Ajax tar skylden for stortalentets hjerneskade: – Det er et enormt sjokk

Abdelhak Nouri (21) fikk alvorlige, permanente hjerneskader etter en treningskamp i fjor. Nå beklager Ajax til ungguttens familie.

Ajax innrømmer i en pressemelding at behandlingen Nouri fikk på banen, var «utilstrekkelig».

Det da 20 år gamle stortalentet segnet om i fjor sommer under en treningskamp mot Werder Bremen i Østerrike.

Spiller fikk hjerte- og lungeredning på stedet av Ajax' helsepersonell, men det ble tidlig klart at 20-åringen ikke ville kunne spise, snakke eller gå igjen.

Forholdet mellom Ajax og spillernes familie surnet da det ble kjent at Nouri hadde en hjertefeil.

Nouri-familien skal ikke ha vært klar over at Det nederlandske fotballforbundet oppdaget en hjertefeil hos Abdelhak allerede i april 2014. Ajax ble informert av forbundet, men familien fikk aldri vite om det.

De skal ikke ha hatt mistenkt at det var ugler i mosen før det måtte gjentatte forsøk til for å få storklubben til å gi ut Abdelhaks medisinske rapporter.

Nå har Ajax kommet med en uforbeholden unnskyldning til familien. Det var legenden Edwin van der Sar, nå direktør i klubben, som leste pressemeldingen foran et stort pressekorps mandag kveld.

– Vi angrer dypt

– Basert på ny kunnskap, som vi dessverre ikke oppdaget før veldig nylig, har vi kommet fram til nye konklusjoner. Dette er at behandlingen som Abdelhak Nouri mottok på feltet i Østerrike i juli 2017, var utilstrekkelig. Vi anerkjenner vårt ansvar og ansvar for konsekvensene av dette. Først og fremst vil jeg gjerne tilby familien Nouri våre unnskyldninger for det faktum at det tok oss så lang tid å endre vårt syn på denne saken, sier van der Sar.

– Vi har viet stor oppmerksomhet til den medisinske assistansen Abdelhak mottatt på feltet i Østerrike på tidspunktet for hendelsen. Mye har blitt sagt og skrevet om dette. Dessverre endte vi opp i en situasjon - inntil svært nylig - der våre egne konklusjoner, og familiens og deres rådgivere, var forskjellige. Jeg vil gjerne understreke at vi dypt angrer dette.

​Den tidligere Manchester United-keeperen fortalte at Ajax hadde konsultert med hjertespesialister som var samstemte i at helsepersonellet hadde vært «for lite opptatt av å måle hjerterytme- og sirkulasjon, og en potensiell gjenoppliving.

De burde også ha brukt hjertestarteren som var tilgjengelig.

– Hadde dette skjedd er det mulig at Abdelhak ville ha kommet fra det i en bedre tilstand. Dette er ikke sikkert, men en mulighet.

– Nyheten traff oss hardt og føles fortsatt som et enormt sjokk. Vi var lenge overbevist om at Abdelhak hadde mottatt best mulig assistanse på banen, sier van der Sar.

Pressemeldingen kan bli lest i sin helhet her.