BRASILS DRØMMEDUO: Både Neymar og Philippe Coutinho scoret på overtid da Brasil slo Costa Rica. Nå er Brasil avhengige av at duoen slår til igjen for å sikre avansement fra gruppespillet.
BRASILS DRØMMEDUO: Både Neymar og Philippe Coutinho scoret på overtid da Brasil slo Costa Rica. Nå er Brasil avhengige av at duoen slår til igjen for å sikre avansement fra gruppespillet. Foto: Christophe Simon

– Det er en gave for Coutinho

Hele Brasil ventet på at Neymar skulle stå frem, men så langt er det Philippe Coutinho som har vist seg som nasjonens hærfører.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Serbia-Brasil på TV 2 og Sumo kl. 20.00!

Med to scoringer som har vært direkte avgjørende for Brasil i gruppespillet, har Philippe Coutinho (26) vist seg å være gull verdt for Selecao. Både mot Sveits og Costa Rica ble ballvirtuosen kåret til banens beste - et godt bilde på hvor viktig han har vært for et brasilianske lag som ikke har dominert så mye som ventet eller klart å forsvare favorittstempelet de har hatt før mesterskapet.

– Det ser ut som han sprudler. Han er tilbake på sitt beste etter en sesong som har gått litt opp og ned, sier TV 2s fotballkommentator Petter Myhre.

– Full av energi

Han har sett det alle har lagt merke til i mesterskapet i Russland: Coutinho er i storform. Sesongstarten i Liverpool preget av Barcelona-spekulasjoner og skader er et tilbakelagt kapittel. Det samme er de skadepregede første januarukene i Barcelona.

– Nå ser det ut som han er full av energi. Han har kanskje hatt en litt tøff sesong, men det gjør at han er enda mer sulten enn om han hadde spilt alt av kamper. Jeg synes han har sett meget bra ut så langt. Han er best i rollen han spiller nå. I kombinasjon med Neymar har Brasil to ekstremt kreative spillere som kan skape ugagn, sier Myhre.

I tier-rollen i rommet bak spissen har Coutinho fått spille på sine styrker og være med på dominere kampene. Han har sett kvikk ut og rask i steget. Det viser også statistikken. Ingen av de brasilianske spillerne har løpt mer enn Coutinho, og bare Neymar har like mange avslutninger på de to første kampene.

– Det sier meg at han ikke er en luksusspiller. Han er vant til å måtte løpe for Klopp. Han har motoren, og samtidig tyder det på at han er mye involvert. Han er også den som har løpt mest med ballen for Brasil i begge kampene. Det tyder på at han er i form. At han har flest avslutninger, sammen med Neymar, tyder også på at han er mentalt ovenpå, sier Myhre.

Har tatt presset av Neymar

Og akkurat det kan Brasil prise seg lykkelige over. Forventningene før VM til at Brasil skal løfte trofeet for sjette gang har vært tett knyttet opp til Neymars evne til å restituere seg etter ankelskaden han pådro seg i vår. Verdens dyreste fotballspiller er fremdeles ikke 100 prosent i kampform, men kurven er stigende.

– Hypen og fokuset vil alltid ligge på Neymar, som det også vil gjøre på Messi og Ronaldo. De tar bort mye av fokuset. De har det største presset fra nasjonen, de største forventningene blant fansen og det største fokuset hos motstanderne. Sånn sett er det en gave for en så god spiller som Coutinho. Da han spilte i Liverpool, var han «the main man» i mange kamper – spilleren motstanderne måtte ta hensyn til. I Brasil har han en litt friere rolle hvor han kan gjøre det han er best på: være kreativ og komme til skudd, sier Myhre.

Brasils protagonist. Slik omtaler tidligere landslagsstjerne Kaká Coutinho etter de to første kampene i et intervju med ESPN.

Også Roberto Carlos roser Brasils nummer elleve i sin spalte i Mirror.

– Tite har fått det beste ut av Philippe Coutinho, som skinner i en sentral posisjon. Jeg elsker å se den fyren spille. Han er briljant med ballen, naturligvis, men han er smart uten den også med å være i gode posisjoner. Alle snakker om Neymar, men Coutinho viser at han også er en enorm spiller for Brasil. Når alle forsvarsspillerne fokuserer på Neymar, dukker han opp og avgjør kamper, skriver venstrebacken med den kruttsterke venstrefoten.

– Presset på Neymar er uvanlig

Men samme hvor mye Coutinho storspiller vil Neymar fortsette å dominere overskriftene. PSG-stjernen scoret og var i tårer etter seieren over Costa Rica, som var hans fjerde kamp siden ankelskaden i februar. I den brasilianske leiren maner man derfor til tålmodighet.

– Neymar er vår beste spiller, og jeg tror Tite gjør en strålende jobb med å håndtere ham og forsøke å gjøre ham så komfortabel som mulig og gjøre gruppen sterkere, sier Kaká.

– Vi ser at han gjør fremskritt hver kamp, og jeg mener at vi må beskytte ham. Beskytte ham med tanke på følelsene hans, og støtte ham. Presset på ham er uvanlig.

Også Myhre forventer mer av tomilliardersmannen når det begynner å dra seg til.

– Neymar kunne sikkert trengt en måned til for å være i toppform. Han er ekstremt spillesugen og ikke utslitt etter en lang sesong, men det er noe med å være i kampform. Det kommer du i ved å spille kamper. Men Neymar kommer nok bare til å bli bedre og bedre utover i mesterskapet. Da er det gull for Brasil at de andre har stått frem når Neymar ikke er 100 prosent, sier Myhre.

– Krever et mirakel

Selv om man allerede har begynt å se på sluttspillstablået og spekulere i motstander for Brasil er det ingen garanti for at man vil finne dem der. Onsdagens kamp mot Serbia kan i verste fall ende med at Brasil havner på tredjeplass i gruppen og derfor må dra hjem.

– Dersom Brasil ikke går videre, er det en fadese. På sitt maksnivå bør de slå Serbia og gå videre. Og det er det store sjanser for at de gjør, sier Myhre.

I den serbiske leiren er man realister og forsiktige optimister. De bør helst vinne for å ta seg videre fra gruppespillet.

– Det kommer til å kreve et mirakel for å slå ut Brasil og gå videre i turneringen. Vi må konsentrere oss og glemme tapet (mot Sveits), sier midtbaneprofil Sergej Milinkovic-Savic til FIFA TV.