Sandefjord  20180624.
Sykkel NM 2018: Fellesstart herrer: Bilde fra herrenes fellesstart under siste dag av sykkel NM 2018 i Sandefjord.
Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
Sandefjord 20180624. Sykkel NM 2018: Fellesstart herrer: Bilde fra herrenes fellesstart under siste dag av sykkel NM 2018 i Sandefjord. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix Foto: Teigen, Trond Reidar

Bekymringen er at Uno-X kjøper seg landslagsplasser

Logisk og sunt at spørsmålet stilles, men liten grunn til å være bekymret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges Cykleforbund har inngått en avtale med energileverandøren Uno- X om en langsiktig sponsoravtale som blant annet sikrer et videre sportslig opplegg rundt U23 landslaget.

U23 er et særlig viktig satsingsområde da dette er ryttere i en overgangsfase fra junior på vei opp i eliteklassen - og forhåpentligvis - proffenes rekker.

Dette vil igjen kunne frigjøre dyrebare ressurser til satsingen på andre viktige områder av sykkelsporten med en ellers slunken forbundskasse.

Avtalen er særdeles gode nyheter for et skadeskutt sykkelforbund som ligger nede etter det enorme underskuddet fra blant annet fjorårets VM i Bergen.

Allikevel diskuteres det om avtalen er uheldig fordi sykkellaget Uno-X får rettighet på flere av plassene ved hvert av rittene i landslagsregi.

Bekymringen er at Uno-X kjøper seg landslagsplasser til en viktig utviklingsarena, og at landslagsuttaket dermed kan utelukke mer kvalifiserte ryttere fra andre klubber.

Spørsmålet er logisk og det er sunt at det stilles. Men det er allikevel liten grunn til å være veldig bekymret.

For er det sikkert at Uno-X vil favorisere sin rytterstall ved landslagsuttak om ryttere fra konkurrerende lag viser større potensial- og form?

Sannsynligheten for at Uno-X direktører som Kurt Asle Arvesen og Stig Kristiansen vil favorisere på bekostning av bedre alternativer er liten. Fordi deres mål og mandat er å finne de mest spennende rytterne og utvikle disse til beste for norsk sykkelsport.

Ryttere som videre kan være aktuelle for deres eget utviklingslag på siden av forbundsopplegget. Man kan tro det ene eller andre, men jeg tror at både sponsor og laget vil holde tunga rett i munnen og opptre korrekt i forhold til sykkelsportens beste.

Fra første stund har det vært åpenhet rundt vilkår slik at alle er gjort klar over eventuelle problemstillinger ved avtalen. Misbruker Uno-X sin rolle ved å opptre urimelig overfor antatt mer kvalifiserte utøvere vet de at kritikken vil komme.

Uno-X investerer mye i norsk sykling og det er sannsynlig at deres ønske handler om best mulig utvikling med de positive ringvirkninger det kan gi tilbake blant annet gjennom økt merkevareeksponering.

Med landslagsavtalen har de fått et stort ansvar som det er grunn til å tro at de vil ivareta på best mulig måte fordi målet er mest mulig positiv blest rundt sporten.

De parter som nok vil se på avtalen som en utfordring og muligens konkurransevridende er sykkellagene Joker-Icopal og Coop. For de er Uno-X development team blitt den store konkurrenten om de største talentene. En konkurranse som tidligere har vært dominert av Joker-Icopal. Men så er det slik at konkurranse er sunt. Kanskje kan konkurransen mellom lagene bidra til økte budsjetter og en enda bedre satsing på tvers av klubbene som kommer rytterne og deres utvikling til gode?

Det skal godt gjøres å se på Uno-X sin inntreden og satsing på norsk sykkelsport som negativt.

Det mest kritikkverdige er at forbundet ikke klarer å finne en alternativ samarbeidspartner som kan gå inn med samme midler og rammer.

Den beste løsningen er selvfølgelig at en mer uavhengig aktør gikk inn med tilsvarende som det Uno- X nå gjør. Slik hadde man unngått alle muligheter for kritikk og den bekymring som avtalen kan skape rundt uttak til landslagsoppdrag.

I så fall en drømmesituasjon som i dag er relativt urealistisk fordi underskuddet fra Bergen 2017 har ført omdømmet til sykkelforbundet ned på et lavnivå som gjør sponsorjakten svært vanskelig. På kort sikt har forbundet verken ressurser eller evner til å finne en alternativ samarbeidspartner på størrelse med Uno- X.

Avtalen med energileverandøren gir heldigvis forbundet ekstra pusterom til å rydde opp, men forhåpentligvis uten at det blir en sovepute. Håpet er at avtalen med Uno- X gir forbundet ro til å få på plass en profesjonell organisasjon som kan jobbe for fremtidige og alternative sponsorater samtidig som elitesatsingen opprettholdes på et bra nivå.

Når det ikke finnes alternativer fremstår derfor Uno- X som redningen og en gavepakke for norsk sykkelsport.

Mads!