TROR TRAMADOL-BRUKEN HAR DALT I SYKKELFELTET: Alexander Kristoff. FOTO: AFP PHOTO / BELGA / KRISTOF VAN ACCOM / Belgium OUT.
TROR TRAMADOL-BRUKEN HAR DALT I SYKKELFELTET: Alexander Kristoff. FOTO: AFP PHOTO / BELGA / KRISTOF VAN ACCOM / Belgium OUT.

Forbyr omstridt medisin i sykkelsporten: – Jeg vet at det ble brukt en del

– I mine yngre dager kunne man få Tramadol på de lagene jeg har syklet for, sier Alexander Kristoff.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se NM på sykkel søndag: kvinnenes fellesstart på TV 2 Sportskanalen fra 11:00 - herrene på TV 2 fra 16:25

Det vakte oppsikt da Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) tidligere denne uken offentliggjorde at Tramadol vil være forbudt å bruke fra og med 2019-sesongen.

Det smertestillende middelet er ikke på Verdens antidopingbyrås (WADA) liste over forbudte stoffer, men det er på deres såkalte «Monitored List» - en liste over stoffer som ikke er forbudt å bruke, men som WADA kartlegger bruken av for å undersøke hvorvidt de blir misbrukt.

Stoffet har vært omdiskutert i flere år da bivirkningene, spesielt svimmelhet og sløvhet, ifølge flere skal være skyld i mange velter i sykkelsporten - samt det åpenbare etiske dilemmaet ved å ta smertestillende i konkurranser for å dempe påkjenningen på musklene.

– Jeg har aldri egentlig brukt det

Flere tidligere ryttere har åpnet opp om det de beskriver som heftig misbruk av middelet i sykkelfeltet.

Alexander Kristoff har aldri vært en del av den såkalte «omertaen», taushetsloven, i sykkelsporten og svarer, tradisjon tro, ærlig på spørsmål om bruken av middelet i feltet.

– Jeg vet at det ble brukt en del. I mine yngre dager kunne man få det på de lagene jeg har vært på. Men i UAE-Team Emirates, og i de siste årene på Katusha, har ikke det vært et tema å få Tramadol. Men de første årene i BMC og Katusha kunne man be om det, sier han til TV 2.

Interessegruppen Mouvement Pour un Cyclisme Crédible (MPCC), eller Bevegelsen for en troverdig sykkelsport på norsk, har i flere år drevet lobbyvirksomhet for at Tramadol skal forbys.

Både Katusha og UAE-Team Emirates var tidligere medlemmer av organisasjonen, men begge meldte seg på et tidspunkt ut.

Bruken av Tramadol på begge lagene forsvant imidlertid da de var MPCC-medlemmer.

– Etter at MPCC kom, gikk vi i Katusha bort fra det. Heller ikke på UAE kan man få det. For min del er det helt greit, for jeg har aldri egentlig brukt det. Så det utgjør ingen forskjell for min del. Men vi får se på de andre, jeg vet ikke hvor mange i feltet som bruker det. Men jeg føler det var mer utbredt tidligere, forteller Kristoff.

Mest utbredt i sykkelsporten

WADAs nylige rapport om Tramadol-bruken i utholdenhetsidretter virker å ha vært utslagsgivende for at UCI nå har gått til det steget å forby et stoff som WADA ikke selv har satt på forbudslisten.

Rapporten viser nemlig at profesjonelle sykkelryttere bruker middelet mer enn noen andre. Hele 4,4 prosent av alle dopingprøver tatt i 2017 testet nemlig «positivt» for stoffet. Til sammenligning var 0,2 prosent av prøvene i triatlon «positive» for det samme middelet.

Trenden er, som Kristoff indikerer, heldigvis god.

Tilbake i 2015 var forekomsten av Tramadol på hele seks prosent.