Kroos-perle fem minutter på overtid reddet røde Tyskland

Fem minutter på overtid sendte Toni Kroos Tyskland til himmels.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tyskland-Sverige 2-1

Sverige rystet Tyskland, men fem minutter på overtid kom scoringen som ga Joachim Löws menn 2-1-seieren.

En lekker scoring fra Ola Toivonen sendte söta bror i føringen, før Marco Reus utlignet for tyskerne.

Joachim Löws menn presset på for å score seiersmålet, men svidde sjanse på sjanse og fikk en tøffere jobb da Jerome Boateng fikk sitt andre gule kort for kvelden.

Men fem minutter på overtid, med sekunder igjen av kampen, dundret Toni Kroos inn seiersmålet for Tyskland.

– Hva skal jeg si. I perioder var vi veldig gode, men klarte ikke å utnytte det. De første ti minuttene burde vi tatt ledelsen. Etter utligningen klarte vi ikke å ta ledelsen. Spillet vårt tapte seg litt, men vi prøvde stadig å presse. Vi hadde egentlig ikke så mange sjanser, men slik som vi kjempet fortjente vi å vinne, sier Kroos etter kampen.

Han rettet også pekefingeren mot de han mener ikke har støttet laget.

– Vi har blitt mye kritisert, tidvis også berettiget. Vi hadde en følelse av at det ville gledet mange tyskere hvis vi hadde blitt slått ut, men vi gir oss ikke så lett, sier Real Madrid-stjernen.

Han gjorde selv en feil som kunne kostet Tyskland dyrt, før han ble helten fem minutter på overtid.

– Det første målet tar jeg på min kappe. Det er det ingen tvil om. Men med 400 pasninger havner noen på feil sted. Jeg måtte bare gi alt og spille feilfritt i andre omgang, men det legger de færreste merke til, sier han.

– Brutalt

I den svenske leiren var stor fortvilelse etter Kroos-scoringen.

– Ikke å få med seg noe fra denne kampen er det verste jeg har opplevd fotballmessig, det var brutalt. Følelsesmessig er det brutalt. Det var veldig tungt å slippe inn det målet på overtid, sier landslagssjef Janne Andersson.

Med tre poeng har tyskerne sin VM-skjebne i egne hender, for med uavgjort kunne Mexico og Sverige spilt uavgjort i siste kamp og med det sende tyskerne ut av VM.

Derfor var naturlig nok de svenske spillerne knust etter nesestyveren fem minutter på overtid.

– Vi spilte en fantastisk kamp, vi løp og slet. Vi gjorde en Sverige-kamp. De kom til noen sjanser, men vi jobber og sliter. Alle ga sitt og spilte en fantastisk kamp. Det svir noen innmari og må gjøre vondt for det svenske folket å se, sier Emil Forsberg.

Også Sverige-kapteinen var langt nede.

– De får et frispark og som han scorer et fantastisk mål på. Jeg synes vi gjør en fantastisk kamp. Det er tungt, men det er sånn som skjer. Vi skulle fått bort ballen. Det er surt, sier kaptein Andreas Granqvist.

Sverige må nå slå Mexico i siste kamp for å gå videre, samtidig som Mexico risikerer å ryke ut på tross av seks poeng på sine to første kamper.

Store endringer

Tyskland-trener Joachim Löw var alt annet enn fornøyd etter 0-1-tapet for Mexico i første kamp, og gjorde fire endringer på laget.

Löw vraket Marvin Plattenhardt, Sami Khedira og Mesut Özil, og satte inn Jonas Hector, Sebastian Rudy og Marco Reus.

I tillegg gjorde en skade på Mats Hummels at også Antonio Rüdiger kom inn i Tysklands midtforsvar.

Sverige gjorde bare én endring etter seieren mot Sør-Korea. Victor Lindelöf måtte stå over åpningskampen på grunn av sykdom, men etter å ha blitt friskmeldt erstattet han Pontus Jansson i midtforsvaret.

Draxler nær

Og det svenske forsvaret skulle få kjørt seg i innledningen. Etter to minutters spill la Timo Werner inn fra dødlinjen, og fikk ballen i retur da en svenske forsøkte å klarere.

Dermed headet han ballen inn foran mål igjen, og fant Julian Draxler som avsluttet på direkten. Heldigvis for svenskene fikk en forsvarer blokkert skuddet til tyskeren.

Tyskland gikk ut i hundre og la svenskene under et massivt press. Statistikken viste, utrolig nok, at Tyskland hadde 122 pasninger mot Sverige 6 (!) de ti første minuttene.

Sverige snytt for straffe

Det betød ikke at Sverige var ufarlig, noe Tyskland for alvor fikk merke etter 13 minutters spill.

Antonio Rüdiger slo en forferdelig feilpasning til en svensk midtbanespiller, og plutselig ble Marcus Berg spilt alene mot keeper.

