Vil ha nytt påbud:

Slår alarm om dødsfelle til sjøs

Altfor mange bruker ikke dømannsknappen når de er i båt på sjøen. Det kan være forskjell mellom liv og død, mener Redningsselskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag denne uken rykket Redningsselskapet ut til en båtulykke i Storfjorden på Sunnmøre i Møre og Romsdal. Føreren av fritidsbåten hadde falt i vannet, mens båten fortsatte å kjøre ukontrollert rundt i ring.

Til slutt klarte mannskapet om bord på redningsskøyta å få kontroll på båten. Føreren had klart å svømme inn til land, takket være redningsvest. Men det føreren ikke brukte var dømannsknapp.

– Vi ser at folk har blitt veldig flinke til å bruke vest, men mange har mye å gå på når det gjelder å bruke dømannsknapp, sier kommunikasjonsrådgiver i Redningsselskapet, Eigil Andersen til TV 2.

Vil ha påbud

Prinsippet med dømannsknapp er at dersom den blir nappet ut, så stopper motoren. Dersom dømannsknappen er utilstrekkelig festet til båtfører, eller ikke festet i det hele tatt, vil båten fortsette å kjøre dersom føreren havner i vannet.

Senest forrige uke så Redningsselskapet to menn som ble kastet ut av en båt i innseilingen til Tønsberg, og båten fortsatte rett frem til den traff land

LIVSVIKTIG: Dømannsknappen kan bety forskjell mellom liv og død. Foto: Redningsselskapet
LIVSVIKTIG: Dømannsknappen kan bety forskjell mellom liv og død. Foto: Redningsselskapet

– Dømannsknappen har en verdi og det handler ikke bare om egen, men også andre sikkerhet, sier Andersen til TV 2.

Nå vil Redningsselskapet at det skal bli påbudt med dømannsknapp på sjøen.

– Vi ønsker et påbud. Vi ser resultatet av påbud med redningsvest, det har blitt som et påbud om sikkerhetsbelte i bil. Det har blitt en vane med redningsvest, sier Andersen.

Forventes stor båtfart

Til helgen forventes det en stor pågang av båter i havet. For mange er det første helgen i sommerferien, på lørdag er det Sankthansaften og ellers er det meldt strålende vær på på Sør- og Østlandet. Allerede fredag sikret båteiere seg plass i den populære Middagsbukta utenfor Nesøya før lørdagens feiring.

Det er årsaken til at Redningsselskapet ønsker å advare båteiere mot den potensielle livsfaren.

Redningsselskapet har sett flere tilfeller med gamle båtmotorer som ikke har dømannsknapp installert. I andre tilfeller fikser enkelte båten sin slik at de slipper å ha dømannsknapp.

– Vi tror dømannsknappen handler om det samme som redningsvest, og at det må bli en påbudt vane. Den kan være forskjellen på liv og død, sier Andersen til TV 2.