Dette bildet er tatt kort tid før 16-åringen ble pågrepet på Sørlandssenteret i fjor.
Dette bildet er tatt kort tid før 16-åringen ble pågrepet på Sørlandssenteret i fjor. Foto: Privat

Dømt til elleve års fengsel for drap på Sørlandssenteret

16-åringen som i fjor knivstakk og drepte Marie Skuland (17) og knivstakk Christine Aaneland (24) på Sørlandssenteret i Kristiansand, er dømt til elleve års fengsel, det melder NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En 16 år gammel jente ble mandag dømt til elleve års fengsel for drap og drapsforsøk, det melder NRK.

16-åringen fikk dommen etter at hun 26. juli i fjor rømte fra en barnevernsinstitusjon og reiste til Sørlandssenteret i Kristiansand. Der knivstakk hun to personer.

17 år gamle Marie Skuland ble drept, mens 24 år gamle Christine Aaneland ble kritisk skadet.

Mener drapet var planlagt

11. juni ba aktor om elleve års fengsel for den 16 år gamle jenta.

Dommen er altså i tråd med påstanden til aktor, statsadvokat Jan Tallaksen. Jenta er videre dømt til å betale 200.000 kroner i erstatning til foreldrene til Skuland, 230.000 kroner i erstatning til kvinnen som ble kritisk skadd, samt at hun må erstatte skadeverk for 200.000 kroner

Aktor sa i sin prosedyre 11. juni at han mener drapet på Skuland var overlagt og planlagt. Han viste til at 16-åringen i dagene før hendelsen søkte på nettet om hvordan man dreper med kniv og hvordan det så ut på Sørlandssenteret.

Hun søkte også etter ulike butikker som solgte kniver. Jenta har forklart at han hun planla å stikke noen med kniv, men har i retten hevdet at hun aldri hadde til hensikt å drepe.

Det står i kontrast til hva hun fortalte til legen kort tid etter drapet: Da sa 16-åringen at hun ville drepe igjen.

Aktor mener at også knivstikkingen mot 24 år gamle Christine Aaneland var overlagt.

– Tiltalte hadde planlagt å drepe. Det kan det ikke være tvil om, gitt de bevisene som foreligger, sa aktor i sin prosedyre.​

– Kynisk egeninteresse

Jentas forsvarer, advokat Hege Aarli Klem, argumenterte i sin prosedyre med at fire års fengsel var en passende straff for jenta. 16-åringen forklarte i retten at hun utførte handlingene med den intensjon å komme seg vekk fra tvangstiltak i barnevernet, og at knivstikkingen var et «rop om hjelp».

Retten fant at denne argumentasjonen ikke burde sees på som formildende, snarere tvert om. I dommen står det:

«Det er etter rettens oppfatning klart skjerpende at tiltalte med overlegg brukte et annet menneskes liv som et middel for å oppnå noe for seg selv. Drapet ble begått ut fra kynisk egeninteresse, uten omtanke for konsekvensene for dem som ble rammet».

Fare for nye alvorlige handlinger

De sakkyndige har tidligere konkludert med at tiltalte har en organisk skade i hjernen som følge av en voldelig oppvekst. De har også sagt at skaden trolig vil vare livet ut.

I retten kom det frem at tiltalte har diagnosen emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse.

Diagnosen kjennetegnes av vedvarende vansker med relasjoner til andre mennesker, tomhetsfølelse, sort-hvitt-tanker, vansker med å regulere følelser, samt selvskading og selvmordsadferd.

Videre har de sakkyndige konkludert med at faren for at hun vil begå nye alvorlige handlinger er svært stor, men de mener samtidig at hun var tilregnelig da ugjerningen skjedde.

– Behandling vil være utfordrende, men de utelukker ikke at hun kan, om en god del år, fungere bedre enn hun gjør i dag, sa statsadvokat Jan Tallaksen tidligere i juni.