Kane toppscorer etter totalslakt av Panama

England er klare for åttedelsfinale etter å ha nedsablet Panama søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

England-Panama 6-1

England ydmyket Panama og ga seg ikke før de hadde scoret seks ganger på VM-debutanten.

Se alle syv målene i videovinduet øverst.

Dermed er de allerede klare for åttedelsfinale. Dette er bare tredje gang i Englands VM-historie at de kvalifiserer seg til finalespillet etter kun to kamper.

– En tilnærmet perfekt kamp for England og Gareth Southgate, sa TV 2s kommentator Kasper Wikestad.​

Panama var på etterskudd gjennom hele kampen og laget blant annet to straffespark.

De satte Harry Kane sikkert i mål, og etter 62 minutter traff et skudd ham i hælen og i mål.

Dermed er Kane toppscorer i VM med fem mål, foran Cristiano Ronaldo og Romelu Lukaku som har fire fulltreffere hver.

Scoringene sendte samtidig Kane opp på likt antall VM-mål som legenden Geoff Hurst. Nå er det kun Gary Lineker som har flere VM-mål i Englands historie – og det har han utrettet på kun to kamper.

– Fantastisk. Jeg er så, så stolt av guttene. Vi bare koser oss og nyter å være her, sier Kane til BBC etter kampen.

Englands kaptein har aldri lagt skjul på sin drøm om å bli toppscorer i VM, og før kampen mot Tunisia innrømmet Kane at Cristiano Ronaldos i åpningskampen hat trick hadde gitt ham noe å tenke på i jakten på gullstøvelen.

Nå er det Tottenham-spissen som er i førersetet.

Den siste kampen mot Belgia vil nå bli en ren gruppefinale. Med seks poeng og helt lik målforskjell vil antall gule og røde kort avgjøre hvem som vinner gruppen ved et eventuelt uavgjortresultat.​

– Vi går inn til Belgia-kampen med en tanke om å vinne, men denne seieren ga oss en trygghet. Vi får se hva som skjer, sier Kane.

Første VM-scoring noensinne

Panama er ute av VM, men etter 78 minutter fikk de en sårt tiltrengt opptur. Innbytter Felipe Baloy kastet seg inn og skled inn et mål etter en dødball, og scoret dermed Panamas første VM-mål noensinne. Dermed utbrøt det ellevill jubel på tribunen.

Til tross for en overbevisende seier, er ikke TV 2s Kasper Wikestad helt overbevist om Englands defensive kvaliteter.

– Det er litt som med Belgia. Jeg er ikke overbevist før jeg har sett dette forsvaret mot bedre motstand.

Det er TV 2s fotballekspert Brede Hanglenad enig i.

– Den store spenningen er hvordan den trebackslinjen med Kyle Walker, John Stone og Harry Maguire, vil fungere mot god motstand. Når status skal gjøres opp etter disse to kampene så hører det virkelig med til historien at motstanden har vært en helt annen enn de vil møte videre i mesterskapet.

Drømmestart for England

Gareth Southgate gjorde kun én endring på laget som slo Tunisia, til tross for at et annet lag formodentlig var lekket på trening.

Ruben Loftus-Cheek kom inn for en småskadet Dele Alli, og Raheem Sterling beholdt plassen på laget.​

Det var knyttet spenning til hvordan de engelske spillerne ville takle det varme været i Nizjnij Novgorod ettersom kvikksølvet krøp helt opp til 32 varmegrader før avspark.

​Og det var Panama som kom til den første målsjansen etter en flott kontring, men Aníbal Godoy satte ballen langt til side og over mål fra godt hold.

Etter åtte minutter sto det imidlertid 1-0 til England. Et presist hjørnespark fra Kieran Trippier fant en helt umarkert John Stones som prikket ballen nede i hjørnet med en presis heading.

En drømmestart for Gareth Southgate og hans gutter.