Jerome Boateng kom stormende etter og forsøkte å takle, men tok beinet til den svenske angriperen uten at verken dommeren eller VAR-dommerne grep inn.

– Vi ser han tar beina til Berg soleklart, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

– Og armen i ryggen samtidig. De som var bekymret for at det skulle bli slutt på diskusjonen etter at VAR ble innført, de har i hvert fall ikke fått rett der. Jeg kan ikke fatte og begripe at den avgjørelsen ikke blir tatt, istemmer ekspertkommentator Petter Myhre.

Han er ikke i tvil om at svenskene ble snytt.

– Han tok venstrefoten hans. De må da mene at det ikke er noen klar feil, og det overrasker meg. Den hadde jeg dømt på, sier Myhre.

TV 2-ekspert Jesper Mathisen mener den eneste forklaringen på at VAR-dommerne ikke grep inn var at de vurderte det til ikke å være en stor dommerfeil.

– Det der hadde ikke vært en kontroversiell straffe å gi... Tyskland heldige som slipper unna! Men ingen jobb for VAR - sikkert fordi guttene på videorommet ikke ser på dette som en «stor feil», skriver han på Twitter.

Toivonen-magi

Etter en drøy halvtimes spill måtte Tyskland gjennomføre sitt første bytte da Sebastian Rudy måtte ut. Midtbanespilleren klarte ikke å stoppe blødningen etter å ha fått støvelen til Ola Toivonen i ansiktet fem minutter tidligere, og ble erstattet av Ilkay Gundogan.

Snart ble det også nok en smell for Tyskland, da Marcus Berg snappet opp en dårlig pasning fra den normalt så treffsikre Toni Kroos.

Sverige-angriperen spilte ballen videre ut til Victor Claesson ute på høyrekanten.

Claesson slo en glimrende pasning til Ola Toivonen, som tok ned ballen på brystet på 16-meteren, stormet videre inn i feltet og chippet ballen vakkert over Manuel Neuer i Tyskland-målet.

– Det er en fantastisk goal av Ola Toivonen. Rett og slett enorm. Jobben har gjør der er klasse, sier Alsaker.

Enorme sjanser

Med fem minutter igjen av første omgang var det Tyskland som igjen var nær. Først fyrte Gundogan av fra distanse, men Robin Olsen klarte å avverge.

Thomas Müller var først på returen, men under hardt press fra Mikael Lustig klarte han ikke å sette ballen i mål.

Det siste som skjedde i omgangen var at Sverige var nær ved å doble ledelsen.

Et strålende frispark fra Sebastian Larsson endte opp på pannebrasken til Markus Berg, som sendte ballen mot lengste stolpe.

Avslutningen var glimrende, men det var også Tyskland-keeper Manuel Neuers fabelaktige tigersprang, som hindret svenskene i gå til pause med tomålsledelse.

Der den første omgangen var preget av tysk motgang, hadde de vind i seilene i begynnelsen av den andre.

Bare tre minutter var spilt da Joachim Löw fikk betalt for å ha erstattet Julian Draxler med Mario Gómez i pausen.

Timo Werner la inn et lavt innlegg fra venstre, og foran mål fikk Gómez en liten touch på ballen som gjorde at den spratt opp til Reus. Han fikk kneet på ballen, og den gikk i mål forbi en sjanseløs Robin Olsen.

Tyskerne presset på for scoring. Jonas Hector testet Sveriges-sisteskanse, mens Marco Reus var noen millimeter unna å treffe ballen da han forsøkte seg med en helfrekk hælflikk.

Rødt kort

Etter 69 minutter var det Mario Gómez' tur, men fra fem meter måket han ballen over på blank kasse. Linjedommeren vinket for offside, men dersom den tyske angriperen hadde scoret ville VAR-dommerne sannsynligvis ha grepet inn og godkjent scoringen.

Tysklands massive press bare fortsatte, men med åtte minutter igjen ble oppgaven vanskeligere for Joachim Löws menn.

Jerome Boateng klippet ned Marcus Berg bakfra, pådro seg sitt andre gule kort og måtte marsjere i garderoben.

Det hindret ikke tyskerne i å skape sjanser, og tre minutter før full tid fikk Thomas Müller en enorm mulighet. Bayern-stjernen stanget ballen mot mål, men en strålende redning fra Robin Olsen reddet Sverige.

To minutter på overtid var det innbytter Julian Brandt som klinket til fra distanse, men til tyskernes fortvilelse smalt ballen i stolpen.

Da alt håp så ut til å være over for tyskerne, var det Toni Kroos som tok ansvar.

Etter et innøvd frisparktrekk dundret han ballen vakkert i mål forbi en sjanseløs Robin Olsen, og dermed kunne Tyskland juble for 2-1-seier.