GIFTEKLAR: Marius (28) og Stephanie (27) traff hverandre for fem år siden. Om to måneder skal de gifte seg.
GIFTEKLAR: Marius (28) og Stephanie (27) traff hverandre for fem år siden. Om to måneder skal de gifte seg. Foto: Mari Linge Five / TV 2

Sjekkeekspertens beste tips: – Ikke drikk deg til mot

Marius Tømte (28) og Stephanie Antonsen (27) mener det er typisk norsk å være full når man sjekker opp hverandre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I strålende solskinn på Sørenga i Oslo, sitter Marius og Stephanie.

For fem år siden tok hun mot til seg og sjekket opp det som om to måneder blir hennes ektemann.

– Jeg jobbet i en bar i Bergen, også kom hun innom et par kvelder på rad. Da det nærmet seg stengetid spurte hun om hun kunne hjelpe til å rydde. Stephanie var litt annerledes enn alle de andre jentene som var innom, forteller Marius Tømte til TV 2.

28-åringen sier videre at hans fremtidige kone ikke var interessert i å være med ham hjem, men hun kom gjerne tilbake og hjalp til med rydding.

På julaften for fem år siden la Stephanie til Marius på Facebook. Etter det gikk det ganske fort, forteller paret.

– Ta initiativ

Torkel Odden Guttormsen har jobbet som coach i firmaet Genuine Connection i nesten ti år, der han blant annet hjelper de som ønsker å forbedre sine sosiale ferdigheter – og bli bedre på sjekkefronten. Han sier det første skrittet er å ta det første skrittet.

– Om du vil at noe skal skje med noen du er tiltrukket til, må du ta initiativet selv, sier sjekkeeksperten til TV 2.

Han mener at de som sitter og venter og håper på at noe skal skje, er de som vanligvis blir sittende alene.

– Man må tørre å ta kontakt med den attraktive fremmede, vise interesse i den man prater med, ta initiativ til å tilbringe tid sammen, utveksle kontaktinfo, kysse, og så videre. Vil du ha noe, må du gå for det, sier han.

Stephanie sier hun var lei av å jakte på kjærligheten. Før hun sjekket opp Marius tenkte hun at nå får det bare briste eller bære.

– Jeg tok initiativ, men Marius var åpen han også. Jeg tenkte, får jeg et nei så får jeg et nei, sier Stephanie til TV 2.

Sjekkingen ble en suksess, og om to måneder skal paret gifte seg.

Ingen magisk sjekkereplikk

Skal vi tro Guttormsen, finnes det ikke en linje du kan servere som umiddelbart får deg inn i varmen hos det motsatte kjønn.

– Sjekking, flørting, dating, forhold – alt handler om kommunikasjon, og ingen kommunikasjon kommer med magiske linjer eller triks som løser alle problemer. For å bli dyktig på dette området må vi utvikle våre kommunikasjonsferdigheter og vår forståelse for det kjønnet vi finner attraktivt. Med gode ferdigheter og god forståelse kommer magien av seg selv, sier han.

SJEKKEEKSPERT: Torkel Odden Guttormsen. FOTO: Privat
SJEKKEEKSPERT: Torkel Odden Guttormsen. FOTO: Privat

Med sommer og sol følger det også flere muligheter og nye steder for å treffe folk.

– Folk går i parken, på stranda, på utendørskonserter og annet. Oppsøk offentlige sommerarrangementer, det er en veldig fin arena å møte nye mennesker på, og også gode aktiviteter å invitere potensielle dater med på, sier han.

Her er Guttormsen topp fem sjekketips:

1. Styrker og svakheter

Det første og kanskje viktigste tipset er at du må finne dine egne styrker og svakheter på datingmarkedet.

– Jobb med å forbedre dine svakheter gjennom å utvikle bedre ferdigheter, og led med dine styrker når du møter noen som er interessante for deg, sier Guttormsen.

2. Erfaring med fremmede

Skaff deg erfaring med å ta kontakt med fremmede.

– Om du venter på at drømmepartneren skal gå forbi før du tar kontakt med en fremmed for første gang, er det veldig sannsynlig at du ikke vil tørre, mener Guttormsen.

Hemmeligheten her er å begynne i det små, og øke innsatsen etter hvert.

– Dersom du synes det er for skummelt å bare gå bort til en fremmed og slå av en samtale, kan du starte med å bare smile og si hei til folk du passerer på gata. Når det går greit, kan du begynne å spørre om enkle ting som veibeskrivelser eller annet, sier Guttormsen.

