Iago Aspas og Isco reddet Spania fra VM-flause

Spania var sekunder en VM-skrell mot Marokko, men en overtidsscoring fra Iago Aspas reddet spanjolene fra et sjokktap.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spania - Marokko 2-2 (1-1)

Spania var storfavoritter mot Marokko, men hardarbeidende afrikanere holdt spanjolene til uavgjort.

Se Iago Aspas utligning øverst

Det så lenge ut som Marokko skulle slå Spania i den siste gruppespillskampen i gruppe B. Men på overtid dukket innbytter Iago Aspas opp og satte inn utligningen for spanjolene.

Dommer Ravshan Irmatov måtte ta i bruk VAR for å vurdere om Aspas var i offside i det han satte inn scoringen. Etter nærmere to minutter kom pipeblåseren fram til at målet skulle godkjennes.

Dermed kunne spanjolene puste lettet ut og konstantere at de slår følge med Portugal videre til VM-sluttspillet.

Selv om spanjolene sikret avansement er de nok ikke fornøyd med det som ble prestert mot Marokko.

– Spania undervurderte Marokko og trodde det skulle bli en rolig dag på jobben. Det var på ingen måte imponerende det de leverte, og jeg tror de vil få trøbbel når de møter bedre motstand senere i mesterskapet, sier tidligere Manchester City-spiller Joleon Lescott til BBC.

Da Iran utlignet til 1-1 mot Portugal klatret Spania opp til førsteplass i gruppen.

– I framtiden vil folk undre seg over hvordan i all verden Spania endte på førsteplass i denne gruppen, skriver BBC-ekspert John Bennett på Twitter.

Også den spanske landslagstreneren var skuffet over prestasjonen.

– Vi kan ikke slippe motstanderen til så mange sjanser. Hvis vi skal oppnå drømmen vår må vi gjøre endringer å bli mer selvkritiske. Det er absolutt rom for forbedringer, sa Fernando Hierro etter kampen ifølge Marca.

De vanvittige overtidsminuttene betyr at gruppevinner Spania får Russland i 8-delsfinalen, mens Portugal skal ut mot Uruguay, som slo vertnasjonen 3-0 tidligere på dagen.

Sjokk-start
Det tok bare 14 minutter før Marokko helte kaldt vann i blodårene til spanjolene. Khalid Boutaib snappet opp en dårlig pasning fra Andrés Iniesta og satte fart mot David de Gea. Marokkos stjernespiss gjorde ingen feil alene med keeper og sendte afrikanerne i ledelsen.

Med tap risikerte spanjolene å måtte reise hjem fra mesterskapet allerede etter gruppespillet, men Iniesta ville rette opp for feilen han gjorde i forkant av Marokkos mål.

34-åringen spilte vegg gjennom afrikanerens forsvarsmur og serverte ballen til Isco som hadde løpt seg fri inne i boksen. Real-Madrid-stjernen gjorde ingen feil og banket ballen i nettaket.

– Isco er en kunstner. han kommer til å dominere fotballen i mange år framover. Det er magisk det han gjør da han setter inne Spanias utligning, sa NRKs fotballekspert Aleksander Schau i pausen.

Aggressive marokkanere
Forsvarspillet til Spania var på ingen måte imponerende i starten av kampen. Både Ramos og Pique gjorde mange feil, og etter 25 minutter kunne Boutaib scoret sitt andre mål for dagen da han ble spilt alene gjennom med de Gea. Denne gangen vant Manchester United-keeperen duellen.

Den første halvtimen var preget av mye stopp i spillet. De marokkanske spillerne gikk hardt inn i duellene, og spanjolene ble gang på gang liggende nede. I løpet av ti minutter av førsteomgangen delte dommer Ravshan Irmatov ut fire gule kort til Marokko.

– Marokko har mistet disiplinen nå. De må være forsiktig så de ikke må avslutte kampen med en mann mindre, sier tidligere England-spiller Martin Keown til BBC.

Spania-dominans
Spania tok etter hvert kontroll over kampen. Både Sergio Busquets og Isco misbrukte muligheter til å sende laget i føringen, men avslutningene ble for upresise.

Til tross for enveiskjøring mot Marokkos mål klarte afrikanerne å holde unna i førsteomgangen. Men Nordin Amrabat ville ikke gjøre det enkelt for Spania. Høyrebacken kunne notert seg for VMs vakreste mål slå langt da han klemte til fra 25 meter. Ballen gikk via både tverrliggeren og stolpen før spanjolene fikk avverget. Marokko fortsatte å presse favoritten i starten av andreomgangen, men ballen fant aldri veien inn i nettmaskene.

Dramatisk avslutning
Spania kjempet seg tilbake og hadde to store muligheter til å sikre seg seieren. Både Isco og Pique prøvde seg med hvert sitt hodestøt, men scoringen uteble for spanjolene.

Ni minutter før slutt var det imidlertid Marokko som viste seg frem. Youssef En-Nesyri steg til vers på en corner og stanget afrikanerne i føringen.

Da alle trodde at Spania skulle gå på en smell, dukket innbytter Iago Aspas opp og satte inn utligningen for spanjolene.

Dermed må Markokko ta den tunge turen hjem, mens spanjolene fremdeles er med i mesterskapet.

Slik startet lagene:

Spania: de Gea - Carvajal - Pique - Ramos - Alba - Busquets - Thiago - Silva - Isco - Iniesta - Costa.

Marokko: Mohand - Dirar - da Costa - Saiss - Hakimi - El Ahmadi - Boussoufa - Amrabat - Belhanda - Ziyech - Boutaib.

Dommer: Ravshan Irmatov

Stadion: Kaliningrad Stadium