USS «BAINBRIDGE»: Den amerikanske rakettdestroyeren USS «Bainbridge» er 155 meter lang og har et mannskap på 380 personer. Lørdag kveld lå den ved Akershus festning i Oslo.

Her er den amerikanske rakettdestroyeren i Oslo

Det amerikanske krigsskipet er bestykket med krysserrakettene Tomahawk og Harpoonn, samt verdens mest avanserte våpen innen antiubåtkrigføring. Se bildene!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 155 meter lange rakettdestroyeren USS «Bainbridge» har ankommet Oslo.

Lørdag kveld lå det amerikanske krigsskipet til havn ved cruiseterminalen på Akershusstranda i hovedstaden. Vaktholdet rundt krigsskipet, som tilhører USAs Atlanterhavsflåte, var massivt.

– USS «Bainbridgde» gjennomfører et regelmessig planlagt havneanløp for å styrke det varige partnerskapet mellom landene våre, og for å la våre sjømenn få mulighet til å oppleve gjestfriheten i Oslo og den rike kulturen i Norge. Disse typer besøk viser vår forpliktelse til regional stabilitet og maritim sikkerhet i denne viktige regionen i verden, skriver USAs ambassade i Oslo i en e-post til TV 2.

Mannskap på 380

Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) har tidligere opplyst til TV 2 at krigsskipet ikke skal delta i den årlige antiubåtøvelsen Dynamic Mongoose. Øvelsen, som skal foregå i farvannet vest av Nordland og Troms i regi av Nato, starter allerede mandag.

Det amerikanske krigsskipet USS «Bainbridge» er lastet med over 100 missiler om bord, noe som representerer en betydelig militær slagkraft.

Rakettdestroyeren har patruljert i Middelhavet, og bidratt til å dekke NATOs sydlige flanke.

15. juni ankom destroyeren Kiel i Tyskland, til verdens største seilarrangement. USS «Bainbridge» deltok blant annet i antiubåtoperasjoner under den årlige NATO-øvelsen BALTOPS 2018 i Østersjøen, der Norge også var med.

Den er utrustet med Aegis-kampsystemet, som også brukes av de norske Fridtjof Nansen-klassen fregattene. En kraftig radar som kan finne og følge over 100 mål samtidig, gjør krigsskipet i stand til å slå til mot fiendtlige fly, skip, missiler og ubåter.

Det 155 meter lange fartøyet har landingsdekk og et mannskap på 380. Krigsskipet er bestykket med krysserrakettene Tomahawk og Harpoon, samt verdens mest avanserte våpen innen antiubåtkrigføring, skriver US Navy om destroyeren i Arleigh Burke-klassen.​

Jaktet på pirater

I 2009 herjet somaliske pirater utenfor kysten, og tjente enorme summer på kapring. Destroyeren som hadde vært flaggfartøy for NATOs stående maritime styrke (SNMG1), ble sendt dit på piratjakt da det danskeide skipet «Maersk Alabama» med 20 amerikanere om bord ble kapret.

I den militære redningsoperasjonen som fulgte, spilte destroyeren en nøkkelrolle da Navy SEALs befridde kaptein Richard Phillips fra fangenskap. Phillips hadde gitt seg selv som gissel i bytte mot at mannskapet fikk seile videre.

President Barack Obama ga ordre om at amerikanske styrker kunne skyte for å drepe, og tre av de fire piratene som hadde holdt kapteinen fanget, ble skutt og drept. Den fjerde ble pågrepet og satt i varetekt. Phillips ble etter aksjonen tatt om bord i USS «Bainbridge», et av skipene som hadde blokkert veien til land for piratene.

Under tokt i farvannene til 5. og 6. flåte i 2013 var USS «Bainbridge» i havn i Hellas, Spania, Italia, Israel og på Seychellene, ifølge US European Command.