Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I mars omkom Elaine Herzberg da hun ble påkjørt av en selvkjørende Uber-SUV i Tempe, en forstad av Phoenix i den amerikanske delstaten Arizona.

Saken ble den gang omtalt som den første dødsulykken med selvkjørende biler på offentlige veier, og transportselskapet Uber innstilte testingen av slike kjøretøy etter ulykken.

Nå viser det seg at den kvinnelige backup-sjåføren hadde strømmet tv-programmet The Voice i 43 minutter da ulykken skjedde.

Dette viser en over 300 sider lang politirapport utgitt av politiet i Tempe, skriver nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Et opptak fra et dashbordkamera i bilen viser at backup-sjåføren så ned på et punkt i nærheten av sitt høyre kne i fire eller fem sekunder før kollisjonen, før hun så opp igjen rundt et halvt sekund før sammenstøtet. Den selvkjørende bilen holdt da en hastighet på 70 kilometer i timen. Etterforskerne har gjort utregninger som viser at sjåføren kunne ha grepet inn og stoppet bilen før kollisjonen, dersom hun hadde fulgt med på veien.

I forrige måned utga amerikanske trafikkmyndigheter en foreløpig rapport som viser at bilens datasystemer oppdaget Herzberg rundt seks sekunder før sammenstøtet, men at den ikke stoppet fordi systemet som aktiverer bremser i potensielt farlige situasjoner hadde blitt deaktivert. Systemet er deaktivert mens Ubers biler er under kontroll av en datamaskin «for å redusere potensielt uregelmessig kjøreatferd». I stedet skal backup-sjåføren bryte inn dersom farlige situasjoner oppstår.

Videoanalyse fra bilen viser at backup-sjåføren så ned hele 204 ganger i løpet av kjøreturen, og at hun nesten en tredjedel av tiden har øynene et annet sted enn på veien.

– Noen ganger ser ansiktet hennes ut til å reagere, og hun viser tegn til fliring eller latter på tidspunkter når hun ser ned, heter det i rapporten, ifølge AP.

En talskvinne for Uber sier i en uttalelse at selskapet bidrar til etterforskningen, samtidig som de gjennomfører en intern granskning av sikkerheten.