Utspekulert metode: Her slår tyven til på høylys dag

I Rådhusets borggård, midt på lyse dagen, blir turisten frastjålet sitt kostbare armbåndsur.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Overvåkingsvideoen som dokumenterer hendelsen er tatt opp 10. juni. Dette tyveriet var trolig et av de første en gruppe utenlandske mobile vinningskriminelle sto bak i Oslo denne sommeren. I løpet av de neste 14 dagene mottok politiet melding om et titalls klokketyverier.

Modusen var den samme. Tyver stjal armbåndsurene rett fra ofrenes håndledd.

Søndag pågrep spanere fra politiet fire utenlandske menn i saken. Politiet karakteriserer mennene som mobile vinningskriminelle.

De pågrepne er i 20-årene og tidlig i 30-årene og sitter nå varetektsfengslet.

Fotballprat

Videoen gir et unikt innblikk i tyvenes metode. Først ser de seg ut et offer med en kostbar klokke. Deretter tiltrekker tyven seg offerets oppmerksomhet.

I videoen kan man se hvordan tyven først får klokkens eier, en asiatisk turist, til å ta et bilde av ham. Deretter tar kona et bilde av ektemannen og gjerningsmannen.

Gjerningsmannen fortsetter å snakke med sitt offer. På et tidspunkt kan man se at tyven ser seg omkring for å forsikre seg om at det ikke er vitner i nærheten.

Deretter slår han trolig praten inn på fotball. Polititjenestemenn ved Spesiell etterforskningsinnsats Enhet Sentrum forteller til TV 2 at vinningskriminelle ofte er svært aktive under store idrettsarrangementer.

LURT AV KLOKKETYV: Tyven, i rosa skjorte, fikk offerets kone til å ta dette bildet av ektemannen og gjerningsmannen. Foto: Politiet
LURT AV KLOKKETYV: Tyven, i rosa skjorte, fikk offerets kone til å ta dette bildet av ektemannen og gjerningsmannen. Foto: Politiet

Nå som det er fotball-VM, er det et samtaleemne som er på alles lepper. Dermed er det enkelt for tyven å oppnå kontakt.

Merker ikke at klokka forsvinner

Mot slutten av videoen tar tyven tak rundt sitt offer og stikker foten mellom fornærmedes føtter. Trolig skulle dette være en demonstrasjon av en fotballfinte.

I denne situasjonen blir turisten så distrahert av det som skjer mellom beina hans at han ikke merker at tyven stjeler klokken rett fra hans venstre håndledd.

TV 2 har snakket med en mann som ble frastjålet sin Rolex på Tjuvholmen natt til lørdag 23. juni. Også han forteller at samtalen med det som viste seg å være tyver, dreide over på fotball. Mannen oppfattet de to pent kledde og hyggelige mennene som turister.

En av tyvene sa til offeret at han kunne vært en god fotballspiller og tok rundt ham. Mannen merket ikke at klokken var borte før han satt i taxien på vei hjem.

Skulle ta bussen til København

Natt til søndag lyktes det spanere fra Oslopolitiet å pågripe to antatte gjerningsmenn. To menn kom seg unna, men de ble pågrepet sju timer senere på bussterminalen idet de kjøpte bussbilletter til København.

– Det var viktig at vi fikk tatt ut disse fire. De hadde planer om å være i Oslo og Norge en stund til, sier politioverbetjent Roar Kvassheim, sjef for Spesiell etterforskningsinnsats Enhet Sentrum.

Politiet sikret seg to Rolex-klokker i forbindelse med pågripelsene. Klokkene har en samlet verdi på rundt 200.000 kroner. Politiet vet ikke hvem som eier disse klokkene og ber om at Rolex-eiere som har blitt frastjålet sine klokker, tar kontakt.

Mulige mørketall

Totalt har politiet fått melding om et titalls tyverier. I tillegg kan det være mørketall. Folk som har blitt offer for tyvene, kan tro at de har mistet klokkene og derfor ikke anmeldt saken til politiet. I flere tilfeller har tyveriene skjedd på kvelds- og nattestid når ofrene har vært påvirket av alkohol.

Politiet vet ikke hva som har skjedd med klokkene som ikke har kommet til rette, men trolig er de solgt eller sendt til utlandet. Det er vanskelig å selge en brukt Rolex på det åpne markedet i Norge uten at kvittering og sertifikater kan fremvises.