STOLER PÅ FIFA: . Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth, FILE.
STOLER PÅ FIFA: . Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth, FILE.

McLaren: – Jeg ble ikke skuffet da de russiske spillerne ble frikjent for doping

Det russiske fotballandslaget blir igjen beskyldt for juks, men mannen som avdekte det storstilte jukset i Russland hevder han ikke har grunn til betvile verkene russerne eller FIFA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Først: Richard McLaren er mannen som fortjent har fått mye av æren for å avsløre jukset i russiske idrett på tvers av en rekke grener de siste årene.

Konsekvensene for russisk vinteridrett og friidrett har vært store, men fotballen har enn så lenge gått fri.

Det til tross for at McLaren leverte en liste på 33 spillere fra russisk fotball til FIFA. Samtlige skulle ha gjort nok, mente kanadieren, til å bli straffet for juks på dopingreglementet.

– Jeg har ingen grunn til ikke å stole på FIFA

Det mente imidlertid ikke FIFA, som i mai frikjente alle på grunn av «manglende bevis».

Mistankene om at russerne også jukser i stor stil på fotballbanen har imidlertid ikke avtatt av den grunn. McLaren regner det som sannsynlig at man i russiske fotball opererte med et lignende system som i vinteridrettene, der man byttet ut dopede utøveres dopingprøver med rene prøver for å skjerme juksemakerne.

Russlands prestasjoner så langt i VM har også gitt skeptikerne bensin på bålet: ingen lag løper eller spurter mer enn russerne.

Søndag skrev Mail on Sunday også at FIFA angivelig skal ha visst om at en russisk spillers positive prøve ble dekket over at nasjonale myndigheter.

Skepsisen mot russisk fotball er med andre ord stor i disse VM-tider, men McLaren lar seg ikke plage nevneverdig av den grunn.

– Er du skuffet over at ingen av spillerne på listen din ble straffet?

– Nei, jeg ble ikke skuffet av det. Jeg ga de all informasjonen jeg hadde da jeg møtte FIFAs antidopingavdeling i august 2017, og etter det var det opp til de å gjøre det de ville og følte var passende. Det var ikke min jobb å involvere meg i det, og det gjorde jeg heller ikke, sier han til TV 2 i forbindelse med en antidopingkonferanse i Oslo.

– Gjorde FIFA nok?

– Jeg kan bare svare ut i fra det jeg fikk høre. De skulle etterforske informasjonen jeg ga de, og de sier nå at de ikke fant noe. De analyserte prøvene på nytt, og jeg må ta de på ordet. Jeg har ingen grunn til ikke å stole på de.

– Gjør fotballen nok for å ta tak i dopingproblematikken?

– Jeg vet ikke nok om det til å kunne gi et skikkelig svar. Jeg tror de gjør det. De har hatt problemer tidligere, men jeg vet ikke om de fortsatt har de samme problemene eller ikke.

– Jeg får tidvis trusler

McLaren vil, naturligvis, nødig spekulere.

Til det er han for profesjonell, og til det er konsekvensene for store.

Den tyske gravejournalisten Hajo Seppelt, som har viet mye av de siste årene til å avsløre juks i Russland, har fått flere trusler mot seg og ble blant annet nektet akkreditering til fotball-VM i Russland.

McLaren har på samme måte heller ingen umiddelbare planer å besøke vertsnasjonen.

– Jeg får tidvis trusler, ja. Men neppe like mange som Hajo får. Men jeg liker ikke å snakke om min egen sikkerhet. Av åpenbare grunner, sier han.

– Hadde det vært trygt for deg å reise til Russland?

– Jeg har ingen planer om å reise til Russland i den nære fremtiden - sannsynligvis aldri.