#2hjørningen: Hkeem

– Når du snakker et annet språk på bussen, så flytter folk på seg

Hkeem (21) fra Stovner i Oslo har kjent på kroppen hvordan det er å skille seg ut. Nå vil han treffe folk rett i hjerterota med sin nye singel.

Det har vært et hektisk år for rapperen Hkeem (21), eller Abdulhakim Hassane som han egentlig heter.

Våren 2017 fikk han sitt store gjennombrudd med singelen «Fy faen» sammen med kompisen Temur Baig. Låta fikk millioner av avspillinger på strømmetjenestene, og i en periode kunne det nesten virke som om en hel nasjon gikk rundt og bannet.

I vinter vant «Fy faen» Spellemann for årets låt. Da var Hkeem bare 20 år gammel.

– Ja, wow. Jeg har ikke tenkt på det, 20 år gammel og vinne Spellemann. Jeg har ikke tenkt på det på den måten, sier Hkeem i TV 2s oppblåsbare enhjørning.

#2hjørningen: Se hele intervjuet med Hkeem øverst i saken.​

– Karrieren kom spontant

Det er liten tvil om at det har vært et spennende år for den unge rapperen. Selv beskriver han «Fy faen»-suksessen som et eventyr.

Hkeem (21)

Planer i sommer: Skal på Merky-festivalen i Ibiza, og spille konserter.

All inclusive eller backpacker: Midt i mellom, men føler at jeg må planlegge før jeg drar.

Favorittis: Lion!

Beste sommerminne fra barndommen: Norway Cup, der fikk man nye venner.

– Det har vært veldig bra. Jeg har fått bygget meg en fanbase, opptrådt mange steder og har reist rundt i Norge. Så det har vært et eventyr, sier han.

Det er ikke mer enn noen få år siden Hkeem, ved en ren tilfeldighet, oppdaget at han kunne synge. En artistkarriere har ikke alltid vært planen.

– Det var ikke meningen at jeg skulle synge egentlig, det bare skjedde. Jeg trodde det var flaks første gangen, men så skjedde det tre ganger på rad. Så da skjønte jeg at jeg kunne synge, forteller han.

Likevel har musikkinteressen ligget i ham lenge.

– Jeg føler på en måte at jeg er blitt inspirert av musikk uten at jeg selv vet det. Jeg har alltid vært den «kidden» som likte High School Musical, Camp Rock, musikaler og alt det der. Jeg fulgte alltid med på Akon og Kevin Lyttle også. Jeg føler bare at alt dette har samlet seg og blitt til en greie, sier rapperen.

– Hadde du sagt til meg at jeg skulle bli artist for tre år siden, så hadde jeg ledd. Jeg hadde ikke tatt deg seriøst. Så det kom bare spontant, sier han.

Møter fordommer

Hkeem kommer fra Stovner i Groruddalen i Oslo. Foreldrene kommer fra Niger og Ghana, og i musikken har han blant tatt opp hvordan det er å være ungdom med minoritetsbakgrunn i Norge.

– Jeg følte at det var et tema som måtte bli tatt opp liksom. For jeg følte at folk hadde fordommer mot oss som de egentlig ikke burde hatt. Det var ikke meningen å splitte folket med låta «Ghettoparasitt», men det var meningen å samles, sier han.

«AMOR»-AKTUELL: Hkeem er aktuell med låta Amor, som handler om kjærlighet. Men han er ikke selv forelsket. Foto: Alexander Klanderud/TV 2
«AMOR»-AKTUELL: Hkeem er aktuell med låta Amor, som handler om kjærlighet. Men han er ikke selv forelsket. Foto: Alexander Klanderud/TV 2

Han forteller at han selv møter fordommer i hverdagen.

– Klubben er et eksempel. Du skal på klubb og du er med mange med minoritetsbakgrunn, så kommer du plutselig ikke inn.

– Har det skjedd med deg ofte?

– Ja, det har skjedd med meg før. Og for eksempel når du er på bussen og du snakker et annet språk, så ser mennesker litt rart på deg eller flytter på seg.

– Og for eksempel når du skal på visning på leiligheter (utleie, red.anmd.). De har sagt ja, og så sier du at du heter Abdulhakim Hassane, så får plutselig en annen leiligheten, legger han til.

Hkeem har også fått med seg medieoppslagene om Stovner den siste tiden.

– Jeg føler nok at media overdriver situasjonen. Stovner er et fantastisk sted med folk fra forskjellige kulturer. Mange talenter og ting skjer uansett hvor man er. Ting skjer på vestkanten, ting skjer på østkanten. Alle har sine gode sider, alle har sine negative sider, sier han.

– Jeg føler på en måte at de bare har satt fokus på Stovner, når det egentlig er et fantastisk sted, fortsetter 21-åringen.

– Tar livet som det faller seg

For tiden er Hkeem aktuell med singelen «Amor». Låta kan best beskrives som en sommerlig kjærlighetslåt, men selv bedyrer Hkeem at han ikke har funnet kjærligheten.

– Leter du etter kjæreste?

– Nei. Jeg tar livet som det kommer, tar livet som det faller seg.

Han avslører at «Amor» slettes ikke handler om sitt eget kjærlighetsliv.

– Jeg blir inspirert av andre historier. Jeg har andre kompiser som kanskje er forelsket.

– Det er ikke deg?

– Nei, da bare tar jeg litt ting fra dem. Og «Amor»-låta ble jo inspirert av en barndomsserie jeg pleide å se på. Jeg så på det en dag før jeg lagde låta «Amor», sier han og viser til Nickelodeon-serien «Fairly Odd Parents».

Sommerserien #2hjørningen

Sommerserien #2hjørningen

  • I sommer tar vi med oss ulike kjendiser opp i vår gigantiske, oppblåsbare enhjørning for å prate om sommeren og året så langt.
  • Se og les alle intervjuene på TV2.no i juli.
Lik TV 2 Nyhetene på Facebook