Portugal rotet bort gruppeseieren etter utrolig overtidsdrama

Portugal må ut mot Uruguay i åttedelsfinale etter å ha rotet bort seieren mot Iran med VAR-straffe på overtid.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Iran - Portugal 1-1

Se sammendrag i videovinduet øverst!

En signaturscoring av Ricardo Quaresma så ut til å holde til 1-0 og gruppeseier, men på overtid fikk Portugal straffespark imot seg da Cédric Soares handset.

Dommeren måtte ha hjelp av video, men konkluderte med å gi Iran straffespark. Karim Ansarifard var sikker og satte inn 1-1. Omtrent samtidig scoret Spania 2-2 mot Marokko og over førsteplassen i gruppen med flere scoret mål enn naboen.

De vanvittige overtidsminuttene betyr at gruppevinner Spania får Russland i åttedelsfinale, mens Portugal skal ut mot Uruguay, som slo vertnasjonen 3-0 tidligere på dagen.

– Dommeren er en veldig heldig mann. Hadde Iran scoret på slutten, hadde det vært fullstendig kaos. Hvordan i all verden kan han mene at det er straffespark? Hvis han mener det er en hands med vilje, så er han gal, sier tidligere England-spiss Alan Shearer på BBC One.

Quaresma med praktscoring

Det var to lag som var mest opptatte av å forsvare seg i førsteomgang, men med bare sekunder igjen av til pause leverte Ricardo Quaresma en vidunderlig scoring. Etter fine kombinasjoner med Adrien Silva, dro Quaresma seg fint inn fra høyrekanten og skjøt med yttersiden av foten. Ballen gikk i det lengste krysset, og Portugal ta pause med 1-0.

Knapt fem minutter etter pause fikk Cristiano Ronaldo straffespark etter bruk av VAR, men en dårlig avslutning fra ellevemetersmerket ble reddet av Iran-målvakt Alireza Beiranvand.

I det 72. spilleminutt kom Malmö-fødte Saman Ghoddos med til en god avslutning, men ballen snek seg like utenfor stolpen til Rui Patricio.

Iran følte seg snytt for straffespark et kvarter før slutt da Sardar Azmoun ble lagt i bakken av William Carvalho, men dommerne konkluderte med at det ikke var noe. Det utløste sterke protester fra Iran-sjef Carlos Queiroz.

VAR-drama på slutten

Snaut ti minutter før full tid holdt Portugal pusten da dommeren måtte se på videobildene av en albue fra Ronaldo på Morteza Pouraliganji, men etter lang betenkningstid konkluderte dommeren med gult kort til Real Madrid-stjernen.

På overtid tok det av i gruppen da Spania scoret etter VAR-bruk, mens videodømming ga straffespark til Iran etter hands av Cédric Soares. Karim Ansarifard var sikkerheten selv, og plutselig trengte Iran bare ett mål for å ta seg videre på bekostning av Portugal.

Og Iran fikk en kjempesjanse da en retur havnet i beina på Mehdi Taremi, som forsøkte seg fra skrått hold, men ballen gikk i nettveggen. Portugal kunne til slutt puste lettet ut, vel vitende om at avansementet var sikret. Det blir imidlertid en antatt tøffere vei videre med Uruguay i neste runde.