BRUTALT: Sammenlagt-rytterne kan få det tøft på den niende etappen av årets Tour de France. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
BRUTALT: Sammenlagt-rytterne kan få det tøft på den niende etappen av årets Tour de France. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Her kan Quintana og co tape Tour de France: – Det blir en kamp om å overleve

På den niende etappen av årets Tour de France kan det være vinn eller forsvinn for sammenlagtkanonene.

Se Tour de France på TV 2 og TV 2 Sumo fra 7.juli.

For etter å ha lagt bak seg den første uka av rittet, skal rytterne bryne seg på en mini-utgave av "Helvete i Nord".

– De er kjempenervøse, de er redde og de er engstelige. De tenker på alt som kan gå galt og de forbanner arrangørene for at de blir sendt ut på dette, sier TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad.

For i år som i 2014 og 2015, har arrangørene av Tour de France lagt inn en brosteins-etappe som bruker deler av løypa til Paris-Roubaix.

Rytterne starter i Arras Citadelle og går i mål like utenfor velodromen i Roubaix.

BRUTAL: Sektoren Mons-en-Pévèle er en av de mest brutale i Paris-Roubaix. Foto: AP Photo/Michel Spingler
BRUTAL: Sektoren Mons-en-Pévèle er en av de mest brutale i Paris-Roubaix. Foto: AP Photo/Michel Spingler

På veien dit skal de over 21,7 kilometer med brostein, deriblant den fryktede sektoren Mons-en-Pévèle.

En etappe hvor de norske gutta kanskje har sin største sjanse til seier, blir fort et mareritt for de lette sammenlagtrytterne.

– Rytterne sover dårlig om natten når de tenker på etappen
For vi har sett det før, de som går best oppover, får det ofte blytungt når de skal over det ujevne underlaget.

– De må gå inn i den etappen her med en innstilling om å tape minst mulig tid, enkelt og greit. Det blir bare en kamp om å overleve. Der kommer det mentale til å ha veldig mye å si, de må være veldig offensive, sier Mads Kaggestad og fortsetter:

– Normalen her er at alle sliter. Og når det kommer til de man skal sammenligne seg med, vil det være små sjanser for at ingen av favoritten har trøbbel på den etappen her. Enten med punkteringer, velt eller fordi at de kommer i splittelser.

Videre forteller han at nesten samtlige av rytterne som har et mål om å vinne den gule trøya når rittet går i mål i Paris, sover dårlig natten før bataljen til Roubaix.

– Han var ekstremt offensiv
Men ikke alle frykter etappen i like stor grad. For tidligere utgaver har vist at det er mulig for en sammenlagtkandidat å triumfere på brosteinen.

BRILJERTE: Vincenzo Nibali tok tid i sammendraget da han fløy over brosteinen i 2014 utgaven av Tour de France. Foto: AP Photo/Bernard Papon, Pool
BRILJERTE: Vincenzo Nibali tok tid i sammendraget da han fløy over brosteinen i 2014 utgaven av Tour de France. Foto: AP Photo/Bernard Papon, Pool

– De som har en evne til å fyre seg opp på en positiv måte og se på det her som en mulighet, de vil nok kjempe for det. Da tenker jeg på en rytter som Nibali, har en fordel på denne etappen. Valverde har nok en fordel. Det samme har kanskje Fuglsang med sin bakgrunn fra terrengsykling og som er litt mer robust type, sier Kaggestad.

For tilbake i 2014, året hvor Vincenzo Nibali vant Touren sammenlagt, satte han hele to minutter i sekken på sine nærmeste konkurrenter på nettopp en brosteinsetappe.

– Nibali tror jeg vil være den eneste av de sammenlagtrytterne som kanskje gleder seg litt til den etappen der.

Kaggestad trekker også frem tittelforsvarer Chris Froome, som tross sin klatreferdigheter har vist lovende takter på brostein før.

– Chris Froome har vi sett har en veldig evne til å være offensiv. Han kjørte kjempebra på Roubaix-etappen for noen år siden når Tony Martin vant (2015). Da var han kjempebra, og han var ekstremt offensiv. Spratt jo fra side til side og det gikk nesten galt flere ganger, men han klarte seg.

– Porte frykter den mest
I den andre enden av skalaen ser Kaggestad en som soleklart ikke gleder seg til Mons-en-Pévèle og de 22 kilometerne med brostein.

– Porte tror jeg frykter den mest av sammenlagtfavorittene, han kommer nok til å være mest redd før den etappen her. Jeg tror ikke Quintana er så veldig glad i det heller, for å være helt ærlig, sier Kaggestad.

Australieren som tjener til livets opphold i BMC Racing Team har hatt en rekke uhell i Tour de France, og det blir trolig ikke enkelt for Porte i år heller.