– Når det igjen går fint, kan du forsøke å holde disse samtalene lengre og lengre. Det finnes ingen snarveier her, vi må rett og slett bare trene opp våre ferdigheter og utvide vår komfortsone til det er lett og naturlig for oss å starte samtaler med nesten hvem som helst, hvor som helst.

3. Er personen interessant for deg?

I sjekkeverdenen skal ikke fokuset kun ligge på selvpromotering, mener Guttormsen.

– Fokuser på å finne ut om din utkårede faktisk er interessant for deg som person, fremfor å gjøre det folk flest gjør og forsøke å imponere eller vise at du er bra nok for dem, sier han.

4. Tør å ta sjanser

– Økt risiko gir økte resultater. Dersom du hele tiden venter på klare signaler, eller på at den andre skal ta initiativ til det du ønsker å gjøre, vil du gå glipp av mange muligheter for gode dater og forhold, sier Guttormsen.

5. Ha noen å snakke med

Å ha noen å snakke med om dine ønsker, dine opplevelser og dine mål vil hjelpe deg mer enn det meste annet, mener Guttormsen.

– Enten det er en god venn, et søsken eller til og med en coach, så vil du oppleve en tydelig utvikling i din datingsuksess når du ikke bare går og grubler på ting alene, sier han.

– Hører hjemme i tenåringsfilmer

Guttormsen har også noen klare meninger om hva man bør styre unna.

Har du en tredagers-regel før du kan ringe noen du har fått nummeret til, eller forsøker du å spille kostbar? Det vil sannsynligvis ikke hjelpe deg.

– Ikke spill spill. Å telle dager eller timer mellom hver gang man sender en melding eller leke «hard to get» når man egentlig er interessert hører hjemme i amerikanske tenåringsfilmer. En person som er ærlig både med seg selv og de man møter er alltid mer attraktiv enn noen som ikke tør å stå for den de er, sier Guttormsen.

Guttormsen mener også at å forsøke å endre på personligheten og å late som man er noe man ikke vil hjelpe deg i det lange løp.

– Ikke lat som du er noe eller noen du ikke er. Løgner og overdrivelser oppdages raskt, mens noen som tør å vise andre hvem de er både på godt og vondt alltid vil tiltrekke seg mennesker de faktisk passer sammen med. Det leder til en bedre datingprosess, og et langt bedre forhold, mener han.

Unngå alkoholen

Selv om det er fristende, anbefaler ikke Guttormsen å drikke seg til mot.

– Mange tror de er flinkere til å flørte etter de har drukket, men for disse menneskene er sannheten ikke at de blir flinkere når de drikker – men at det er det eneste tidspunktet de forsøker å flørte. Dersom folk hadde flørtet like mye edru som etter noen øl hadde de ikke bare blitt mye flinkere til å flørte, de ville også fått mer langsiktige resultater, sier Guttormsen.

Marius og Stephanie mener sjekking i fylla er nordmenn i et nøtteskall.

– Etter litt alkohol så blir man plutselig kjempesosial, og tar kontakt med det motsatte kjønn, sier de.

Paret mener frykten for avslag kan være noe av grunnen til dette.

– Det er ikke verdens undergang å få et nei. Nordmenn er også litt arrogante, og vi er ikke så flink til å ta kontakt med andre, sier de.

– Slipp hemningene løs

En annen ting som skjer når vi drikker alkohol er at læringsevnen svekkes. Det fører til at vi lærer lite av erfaringene som vi skaffer oss når vi er fulle.

– I tillegg gjør alkohol det mye vanskeligere for oss å lese sosiale situasjoner, ta hint, se muligheter, tenke over egne handlinger, og så videre. Alkohol «hjelper» egentlig kun de som bruker det som et virkemiddel for å tørre, eller tillater seg selv å gjøre det de ellers ikke ville gjort, mener han.

Guttormsen anbefaler heller å finne måter å tilegne seg det nødvendige motet i edru tilstand.

– De som gjør en innsats for å bli en som tør å gjøre det de vil når de vil, uten alkohol, opplever langt større suksess på dating og i forhold livet gjennom.

Tilbake på Sørenga sitter Stephanie og Marius i to campingstoler og nyter det gode været. Om to måneder skal de gifte seg. De sier at nordmenn må bli flinkere til å slippe hemningene løs.

– Folk må være utadvente, og ta kontakt med andre. Du må i hvert fall ikke prøve å være noen andre enn deg selv, det er ofte lett å gjøre det når man skal imponere noen, sier de.