Panama yppet seg likevel i innledningen og etter et kvarter strøk et skudd fra Joel Barcenas stolpen til Jordan Pickford i England-målet.

Kane satte sitt tredje for mesterskapet

De hang imidlertid ikke med bakover og ble hardt straffet av et effektivt England. Jesse Lingard ble spilt fri i bakrom og ble lagt i bakken av både Fidel Escobar og Román Torres. Dermed hadde dommeren intet annet valg enn å dømme straffespark.

Harry Kane var iskald og banket ballen i vinkelen, til tross for gjentatte forsøk fra Panamas spillere på å psyke ham ut.

Dermed var Tottenham-stjernen oppe i tre VM-scoringer. Ett bak VMs toppscorere Cristiano Ronaldo og Romelu Lukaku.

– Det er så vakkert!

Jesse Lingard skulle få sitt mål snaue kvarteret senere. Og målet var av det fantastiske slaget.

Manchester United-spilleren spilte vegg med Raheem Sterling før han curlet ballen vakkert i krysset fra omlag 25 meter. En aldeles praktfull scoring.

– Det er så vakkert! utbrøt en ekstatisk Kasper Wikestad fra kommentatorplass.

Nå var England i fyr og flamme, og de straffet virkelig Panama.

Et innøvd dødballtrekk fant Harry Kane som headet ballen videre i feltet hvor Sterling kom stupende. City-angriperen har ikke scoret landslagsmål på nesten tre år, og selv ikke fra fem meter ble det uttelling. Jaime Penedo reddet mesterlig, men på returen kom John Stones som headet ballen opp i nettaket fra kloss hold.

– Det er spilleglede i det engelske laget, sa TV 2s fotballekspert Brede Hangeland.

Kane med ny straffe

Like før pause var det klart for et nytt straffe til England.

Panama-spillerne rev og slet i flere England-spillere på en corner, og dommer Ghead Grisha måtte til slutt slå ned på regelbruddene.

Igjen forsøkte Panamas spillere å sette ut Harry Kane ved å forstyrre spissen før han skulle ekspedere straffen. Til slutt fikk Escobar et fortjent gult kort for usportslig opptreden.

– Dette er en tendens vi ikke liker. Her må dommeren vise sin autroritet. Hva ønsker de å oppnå, dette har jeg aldri forstått. Det er lenge siden dommeren bestemte seg for å dømme straffespark, sa en oppgitt Hangeland.

Kane lot seg imidlertid ikke affisere og satte ballen hardt i krysset nok en gang – en tro kopi av den forrige.

– Panama blir ydmyket av England.

Kampens andre straffescoring førte også Kane opp på den delte toppscorer-tronen i VM.

– Måten han gjør det på, vitner om mental styrke. Det er en av de beste straffene jeg har sett i et VM, sa TV 2s ekspert Simen Stamsø-Møller i pausen.

Kane med flaksemål

Andre omgang ble en roligere affære. Men etter 62 minutter skjøt Loftus-Cheek utenfor sekstenmeteren. Skuddet var tamt, men traff hælen til Kane og snek seg forbi en utspilt Penedo.

6-0 til England og hat trick for Kane.

– Han vet ikke en gang at han har scoret! sa Wikestad.

Det var det siste Kane gjorde i kampen. Kapteinen ble byttet ut til fordel for Jamie Vardy, i visshet om at han var VMs foreløpige toppscorer med fem mål.

Panama fikk sin scoring

Etter 78 minutter fikk Panama en sårt tiltrengt opptur. Innbytter Felipe Baloy kastet seg inn og skled inn en dødball, og scoret dermed Panamas første VM-mål noensinne. Dermed utbrøt det ellevill jubel på tribunen.

– Dette har de ventet lenge på. Hør på den jubelen!

Scoringen betydde også England nå kun ledet gruppen på ett gult kort mindre enn Belgia. Det er dermed duket for en real gruppefinale i siste kamp.