AVHØRT: Flere barn er blitt avhørt hos politiet siste året, etter at enda flere overgrep mot barn er anmeldt. Bildet er et illustrasjonsfoto.
AVHØRT: Flere barn er blitt avhørt hos politiet siste året, etter at enda flere overgrep mot barn er anmeldt. Bildet er et illustrasjonsfoto. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Norge i 2017: Kraftig økning i antall anmeldte voldtekter av barn

Antallet anmeldte voldtekter mot barn under 14 år har økt det siste året. Kripos tror dette først og fremst kommer av økt åpenhet i samfunnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2017 ble det anmeldt 1968 voldteker i Norge, det er 40 anmeldelser mer enn i 2016.

Det opplyser Kripos i rapporten «Voldtektssituasjonen 2017», som ble publisert mandag morgen.

Siden 2014 har det vært en økning i antall anmeldelser av voldtekter, da det ble anmeldt rett i overkant av 1200 saker.

Ofte i familie

Det er særlig antallet anmeldte voldtekter av barn under 14 år som øker i 2017, og Kripos-sjefen synes utviklingen er alarmerende.

I 343 saker var fornærmet under 14 år. Dette er 100 flere enn året før.

– Voldtektssituasjonen 2017 viser at barn primært utsettes for voldtekt av sine nærmeste, men også av personer de kommer i kontakt med på internett, sier Kripos-sjef Ketil Haukaas.

I 45 prosent av disse sakene var barnet og overgriperen i familie, og i 61 prosent av disse tilfellene var den anmeldte far eller stefar.

På nettet

Totalt er 20 saker anmeldt under kategorien «Overgrep over internett». Selv om tallet er lite, viser rapporten at mange fornærmede rammes.

De ti gjerningspersonene som er registrert som gjerningspersoner i disse sakene ble siktet eller dømt for totalt 1195 saker mot 520 fornærmede i fjor.

– En gjerningsperson kan nå ut til veldig mange. Ofte er det ikke fornærmede som anmelder slike saker, fordi mange av dem er barn. Politiet må spore opp gjerningspersonen, noe som krever store ressurser og kan gå på bekosting av andre saker. Det bekymrer oss, sier leder for voldtektsseksjonen i Kripos, Ann Kristin Grosberghaugen, til VG.

Flere anmelder

Selv om tallene øker, tror ikke nødvendigvis Kripos dette er fordi det skjer flere overgrep.

– Vi tror at flere nå går til politiet på grunn av større åpenhet i samfunnet. Saker om overgrep mot barn har svært høy prioritet hos politiet og økte forventninger fra publikum kan også få flere til å melde ifra, sier Haukaas.

Fremdeles er det såkalte fest-relaterte voldtekter som dominerer statistikken, og i 2017 ble det anmeldt 580 saker i denne kategorien.

Samtidig var andelen anmeldte overfallsvoldtekter mindre enn på mange år, med 69 anmeldte saker.