PÅGREPET: Etter 20 år er en mann i slutten av 30-årene pågrepet for det brutale drapet på Marie-Louise Bendiktsen. Datteren Tone (innfelt) er lettet, men stålsetter seg før rettsaken.
PÅGREPET: Etter 20 år er en mann i slutten av 30-årene pågrepet for det brutale drapet på Marie-Louise Bendiktsen. Datteren Tone (innfelt) er lettet, men stålsetter seg før rettsaken. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB Pluss og Hilde Røsvik/Svalbardposten.

sjøvegan-drapet

Tone har ventet i 20 år på at morens drapsmann skal bli tatt

Marie-Louise Bendiktsen ble funnet drept for 20 år siden. Nå er en mann i slutten av 30-årene arrestert for drapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg hadde egentlig ikke trodd jeg skulle få oppleve denne dagen. 20 år er lang tid, sier Tone Bendiktsen til Svalbardposten.

Moren til Tone var 59 år da hun ble funnet omkommet etter en husbrann på Sjøvegan i Troms. Det som først virket som en tragisk ulykke, viste seg senere å være noe helt annet.

Obduksjonsrapporten avdekket flere knivstikk og tegn på seksuelt overgrep.

Det såkalte Sjøvegan-drapet skjedde i 1998.

I går, fredag 22. juni informerte politiet i en pressemelding at en mann var pågrepet for drapet på Tones mor.

– Glemmer aldri lukten

Tone Bendiktsen har vært bosatt i Longyearbyen siden 1984, men var på ferie hos moren sin i Salangen da drapet ble begått. Tones to døtre på åtte og ti år var med på ferien.

Den 13. juli lånte Tone og barna bilen til Marie-Louise for å besøke noen venner. De hadde kontakt samme kveld, men det var siste gang Tone snakket med moren sin.

– Jeg forsøkte å ringe dagen etter også, for å fortelle hvor fint været var, og at vi hadde det bra, men fikk ikke svar. Jeg forsøkte å ringe mange ganger, forteller Tone til avisen.

Bare to dager etter at Tone og døtrene hadde lånt bilen for å besøke venner, oppdaget politiet brannen.

Tone gikk gjennom huset sammen med sin yngre bror Tom for å sjekke om det manglet verdisaker like etter brannen.

– Det var en lukt jeg aldri vil glemme. Det var ikke et tyveri. Huset var helt utbrent, sier Tone.

Bredt etterforsket

Politiets teori har hele tiden vært at Bendiktsen ble drept, og at gjerningsmannen tente på huset for å skjule forbrytelsen.​

Drapet ble bredt etterforsket, blant annet ble det tatt DNA-prøver av flere hundre menn som bodde i lokalsamfunnet, og fra personer som hadde vært i Sjøvegan-området på drapstidspunktet.

Drapssaken som rystet den lille Troms-kommunen ble henlagt i 2003, men fem år senere ble den besluttet gjenopptatt av statsadvokat Lars Fause. Siden 1998 har mange vært engasjert i den uløste drapssaken, inkludert politiet. I 2017 undersøkte TV 2-programmet Åsted Norge saken.

For ett år siden gikk politiet i Troms ut med en melding om at etterforskningen av det da 19 år gamle drapet ville bli trappet opp etter flere nye tips. Blant annet ble en utenlandsk mann bosatt i Tyskland trukket sterkere inn i etterforskningen.

Digitalisering og nye analyser

Etterforskningen har særlig gått på digitalisering av dokumentene i saken for bedre analyse av eksisterende informasjon, gjennomgang av kriminaltekniske bevis, og oppfølging av det såkalte Tyskland-sporet fra sommeren 2017.

Den siktede mannen er begjært varetektsfengslet, noe han har godtatt. Fengslingsspørsmålet ble avgjort ved kontorforretning i Nord-Troms tingrett. Politiet fikk medhold i sin begjæring om varetekt i fire uker.

– Den siktede har blitt avhørt i to runder, og vi har avhørt flere vitner. Det er for tidlig å gå inn på hva siktede har forklart, sier lensmann Andreas Nilsen i Troms politidistrikt til NTB.