SNYTT: Det er slike bilder Cecilie Uttrup Ludwig gjerne skulle sett med kvinnelige syklister.
SNYTT: Det er slike bilder Cecilie Uttrup Ludwig gjerne skulle sett med kvinnelige syklister. Foto: Poppe, Cornelius

Sykkelprofil føler seg snytt etter folkefesten på Fløyen: – Det er trist og uforståelig

Danske Cecilie Uttrup Ludwig synes det er trist å se den store forskjellen på herrenes og kvinnenes løyper i sykkel-VM.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Årets sykkel-VM går av stabelen i Innsbruck i Østerrike 23. til 30. september.

Herrenes fellesstart-trasé er av det svært kuperte slaget, med en beintøff stigning – allerede gitt kjælenavnet «Helvete» – innenfor de siste ti kilometerne.

Den får imidlertid ikke kvinnene sykle.

Danske Cecilie Uttrup Ludwig Ludwig er dobbelt dansk mester på tempo, og er i tillegg en svært habil klatrer. Hun fortviler over forskjellsbehandlingen fra UCI.

– Jeg synes det er trist og uforståelig at det er en betydelig forskjell på herrenes og kvinnenes løyper, både på tempo og fellesstart, sier Ludwig til sykkelnettstedet Cycling Weekly.

Se NM på sykkel søndag:

Kvinnenes fellesstart på TV 2 Sportskanalen fra 11.00 - herrene på TV 2 fra 16.25.

Løypene starter likt, men avviker på slutten. Rittet er ventet å nå sitt klimaks i stigningen opp mot Gnadenwald. Det er også ventet at skuelystne sykkelfans vil flokke til fjellet og skape en spektakulær ramme.

Ludwig forstår ikke hvorfor kvinnens skal snytes for en slik opplevelse – i år igjen.

– Jeg ønsker ikke en kupert løype hvert år, men hvis du putter den samme stigningen i midten av traseen eller rett før mål, så vil det gi løpet en annerledes dynamikk, og kanskje et annet resultat.

– Mitt største spørsmål er logikken bak dette. Er det fordi de tror vi er for svake eller ikke kapable til å sykle slike harde stigninger? spør Ludwig irritert.

Det samme skjedde i Bergen

Hun trekker linjer til fjorårets tempo opp Fløyen. Herrenes VM-tempo ble en ren folkefest, men kvinnene var ikke invitert.

– I fjor pratet alle om den stigningen på tempoen og hvor mange folk som heiet dem frem. Det var fenomenalt og helt vill eksponering, og det var det vi ble snytt for.

Den danske syklisten måtte se med misunnelse på de elleville bildene av folkehavet på Fløyen.

– Det er virkelig trist fordi det gjentar seg hver gang vi har noe spektakulært. Jeg ønsker bare at vi skal få et slik spektakulært bilde, sier hun.

Kaggestad synes det er diskriminering

TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad forstår godt Ludwigs frustrasjon.

– Jeg forstår hennes reaksjon veldig godt. Jeg skjønner ikke hvorfor de ikke skal kunne sykle de samme løypene som menn. Dette er topptrente idrettsutøvere som også har behov for varierte løyper.

– Jeg synes det er diskriminerende, sier han til TV 2.

– Damene løper de samme maraton-løypene som herrene, så jeg skjønner veldig godt at kvinnene føler at de blir undervurdert. Jeg forstår ikke hvorfor de skiller løypene på den måten.

Kaggestad mener det er merkelig at kvinnene ikke fikk sykle opp Fløyen i fjorårets sykkel-VM.

– Jeg kan ikke se hvorfor kvinnene ikke fikk sykle opp Fløyen. De sliter med oppmerksomheten, og derfor er det klart at det ville bety enormt mye for dem å delta på de samme arenaene som gutta.

Han mener UCI med dette viser at de henger etter utviklingen i sykkelsporten.

– Jeg kommenterte Tour of Yorkshire tidligere i år, og der kjørte kvinnene omtrent samme løype som herrene, bare litt kortere. Når publikum er rigget opp for herrene, da er det en fordel for kvinnene at de også får bruke de fasilitetene og nyte godt av den oppmerksomheten som er der.

– Skal man løfte internasjonal kvinnesykling, så er dette veien å gå. Dette ser vi mer og mer av også. Jeg synes UCI henger etter. Kvinnesykling har levd sitt eget liv. Det må jobbes for at å øke oppmerksomheten rundt kvinneritt. Det skal sies at det hører til sjeldenhetene at det er så store forskjell på herrenes og kvinnenes traseer i mesterskap, men det er totalt unødvendig, konkluderer Kaggestad.

UCI har svart på kritikken med en pressemelding til Cycling Weekly:

«Til tross for ønsket om å inkludere "Hell Climb" i kvinner elite og herrer U23, har Union Cycliste Internationale (UCI) og Innsbruck 2018 tatt hensyn til befolkningens bekymringer og anbefalingene fra byens sikkerhetstjenester om å begrense bruken av klatringen til en enkelt passasje på den siste søndagen i herrenes eliterace.»​​