Påstander om juks og manipulasjon i Tyrkia-valget

Opposisjonen i Tyrkia anklager statlige medier for å manipulere foreløpige valgresultater for å gi inntrykk av at president Recep Tayyip Erdogan leder trygt.

VIKTIG VALG: Tyrkere i Istanbul tok til gatene på valgdagen for å markere hvem de håper skal vinne valget. Foto: Osman Orsal/REUTERS.
VIKTIG VALG: Tyrkere i Istanbul tok til gatene på valgdagen for å markere hvem de håper skal vinne valget. Foto: Osman Orsal/REUTERS.

SISTE: Søndag kveld erklærer Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan valgseier på bakgrunn av uoffisielle resultater.

Mandag morgen er det klart at Erdogan har vunnet valget.

***

Partiene CHP og HDP frykter valgjuks og har bedt sine velgere om å bli i valglokalene for å overvåke opptellingen.

Partiets talsmann Bülent Tezcan sier til pressen i CHPs hovedkvarter i Ankara at representanter for partiet har telt stemmene fra 10.000 valgurner og at disse viser at Erdogan har en knapp ledelse med 46 prosent.

CHPs kandidat Muharrem Ince har 40 prosent, hevdes det videre.

Også Ince selv anklager det statlige nyhetsbyrået Anadolu for å manipulere resultatene.

– Jeg ber alle representantene i stemmelokalene om ikke å forlate valgurnene, sier han.

Erdogan må få mer enn halvparten av stemmene i presidentvalget, dersom han skal unngå en valgomgang nummer to.

Hadde 60 prosent

Erfaringer fra tidlige valg viser at resultatet kan endre seg dramatisk i løpet av opptellingen, da oppslutningen om de ulike kandidatene og partiene varierer i ulike deler av landet. Dermed har det vært ventet at resultatet vil bli jevnere enn de første resultatene, som viste opp mot 60 prosents ledelse for Erdogan.

Idet 63 prosent av stemmene var telt opp ved 19-tiden søndag kveld, hadde Erdogan fått nesten 56 prosent av stemmene. Ince har fått 29 prosent av disse, melder CNN Türk.

Ifølge bloggen tyrkiskpolitikk.no gjør Erdogan det bedre enn sitt parti i parlamentsvalget. Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP) har fått 45,1 prosent av stemmene idet av 59 prosent er telt opp. AKPs allierte parti MHP har fått 11,8 prosent.

Et spenningsmoment er om det prokurdiske partiet HDP kommer over sperregrensen på 10 prosent. Flere analytikere tror partiet vil klare det.

Det er kommet flere meldinger om forsøk på valgfusk, særlig sørøst i landet der størstedelen av landets kurdere bor.

Hindret valgobservatører

Valgobservatører fra Europarådet er dessuten blitt stoppet av tyrkisk politi og forhindret fra å observere valget i Tyrkia.

– Vi ble nærmest sjikanert, sier Nikolaj Villumsen fra det danske partiet Enhedslisten. Han var søndag i byen Diyarbakir, sørøst i Tyrkia.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har også observatører i landet. To av dem ble nektet innreise i landet.

Stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp) er også OSSE-observatør, og meldte tidligere søndag at han fikk utført oppgaven uten problemer i valglokaler utenfor Ankara.

(©NTB)