VINNER: Den tyrkiske presidenten, Tayyip Erdogan, møter velgerne sine foran AKPs hovedkvarter i Ankara i Tyrkia.
VINNER: Den tyrkiske presidenten, Tayyip Erdogan, møter velgerne sine foran AKPs hovedkvarter i Ankara i Tyrkia. Foto: Adem Altan/ AFP/ NTB scanpix

Seier for Erdogan

Valgkommisjonen i Tyrkia bekrefter at president Recep Tayyip Erdogan vant presidentvalget i landet søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Valgresultatet viser at herr Recep Tayyip Erdogan fikk et helt klart flertall av stemmene, sa Sadi Guven, lederen for valgkommisjonen, etter at 97,7 prosent av stemmene var telt.

Han opplyser at de resterende stemmene som ennå ikke er telt opp ikke vil endre resultatet.

Like før uttalelsen til kommisjonen oppfordret opposisjonspartiet Republikansk folkeparti (CHP) tilhengerne sine til å holde seg i ro. Talsperson for det sekulære sosialdemokratiske partiet, Bülent Tezcan, ba også tilhengerne om ikke å la seg provosere av utfallet.

Muharrem Ince (54), som i løpet av valgkampen har seilt opp som Erdogans hovedutfordrer, opplyser på Twitter at han først vil komme med en uttalelse mandag morgen.

– Lært verden en lekse

Erdogan, som tilhører det moderate islamistiske partiet AKP, var tidlig ute med å erklære valgseier basert på uoffisielle resultater. Da han talte til tilhengerne sine i Istanbul sent søndag understreket han at folket har gitt han fornyet tillit til å styre landet.

– Tyrkia har lært hele verden en lekse i demokrati, sa han fra scenen og ble møtt med jubel og applaus.

Erdogan har vunnet hvert presidentvalg de siste 16 årene, men denne gangen har han sikret seg enda mer makt enn tidligere, som følge av at et flertall stemte for en grunnlovsendring i en folkeavstemning i april i fjor. Endringen går blant annet ut på at statsministervervet og presidentvervet slås sammen.

Spenning om nasjonalforsamling

Samtidig med presidentvalget har landet holdt valg av ny nasjonalsamling, og det er stor spenning knyttet til hvor stor del av setene Erdogans parti sikrer seg. Ifølge Reuters hadde partiet 43 prosent da nesten 98 prosent av stemmene var talt opp. Dermed ligger det an til at partiet må støtte seg på sin alliansepartner, det nasjonalistiske MHP, som foreløpig har fått 11 prosent.

Inces parti CHP hadde 23 prosent av stemmene, ifølge nyhetsbyrået.

Det prokurdiske partiet HDP ligger an til å få 11 prosent av stemmene, og vil i så fall komme over sperregrensen på 10 prosent, og dermed komme inn i nasjonalforsamlingen.

Guven opplyste sent søndag at uoffisielle tall viste at fem av partiene i landet hadde kommet seg over grensen på 10 prosent, som kreves for å få en plass i forsamlingen.

(©NTB)