LANDSLAGSSJEF: Petter Thoresen.
LANDSLAGSSJEF: Petter Thoresen. Foto: Hagen, Fredrik

Landslagssjefen deler Zuccas bekymring

Landslagssjef Petter Thoresen deler Mats Zuccarellos bekymring for hockeyens fremtid. Nå ønsker han fortgang i prosessen rundt å redusere antall utlendinger i Get-ligaen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Petter Thoresen er i sommermodus og skal på sykkeltur med sønnen, Patrick og barnebarnet, Fabian da TV 2 møter han på Hamar. Men entusiasmen og engasjementet tar ikke ferie.

Han mener Mats Zuccarello peker på tiltak som er helt nødvendige for å løfte norsk hockey.

– Deler du hans bekymring for hockeyens fremtid?

– Ja, vi ser at våre landslag ikke ligger der vi ønsker at de skal ligge. Vi har en ambisjon om at U18- og U20-lagene skal være i A-pulja og A-landslaget også, men der henger vi etter ambisjonene våre og da må vi ta noen grep for å utvikle yngre spillere som kan bli solide A-spillere etter hvert, sier Thoresen.

– På stedet hvil

New York Rangers-stjernen delte sin bekymring med TV 2 for hockeyens fremtid og mener forbundet må ta tak i situasjonen nå.

– Hockeylandslaget har stått på stedet hvil noen år. De som bidrar nå har vært der i mange år. Før var det mange om plassen Det er ikke det presset lenger. Det er ikke den knivingen om plassene. Vi savner en generasjon med spillere. Da må vi gjøre noe, sier Zuccarello.

Han peker på ulike tiltak som å «låse» ligaen på 12 lag. Det vil si at ingen lag kan rykke ned. Noe som vil skape en større forutsigbarhet og trygghet for klubbene.

Han ønsker mer istid også på sommerstid i ishallene og han ønsker reduksjon i antall utlendinger i Get-ligaen.

Krever handling

I dag er det en så kalt «gentlemen's agreement» at klubbene ikke skal benytte flere enn sju utlendinger per kamp. Flere klubber har tatt til orde for å redusere antallet til fem, men Thoresen mener det går for sent og mener dette er et tiltak som haster.

– Det er mange som snakker om å gå ned til én eller to færre på utenlandskvoten. Det bør vi kanskje slutte å snakke om, men gjøre til handling. Vi bør så fort som mulig redusere antallet. Det tror jeg er viktig. Alle A-lagene må også ta U20-lagene under sine vinger. Mister vi to utenlandsimporter vil det automatisk satses mer på yngre spillere, sier Thoresen.

– Vil ikke færre utlendinger svekke kvaliteten på ligaen?

– Jeg tror ikke det. Klubber som har sju utlendinger kan da hente mer kvalitet på utlendingene sine og knytte tettere bånd til U20-lagene som kan levere talent, svarer landslagssjefen.

Thoresen mener også det må mer profesjonalitet inn i yngre landslag og i klubbene når det kommer til satsing på de yngre spillerne.

– Mange ting må gjøres. Forbundet må skrape sammen såpass at de får heltidsansatte trenere på yngres landslag og en koordinator som har en tettere dialog med klubbene. Vi må legge noen midler inn for å få inn den profesjonelle tankegangen og da må vi ha profesjonelle trenere rundt dem, mener han.

Zuccarello mener hockeyen har stått på stedet hvil for lenge og savner handling og en offensiv tankegang fra forbundet. Petter Thoresen vet at han styrer et landslag som er på vei inn i et generasjonsskifte.

– I forbudet må vi ta selvkritikk. Vi må være mer synlige. Vi må møte klubbene oftere og forklare at antall utlendinger må ned. Det bør vi gjøre så snart som mulig. Vi må jobbe. bedre for å få frem flere profiler, avslutter Thoresen.