EMPIRE STATE ... SLINNING! Slinningsbålet i Ålesund er Norges største også i år med sine 38 meter. Her med to av tre bålsjefer, Mathias Haga (21) og Vetle Wold Lande (17).
EMPIRE STATE ... SLINNING! Slinningsbålet i Ålesund er Norges største også i år med sine 38 meter. Her med to av tre bålsjefer, Mathias Haga (21) og Vetle Wold Lande (17). Foto: Arne Rovick / TV 2

Vetle (17) og Mathias (21) er sjef for Norges største sankthansbål

Med sine 38 meter og 15.000 paller står Slinningsbålet i Ålesund som Norges største også i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jo nærmere sankthans vi har kommet, jo lengre utover natta har vi holdt på for å bli ferdige. Den siste uka med skole var det dager jeg kom hjem klokka 6 på morgenen og var på skolen klokka 8, forteller Vetle Wold Lande (17) til TV 2.

17-åringen er en av årets tre bålsjefer for Slinningsbålet i Ålesund som i 2016 satte verdensrekord. Han har vært med siden verdensrekorden ble satt, men dette er første gang han er med som sjef.

– Ikke noe verdensrekordforsøk i år?

– Nei, det er ikke noe vits i å pushe når vi allerede har verdensrekorden. Årets bål ender på rundt 38 meter, svarer Lande.

15.000 paller

Det har tatt to måneder å bygge det enorme sankthansbålet, og totalt 15.000 paller har gått med til byggingen. Selve byggingen var ferdig klokka 10 lørdag formiddag.

– Vi har først laget et fundament med europaller på cirka ni meter. Deretter har vi bygget oss oppover lag for lag, og det tar en stund å bygge, forteller Lande.

Årets bygning er noe spissere i toppen, og byggegjengen har i år brukt New York-landemerket Empire State Building som modell.

Ikke nervøs

Den unge alderen og fersk lederjobb til tross: Lande framstår selvsikker i forkant av tenningen klokka 21 lørdag kveld.

– Jeg gjør dette fordi jeg synes det er moro. Jeg koser meg skikkelig med gjengen når vi bygger i lag, sier han.

38 METER: Her brenner det 38 meter høye Slinningsbålet i Ålesund lørdag kveld. FOTO: TV 2
38 METER: Her brenner det 38 meter høye Slinningsbålet i Ålesund lørdag kveld. FOTO: TV 2

– Jeg føler ikke det er så mye som kan gå galt. Vi har også hatt god sikring av personer under bygging med sikkerhetsliner, forteller han.

De har også hentet inn Kenneth Hurlen, verdensmester i fyrverkeri. Han har bistått i arbeidet med selve tenningen, som skal starte fra toppen av bålet.

I tillegg har det blitt satt opp en sikkerhetssone på minimum 35 meter rundt bålet, og flere steder er den mye lengre enn det. Det står også flere båter parate i vannet utenfor som skal spyle tårnbålet i riktig retning når det velter, som er forventet å skje rundt midnatt.

– Båtene skal sørge for at det velter inn mot land, så det ikke havner noe materiale fra bålet ute i vannet, sier Lande.

Må ha tillatelse

Det er kommunen som bestemmer hvorvidt du kan tenne sankthansbål eller ikke. I Oslo kommune er bål meldepliktig, og hvis du ikke har søkt nå er det allerede for sent.

– Du må ha godkjent bål etter å ha søkt på forhånd, og den fristen har gått ut. Så hvis du ikke har fått godkjente papirer fra oss er det ikke lov å brenne bål i dag, sier brigadesjef Håvard Bakken i Oslo Brann- og Redningsetat til TV 2.

Dersom man likevel skulle velge å brenne sankthansbål, er meldingen klar.

– Du vil bli pålagt å slukke bålet. Hvis det ikke etterkommes vil det kunne komme en anmeldelse ut av det, sier Bakken.

FUNDAMENTET: Slik så Slinningsbålets fundament ut da det stod klart. FOTO: Privat
FUNDAMENTET: Slik så Slinningsbålets fundament ut da det stod klart. FOTO: Privat

Skogbrannfaren er fortsatt stor i mange fjellkommuner, mens regn har gjort faren mindre flere steder i landet, blant annet på Østlandet.

– Det er alltid fare for skogbrann, og det er fortsatt mer enn tørt nok til at det kan brenne. Det var en skogbrann litt utenfor byen seinest i uka som var, og det er ikke gjennomvått selv om det har regnet noen dager, sier Bakken.

Men dersom man tar forhåndsregler skal det ikke være grunn til bekymring.

– Folk er som regel flinke til å ta de forhåndsreglene vi gir, sier Bakken.

Man burde blant annet passe på at det er rent trevirke man brenner, og at man har klart slokkemidler. Man skal også helst ha én person som har ansvar for bålet så går det som regel bra.

– Det er også viktig at man tenker på vind, slik at man ikke har noe i nærheten som bålet kan spre seg til, sier Bakken.