Misbrukte og voldtok lillebror i fem år – nå er mannen dømt

En mann i slutten av 20-årene misbrukte og voldtok sin egen lillebror over en periode på fem år. Nå er han dømt til tre år og seks måneder i fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var i april i år at Statsadvokaten i Møre og Romsdal tok ut tiltale mot mannen i 20-årene.

Etter å ha skrytt av overgrepene på et lukket nettsted ble mannen avslørt.

– Dette er en svært alvorlig sak. Det dreier seg om gjentatte voldtekter, og fornærmedes alder er sentral, sa politiadvokat i Møre og Romsdal politidistrikt, Julie Ulstein, til TV 2 i april.

Mannen har i politiavhør erkjent straffskyld.

Gjentatte overgrep

Ifølge dommen startet overgrepene da fornærmede gikk i første klasse.

I dommen står det at det varierte hvor ofte overgrepene skjedde. I perioder kunne det gå fra to til fire dager mellom hver gang, i andre perioder var det mer sjelden.

I avhør har fornærmede fortalt at han hadde en dårlig følelse da tiltalte utførte overgrepene mot ham. Tiltalte sa til fornærmede at han ikke fikk lov til å fortelle noen om det som foregikk.

Var redd for tiltalte

Den unge gutten skal, ifølge dommen, gjentatte ganger ha sagt til storebroren at han ikke ønsket å gjøre det tiltalte ba han om, men mannen som nå er i slutten av 20-årene, nektet å høre på ham. Fornærmede ble derfor redd for at tiltalte skulle bli sint hvis han ikke gjorde som han ville.

Overgrepene ble avsluttet i 2016, etter fem år med gjentatte overgrep. Da var fornærmede 12 år gammel.

Det ble også funnet flere tusen bilder og videoer som viser seksuelle overgrep mot barn på tiltaltes mobil og data. Det ble også funnet bilder av den fornærmede gutten.

Følte på skam

Retten mener det er skjerpende at overgrepene har skjedd i hjemmet, som skulle være et trygt sted for fornærmede. De legger også til grunn at overgrepene er utført av en person fornærmede skulle være trygg på og ha tillit til.

I dommen står det at den unge gutten endelig følte seg trygg i hjemmet, etter at halvbroren ble varetektsfengslet. Fornærmede har også følt på en skam, og har i avhør ikke vært i stand til å sette ord på det tiltalte har utsatt ham for.

– Stor belastning

En enstemmig rett kom frem til at mannen i slutten av 20-årene skal dømmes til tre år og seks måneder ubetinget fengsel. Han dømmes også til å betale oppreisning på 300.000 kroner til den fornærmede gutten.

Guttens bistandsadvokat, Grete Opshaug, sier til TV 2 at hun er fornøyd med domsresultatet, både når det kommer til straffeutmåling og oppreisning.

– Denne saken har vært en stor belastning for min klient, og det er godt for ham at det er over, sier Opshaug.

TV 2 har vært i kontakt med mannens forsvarer, Erling Flisnes. Han ønsker ikke å kommentere dommen på nåværende tidspunkt.