måtte stenge på grunn av den sterke vinden, skriver Nordlys.

På Gisundbrua løsnet en kano fra en henger og traff en bil, og en huseier i Tromsø måtte varsles da isoporplatene fløy fra hustaket.

Bedring i sikte

Neste uke kommer endelig sommeren også til Nord-Norge. Fra tirsdag bikker temperaturen 20 grader i Tromsø, og nordlendingene kan nye finværet i hvert fall frem til helgen.

– Høytrykket har definitivt latt vente på seg i nord, men det blir litt bedre i løpet av helgen. Det ser ganske lovende ut inn i neste uke, sier vakthavende meteorolog Roar Teigen i StormGeo.